Kediler Nankör Müdür?

nankör kedi

Nankör Kedi

  Kedilerin nankör olarak nitelendirilmesi aslında yanlış bir değerlendirilmedir. Çünkü kediler nankör değildir, sadece diğer evcil hayvanlara göre daha özgürdür. Özellikle bir kedinin köpekle kıyaslanması durumunda kedilerin sadık olmadığı ve nankör olduğu algısı ortaya çıkmaktadır. Bu durum ise insanlarla kedilerin iç içe yarama hikayesinin köpekler kadar eski olmamasından kaynaklanır. Köpeklerin iç güdüsel olarak insana bağlı olarak bir yaşam sürdürme davranışı daha ağır basarken, kedilerin yaban hayatından gelen reflekslerinden kurtulamaması onları daha bağımsız davranışlar sergilemeye yöneltmektedir.

  Kediler doğada rekabet halindedir ve daha iç güdüsel hareketler sergilerler. Kedilerin bu iç güdüsel davranışlarını da insanların nankörlük olarak adlandırması doğru değildir.

  Köpekler 13 bin yıldır insanların hayatındayken, kediler 3 bin yıldır insanların ev ve sosyal yaşantılarında yer almaktadır. Kedilerin bu geçmişle tam olarak evcilleştiklerini söyleyemeyiz.

  Kediler bulduğu besini kısa sürede tüketirken, köpekler genelde saklama iç güdüsüyle hareket ederler. Kedilerin anlık olarak üç güdüleriyle yaptıkları davranışlar ya da agresif tavırlar bazı kişiler tarafından nankörlükle suçlanabilir. Fakat doğada bu durum, bu tavırlar nankörlük olarak görülmez.

nankör kedi

 

  Kedilerin Nankör Olmadığını Kanıtlayacak 10 Davranış

  Kediler bazı insanlar tarafından nankör olarak adlandırılsa da durum hiç de öyle değildir. Kedilerin insanlar tarafından nankör olarak adlandırılan davranışları kimi zaman anlık iç güdüsel hareketlerden kaynaklansa da kimi zaman köpeklerin davranışlarıyla karşılaştırıldığından bu dolayı bu algı ortaya çıkmaktadır.

  Kediler konuşma yeteneğine sahip olmasa da sahipleriyle ve çevrelerindeki diğer canlılarla bir şekilde iletişim kurmaktadır. Bazı insanlar kedilerinin bu davranışlarını anlamlandırabilirken bazıları anlamlandıramaz. İşte kedilerin nankör olmadığı ve sevgilerini gösterdikleri davranışlar;

Kedilerin Patileriyle Sahiplerini Yoğurması

  Kediler kimi zaman üstünüze çıkarak patileriyle sizi yoğurmak isteyebilirler. Bu davranışları sizi sevdiği göstermelerinin en iyi yollarından biridir ve sizin de onu sevmenizi isterler. Evcil hayvanınızın zaman zaman sizi yoğurması bazen tırnaklarının uzunluğundan dolayı canınızı yakabilir.

Kedilerin Sahiplerine Hediye Getirmesi

  Kedilerin bazen ağzıyla size bir kedi oyuncağı, ölü fare veya başka bir ölü canlı getirmesi sizi sevdiğini gösterir. Çünkü bu canlılar genellikle sadece sevdiklerini ödüllendirirler. Kediniz size de bir ödül getirdiğinde mutlaka onu övmelisiniz. Eğer sizi sevmeseydi size bir ödül, hediye vermek istemezdi. Yani kedileri nankör olarak nitelendirmek yanlış bir değerlendirmedir.

Kedilerin Yüzlerini Sürtmesi

  Bu sevimli canlıların yüzlerini sizin yüzünüze sürtmesi kimi zaman garip gelebilir. Uzmanlara göre kedilerin yavankları ve kafalarında bir takım gizli bezler vardır ve kediler yüzünü size sürttüğünde kokusuyla sizi işaretler. Bu davranışları sizi sevdiğini, ailesinden biri olarak gördüğünü gösterir.

Kedilerin Dik Dik Bakması

  Sevimli pisinizin gözlerinizin içine dik dik bakması aslında bir tür sevgi göstergesidir. Bazı insanlar bu davranışı ürkütücü bulsa da, kedilerin dik dik sahiplerinin gözlerine bakması adeta öpmek eş değerdir.

Kedilerin Sırtının Üzerine Yatması

  Kedilerin sırt üstü yatması ve göbeklerini size açması, sevgilerinin göstergelerindendir. Kedilerin karınları zayıf bölgeleridir ve güvenmedikleri kişilere bu bölgelerini göstermek istemezler. Bu açıdan bakıldığında kedilere nankör demek çok da doğru değildir.

nankör kedi

 

Kedilerin Kuyruk Uclarına Doğru Kıvrılması

  Kediler vücutlarını kullanarak da çok şey anlatmaktadırlar. Kuyrukları da iletişim kurmada kullandıkları araçlardan biridir. Mutluluklarını göstermek için kediler kuyruklarını kabartır ve titretirler. Yani sizi sevdiğinin başka bir göstergesi denebilir. Bu davranışlarına kuyruk dansı denildiği de bilinmektedir.

Kedilerin Isırması

  Kedilerin yavaşça sahiplerini ısırmalarını sizi sevdiğini gösteren diğer davranışlardandır. Çünkü saldırmak amacıyla yapsa bu ısırmalar inanın daha acı verici olurdu. Fakat bazı kedi severler bu canlıların ısırmasının yine de acı verici olduğunu düşünse de kedilerin farkında olmadan yaptığını söyleyebiliriz. Çünkü kedilerin derileri insanlarınkinden daha serttir. Bazen ısırmanın ayarını tutturamayabilirler.

Kedilerin Bacaklara Sürtünmesi

  Evcil hayvanınızın bacaklara sürtünmesi de sizi sevdiklerini gösterir. Bu davranışları kafa, yüz sürtmeleriyle oldukça benzerdir. Kedinizin size sürtünmesine izin vermek aranızdaki ilişkinin sağlığı açısından önemlidir.

Kedilerin Gırlaması

  Kedilerin gırlamasını bugüne kadar elbette duymuşsunuzdur fakat bunun ne anlama geldiğini bilmeseniz de bir tahmininiz vardır. Evet kedilerin gırlaması da sevgi göstergesidir. Bazı kediler yumuşak bir şekilde gırlarken, bazı kediler de tıpkı bir kamyon gibi gırlayabilir. Eğer aklınızda kedim beni seviyor mu diye bir soru varsa kedinizin gırlaması sizi sevdiğini gösterir.

Kedilerin Sahiplerini Takip Etmesi

  Kediler her gittiğiniz yere sizinle geliyorsa masa, sandalye demeden ordan oraya atlıyorsa sizi sevdiğinden yapıyordur. Kedilerin sahiplerinin peşinden ayrılmaması sizi çok sevdiğinin en önemli göstergesidir. Bu yüzden kedilerin anlık olarak sinirlenmesi veya sizi hoşnut etmeyen davranışları onların nankör olduğunu göstermez.

  Gördüğünüz gibi kediler sahiplerini sevdiği çeşitli şekilde göstermektedirler. Bu sebeple kedileri nankör olarak nitelendirmek doğru bir değerlendirme değildir.

 

  İlginizi çekebilir: PetBurada, PowerApp ve Hayvanseverler Mama Dağıtımında!


 
Etiketler: nankör kedi, kediler nankör müdür,
Şubat 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR