Kedi Ve Köpeklerde Mide Bağırsak Hastalıkları

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Kedi Ve Köpeklerde Mide Bağırsak Hastalıkları

Gastrointestinal Sistem Hastalığı evcil hayvanınızın yaşayabileceği en yaygın rahatsızlıklardan biridir. Durum genellikle pek önemsenmez, ancak bazen daha ciddi bir hastalığın işaretidir. Gastrointestinal hastalığa en yaygın olarak diyet veya küçük enfeksiyonlar neden olur, ancak zehirlerin ya da yabancı bir cismin yutulması, inflamatuar hastalık, paraziter ve enfeksiyonel rahatsızlıklar veya kanser gibi ciddi nedenler olabilir.

Gastrointestinal bozuklukların belirti ve semptomları nelerdir?

Semptomlar genellikle hastalığın tipine ve ciddiyetine göre değişir ve aşağıdaki belirtilerden bir yada birkaçı gözlemlenir. Kusma, ishal, kanlı dışkı, kabızlık, iştah kaybı, ağrı, huzursuzluk, şişkinlik, kilo kaybı. Örneğin bağırsak paraziti belirtileri arasında dışkıda kurtçukları görmeniz yeterlidir. Paket lastiği yada farklı tiplerdeki bağırsak kurdu ölü yada canlı olarak dışkıda çıplak gözle görülebilir. Bağırsak problemleri arasında ev sık görüleni bağırsak parazitidir. 

 

Karın ağrısı, kusma ve ishale ek olarak, Gastrointestinal rahatsızlığı olan köpekler ve kediler yemeyi veya içmeyi reddedebilir veya yemeye veya içmeye çalışırken öğürebilir. Geğirme, kusma ile ortak olan öğürme belirtileri olmadan sindirilmemiş gıdanın kusulması başka bir yaygın semptomdur. Evcil hayvan mide içeriğini dışarı attığında, kusmada devam eden köpüklü, sarımsı bir safra gözlemlenebilir. Evcil hayvanlar ayrıca rahatsız, uyuşuk görünebilir ve şişkinlik yaşayabilir. Evcil hayvan muhtemelen düşük dereceli bir ateş gösterir ve 24 saatlik kusma ve ishalden sonra dehidrasyon başlar. 

Bağırsak enfeksiyonu belirtileri arasında en fazla görüleni sulu dışkı, bağırsak gazı belirtileri, bağırsak şişkinliği ve bağırsak spazmıdır.

Gastrointestinal bozukluğu için kapsamlı bir araştırma, eleme süreci gerekir. Veterinerler, gastroenterit teşhisi koymadan önce daha ciddi durumları ekarte etmelidir. Evcil hayvanınızın tıbbi geçmişi hakkında aşağıdakiler kritik sorulara ayrıntılı yanıtlar aranır: 

Evcil hayvanınızı normalde neyle ve ne sıklıkta besliyorsunuz; 

Evcil hayvanınızın gastroenterit rahatsızlık belirtileri göstermeden önceki 48 saat içinde yediği veya yemiş olabileceği her şey; 

İlaçlar, böcek ilaçları, temizlik malzemeleri veya kimyasallar gibi toksik maddelere maruz kalma; 

Önceden var olan sağlık sorunları ve uygulanan ilaçlar.

 

Köpek ve Kedilerde Gastrointestinal Rahatsızlığa Sebep Olan Nedenler 

Evcil hayvanlarda Gastrointestinal rahatsızlığına neden olabilecek birkaç ciddi durum vardır. Genel olarak en sık görülen problem mide bağırsak problemleri olsa da birkaç neden haricinde küçük müdahalelerle çabuk iyileşir. 

Köpeklerde ve kedilerde Gastrointestinal rahatsızlığına yol açan en ciddi sağlık sorunlarından bazıları şunlardır: 

Alerjiler veya gıdalara karşı olumsuz bağırsak reaksiyonları kedi ve köpeklerde sıklıkla görülen nedenlerdendir. Reaksiyonlar bağırsak tembelliği, bağırsaklarda aşırı gaz, bağırsak sancısı, bağırsakta kalınlaşma ve bağırsakta kanama şeklinde kendini gösterebilmektedir.

Bakteriyel nedenlere de sık rastlanmaktadır. Bağırsakta bağırsak mantarı ve patojen bakteri sayısında artış kedi ve köpeklerde bağırsakta bakteri belirtilerini ortaya çıkarmaktadır.

Kanser - hemen hemen her türden kanserle bağırsak ve mide dokusunda gözlemlenmektedir. Bağırsakta kanama belirtilerinin görülmesi kolit haricinde hemen hemen her kanser türünün işareti olabilir. Bazen Bağırsak tümörleri bağırsak tıkanmasına neden olmaktadır ki buda ani ölümlere sebep olmaktadır.

Kronik hastalıklar kısaca;  pankreas, karaciğer veya böbrek rahatsızlıkları kedi ve köpeklerde bağırsak spazmı, bağırsakta iltihap belirtileri ve bağırsaklarda kalınlaşma ve kanlanmaya sebep olmaktadır.

Kolit - Mide ülseri başlı başına mide barsak hastalıklarındandır.

İntususepsiyon - bağırsakların aslında kendi içlerinde iç içe geçtiği bir bağırsak tıkanıklığı 

Zehirlenme - bitkiler, temizlik maddeleri, ilaçlar veya diğer zehirli ev eşyalarından kaynaklanan zehirlenmeler ani şekillenir ve ölümcüldür.

Mide şişkinliği - neredeyse sadece büyük cins köpeklerde sıklıkla görülür. Eğer mide torsiyonu şekillenirse bağırsak tıkanıklığı belirtileri de gözlenir. 

Köpeğiniz ve Kedinizde Gastrointestinal Rahatsızlığına Sebep olan Gıdalar

 

Veteriner hekiminiz tarafından önerilen kaliteli mama ve takviyeleri besleyerek evcil hayvanınızın sindirim sağlığını iyileştirmeye yardımcı olabilirsiniz. Evcil hayvanınız için zehirli olabilecek gıda ve kimyasallara dikkat etmelisiniz. 

Alkollü içecekler  , Elma tohumları  , Kayısı çekirdeği  , Avokado, Şeker, Çikolata Kahve (öğütülmüş çekirdekler, çekirdekler ve çikolata kaplı espresso çekirdekleri) , Sarımsak, Üzüm, Sakız (tıkanmalara neden olabilir ve şekersiz sakızlar toksik tatlandırıcı Xylitol içerebilir) , Şerbetçiotu (evde bira yapımında kullanılır)  , Küflü gıdalar  , Mantar bitkileri  , Hardal tohumu  , Soğan ve soğan tozu  , Şeftali çekirdeği, Patates yaprakları ve sapları (yeşil kısımlar)  , Kuru üzüm  , Tuz  , Şeker, Tatlandırıcılar, Çay (çünkü kafein içerir)  , Domates yaprakları ve sapları (yeşil kısımlar)  , Ceviz , Ksilitol (evcil hayvanlar için toksik olan yapay tatlandırıcı) , Hamur mayası 

ASPCA, bu yaygın ev bitkilerini evcil hayvanlar için toksik olarak adlandırır. Evinizde yada bahçenizde, evcil hayvanınızın erişemeyeceği bir yerde olduklarından emin olun.  Aloe Vera, Kuşkonmaz, Açelya, Krizantem, Mısır, fil kulağı, Çoban püskülü, Sarmaşık, Zambak, ökse otu, orman gülü, Lale  İlaçlar, temizlik malzemelerini ve diğer zehirli maddeleri kilitleyerek evcil hayvan zehirlenmesinden kaçının. Evcil hayvanınız çiğnerken veya onunla oynarken parçalanıp yutabileceği herhangi bir oyuncak veya nesneye dikkat edin.

 

Mide Barsak Hastalıkları Tedavisi

Genel gastroenterit tedavisi, klorür, potasyum ve sodyum içeren sıvıların uygulanmasıyla rehidrasyon ve kandaki elektrolit dengesinin düzeltilmesi amaçlanır. Sıvı replasmanı, evcil hayvanınızın dehidrasyon seviyesine bağlı olarak ağızdan, deri altından veya intravenöz serum tedavisidir. Ayrıca hastalığın sebebine göre ilaçlar reçeteler kullanılır. 
Bağırsak enfeksiyonu tedavisi için neden bakteri olduğundan bakteriyel enfeksiyonla savaşmak için antibiyotikler kullanılır   
Bir tıkanıklık ve ya bağırsak düğümlenmesi belirtileri varsa tıkanıklık giderildikten sonra bağırsak aktivitesini değiştirmek için ishal önleyici ilaçlar. 
Bağırsak paraziti olduğu durumlarda bağırsak kurdu ilacı mutlaka kullanılmalıdır.
Evcil hayvanınızın semptomlarını hafifletmek için kusma önleyici ilaç. Mide ülserlerini önlemek için gastrointestinal koruyucular kullanılmalıdır. Bağırsak florası düzenleyici ilaçlar, varsa bağırsak gaz giderici iyi gelir.
Bağırsak kanaması belirtileri gösteren köpek ve kedilerde ileri tetkik ve tedavi şarttır.
Tam bir iyileşme için evcil hayvanınızı beslemek için veterinerinizden doğru bir mama tavsiyesi almalısınız. Tedavide mide ve bağırsakları rahatlatmak için geçici açlık iyileşmeye yardımcı olacaktır. Başlangıçta, yiyecekleri 24-48 saat boyunca kesmeniz ve küçük, sık beslemelerle yavaş yavaş yeniden vermeniz doğru bir uygulamadır. Genel olarak, tedavi sırasında sindirile bilirliği yüksek, yüksek lifli ve az yağlı yiyecekler önerilir
Evcil hayvanınızın mide sorunlarına gıda alerjileri neden oluyorsa, alternatif bir kuru mama seçmek için veterinerinize mutlaka danışmalısınız. 

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Mayıs 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR