Kedi Ve Köpeklerde İshal

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Kedi Ve Köpeklerde İshal

İshal Nedir?

İshal, normal dışkılama düzeninde, su içeriğinin artmasıyla veya dışkılama sıklığının artmasıyla yumuşak, şekilsiz dışkının geçmesiyle sonuçlanan bir değişiklik olarak tanımlanır. Hafif vakaların çoğu 24 saat içinde düzelir, ancak bazıları daha ciddidir ve veteriner müdahalesi gerektirir.
Köpeğiniz ya da kediniz 24 saatten daha kısa bir süredir hafif ishal yaşıyorsa, veterinerinizle iletişime geçmeden önce onları evde tedavi etmeyi deneyebilirsiniz. Ancak ishalin yanında başka belirtilerde görünüyorlarsa veya 24 saatten uzun süredir ishal varsa, her zaman en iyisi veterinerinizle iletişime geçmektir. Hafif ishal vakaları son derece yaygındır ve alışık olmadıkları bir gıdayı (örn. sofra artıkları yemek gibi ) hafif bağırsak rahatsızlığı nedeniyle gelişebilir. Çoğu kedi ve köpek hayatlarının bir döneminde ishal yaşar ve bu talihsiz rahatsızlığın birçok nedeni vardır. İshal devam eden bir süre devam ederse kilo kaybına, dehidrasyona ve elektrolit tükenmesine neden olabilir. 

 

İshal neden olur?

İshal bir hastalık değildir; daha ziyade birçok farklı hastalığın belirtisidir. İshal, birincil mide-bağırsak bozukluklarına (parazitler, bakteriyel veya viral enfeksiyonlar, diyet değişiklikleri, kanser, inflamatuar bağırsak hastalığı vb.) bağlı olabilir veya karaciğer hastalığı, diyabet veya pankreas bozuklukları gibi diğer hastalık durumlarına ikincil olabilir.

Köpeklerde ve kedilerde ishale neden olabilecek birçok farklı şey vardır. En yaygın nedenlerden bazıları aşağıdaki nedenlerdir.
Diyette değişiklik
Parazitik Nedenler
Gıda Alerjileri
Bakteriyel veya Viral Enfeksiyonlar
Sistemik hastalıklar
Bozulmuş yiyecekler
Stres veya kaygı
Oyuncaklar, kemikler ve kumaş gibi yabancı cisimlerin yutulması
Toksinler veya zehirlenmeler
Antibiyotik gibi ilaçlar
Enflamatuar barsak hastalığı
Karaciğer veya böbrek hastalığı

Gıda ile İlgili İshaller

Yememesi gereken bir şeyi yemek ya da köpeğiniz alışık olmadığı bir şeyi yerse ishal ve/veya kusma yaşayabilir. Gıda alerjisi – evcil hayvanınızın mamalarındaki kullanılan bir şeye alerjisi varsa, muhtemelen kronik ishal ve/veya cilt problemleri yaşayabilir.
Besin değişikliğinden sonra – ani mama değişikliği sıklıkla kedi ve köpeklerin yumuşak dışkılarına neden olur.

Gıda Hassasiyetleri ve İntoleransları
Tıpkı insanlar gibi, köpeklerin de ishalle sonuçlanabilecek diyet hassasiyetleri veya gıda intoleransları olabilir. Köpeklerde intolerans genellikle zamanla gelişir ve sığır eti, süt ürünleri ve buğday da dahil olmak üzere ticari olarak hazırlanmış birçok köpek mamasında bulunan ortak proteinlerle ilişkilidir. Hipoalerjenik olacak şekilde özel olarak formüle edilmiş bir eliminasyon diyeti kullanan bir diyet denemesi önerebilirler. İshal, beslenme denemesi sırasında düzelirse, genellikle uzun süreli beslenmek için özel bir diyet formülasyonu gerektiren bir gıda intoleransına işaret edebilir.

Bağırsak Enfeksiyonları Ve  Parazitleri

İshalin diğer bir yaygın nedeni parazit enfeksiyonudur. Kancalı kurtlar, kırbaçlı kurtlar, yuvarlak kurtlar, coccidia ve giardia gibi bağırsak parazitlerinin tümü ishale neden olur. Köpekler bu parazitleri kontamine et yemekten, kontamine sudan içmekten ve ayrıca enfekte hayvanlarla veya onların dışkılarıyla temasa geçerek alabilirler. Parazitler ayrıca annelerden yavrularına kolayca bulaşır, bu nedenle yavru köpekler ile hamile veya emziren dişilerin düzenli olarak parazit tedavisi görmesi özellikle önemlidir. 
Parvovirüs – ciddi ishal ve kusmaya neden olan potansiyel olarak ölümcül bir virüs.
Solucanlar – solucanlar bağırsak astarına zarar verebilir ve ishale neden olabilir (ağır vakalarda kusmaya neden olabilir).
Giardia – şiddetli, sulu ishale neden olan bağırsak astarına saldıran küçük bir parazit.
Bakteriyel bağırsak enfeksiyonları – örneğin sıklıkla şiddetli, kanlı ishale neden olan Salmonella veya Campylobacter.

Diğer İshal Nedenleri:

Hemorajik gastroenterit (HGE) – şiddetli kusmaya ve kanlı ishale neden olan kötü bir durum.
Kolit – taze kan ve mukus içeren yumuşak dışkı/ishallere neden olan kalın bağırsak iltihabı.
Bağırsak tıkanması (yabancı cisim) - Köpeğinizin bağırsak tıkanıklığı varsa, ishal ve kusmanın yanı sıra ağrılı bir karın gibi diğer semptomları geliştirmesi muhtemeldir.
İnflamatuar Bağırsak Hastalığı (IBD) – devam eden ishale neden olan bağırsakların kronik iltihabı.
Pankreatit – ishale, kusmaya ve karnın ön tarafında şiddetli ağrıya neden olan pankreasın (sindirime yardımcı olan bir organ) iltihabı.
Karaciğer hastalığı - karaciğer ile ilgili sorunlar genellikle kilo kaybı, düşük enerji, kusma ve sarılık gibi diğer semptomlarla birlikte ishale neden olur.
Ekzokrin Pankreas Yetmezliği - vücudun yiyeceklerini düzgün bir şekilde sindirmesini engelleyen bir durum. Pankreatitli köpekler ve kediler, büyük miktarlarda kötü kokulu, soluk, yağlı dışkı çıkarma eğilimindedir.

Gastrointestinal Olmayan Nedenler

Vücudun diğer bölgelerinden kaynaklanan kedi ve köpeklerde sayısız ciddi ishal nedeni vardır. Bunlar arasında pankreas sorunları, karaciğer hastalığı, tümörler veya gastrointestinal sistemin bölümlerinin tıkanması yer alabilir. 

Veterinerinizle ne zaman iletişime geçmelisiniz?

Köpeğinizin 24 saatten daha kısa bir süredir hafif ishali varsa ve bunun dışında iyi görünüyorsa, veterinerinizle iletişime geçmeden önce midesini evde yatıştırmayı deneyebilirsiniz. Bununla birlikte, köpeğinizin ishali varsa ve ayrıca:
İshallerinde kan ve/veya mukus
Şiddetli veya sürekli sulu ishal
Azalan iştah (daha az yemek)
İshalin yanı sıra kusma
Uyuşukluk (düşük enerji)
Dehidrasyon belirtileri (Çökmüş kuru görünen gözler, kuru burun veya kuru, yapışkan diş etleri)
Köpeğiniz bir dışkı çıkarmak için zorlanıyorsa ancak yalnızca az miktarda sulu ishal geçiriyorsa, oyuncak gibi yabancı bir nesnenin yutulması nedeniyle ağrılı bir tıkanıklık yaşıyor olabilir. Bu, acil veteriner müdahalesi gerektiren çok ciddi bir durumdur. Kısa bir süre içinde tekrarlayan ishal nöbetleri, özellikle tüylü dostunuz çok yaşlıysa, çok gençse veya bağışıklık sistemi zayıfsa, çok ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Parvovirüs gibi enfeksiyonlar son derece ciddi, bulaşıcı ve yaşamı tehdit edicidir.  Köpeğiniz ishalin yanı sıra başka semptomlar gösteriyorsa, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner tarafından görülmelidir. Köpeğinizde aşağıdaki belirtilerden herhangi biri varsa, randevu almak için hemen veterinerinizle iletişime geçin:

 

Köpeklerde İshal Tedavisi


24 saatten daha kısa bir süredir ishali olan ve bunun dışında kendi içinde iyi olan köpekler içindir. Köpeğinizin kendisi hasta görünüyorsa veya yukarıda listelenen daha şiddetli semptomlardan herhangi birine sahipse bu kılavuzu takip etmeyin (bunun yerine veterinerinizle iletişime geçin) .Köpek arkadaşınız sizi ilgilendiren herhangi bir semptom gösteriyorsa, veterinerinizle iletişime geçin. Veterineriniz, evcil hayvanınızın semptomlarının muayene gerektirip gerektirmediğini size bildirecektir.Köpeklerde ishal tedavisi sonuçta altta yatan nedene bağlı olacaktır. Veterinerinize danışmadan asla köpeğinize insan ilaçları vermeyin. İnsanlar için iyi çalışan birçok reçetesiz ilaç köpekler için toksik olabilir.

İshalli köpekler için evde bakım

Bol bol su 
Köpeğinizin bol miktarda suya erişebildiğinden ve düzenli olarak içtiğinden emin olun - ishalli köpeklerin kakalarında kaybettikleri ekstra sıvıyı yerine koymak için genellikle biraz daha fazla su içmeleri gerekir.

Beslenmeye Ara Verme
24 saat boyunca mama vermemek, köpeğinizin ishalden kurtulmasını hızlandırmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, her zaman suya erişebileceklerinden emin olmalısınız ve asla genç bir köpek yavrusu, yaşlı bir köpek veya başka hastalıkları olan bir köpek için oruç tutmamalısınız.

Küçük, sık, hafif yemekler  
24 saatlik gıda kestikten sonra, köpeğinize gün boyunca az ve sık sık hafif bir diyet vermeye başlayabilirsiniz - bu, bağırsaklarını yavaşça yiyecekleri işlemeye tekrar alıştıracaktır. Sade beyaz pirinç ve haşlanmış tavuk göğsü (deri veya kemik olmadan) kullanarak evde hafif bir diyet pişirebilir veya ishalli kedi ve köpeklerde kullanılan kuru mama ve konserve satın alabilirsiniz (özellikle mide rahatsızlığı olan köpekler için). Köpeğiniz katı kakayı geçtikten sonra, normal mamasını birkaç gün içinde yavaş yavaş yeniden. Tamamen iyileşene kadar köpeğinize zengin proteinli veya yağlı herhangi bir şey vermenin cazibesine kapılmayın, çünkü bu muhtemelen ishallerini çok daha kötü hale getirecektir!

Dinlenmek 
Köpeğinizin dinlenmesine izin vermeniz ve ishali tamamen geçene kadar herhangi bir enerjik aktiviteden kaçınmanız önemlidir.

Probiyotikler
Probiyotikler, ishali olan bazı köpekler için faydalı olabilecek (hepsi değil) bağırsak için dost bakterilerdir. Doğal, sağlıklı bağırsak bakterilerini tamamlayarak ve kötü olanları bağlayarak çalıştıkları düşünülmektedir. Probiyotikler veterinerinizden veya internetten satın alınabilir. Sitemizde sağlık bakım ürünleri içerisinde ihtiyacınız olan probiyotiklere ulaşabilirsiniz.


Hassas mideler için en iyi diyetlerimize bakın:
Royal Canin Sindirim Bakım Serisi
'Mini', 'orta' veya 'maksi' köpekler için mevcut olan bu formül, oldukça sindirilebilir olduğundan, ara sıra gevşek dışkı yapan köpekler için mükemmeldir.
Hills Science Diyet
Hills'in hassas mide serisi, optimum besin emilimini, kolay sindirimi ve sağlıklı bağırsak fonksiyonunu desteklemek için yüksek kaliteli protein ve yumuşak bir lif karışımı ile formüle edilmiştir.
Advance Hassas Cilt Ve Sindirim Mamaları
Advance'in bu yeni formülü Avustralyalı evcil hayvanlar düşünülerek tasarlanmıştır. Birincil protein kaynağı olarak balık ve sindirim desteği için ekstra vitaminler ve antioksidanlar içerir.
Pro Plan Hassas Cilt Ve Sindirim Mamaları
Pro Plan'ın bu son derece lezzetli sindirim bakımı diyeti, olumsuz gıda reaksiyonları riskini azaltmak için alternatif protein kaynakları olarak somon, ton balığı, ana karbonhidrat kaynağı olarak yulaf ve cilt sağlığını desteklemek için omega-3 yağ asitleri ile yapılır.


 

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

İshal Köpek Ne Yemeli?

Minik dostlarımızın eve ilk gelişinden sonra ailelerinin karşılaştığı problemlerden biri de ishaldir. İshal bir hastalık değil birçok hastalığın belirtisidir ve bazı hastalıklarda ölümle sonuçlanır. İshal gıda etkileşiminden tutun viral enfeksiyonlara kadar bir çok hastalıkta gözlense de bazı ishalleri evde küçük uygulamalarla tedavi edebiliriz. İshal hangi durumlarda gözlenir? Hangi tür ishallerde panik olmalıyız? Her ishal tehlikeli mi? işte bu soruların cevapları makalemizde.

Yazının Devamı >>

Kedi Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Bu yazımız da kedi maması tercih ederken nelere dikkat etmeliyiz, kedilerimizi nasıl beslemeliyiz ve beslerken nelere dikkat etmeliyiz gibi soruların cevabını bulacağız!

Yazının Devamı >>

Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çok çeşitli olması sebebiyle bugünlerde köpek maması seçmek gerçekten çok zor. Köpekler için ev yapımı mamanın azalmasıyla, köpek maması çeşitleri çoğaldı. Maalesef fiyat ise dogru bir belirleyici değil. Piyasadaki tüm seçenekler, ilk kez köpek sahibi olan ya da evcil hayvanının mamasını değiştirmeyi düşünen biri için çok zor olabilir.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Kanlı İshal - Parvovirüs

Canine parvovirus (CPV), yavru köpeklerde yaygın olarak akut gastrointestinal hastalığa neden olan, oldukça bulaşıcı viral bir hastalıkdır. Hastalık genellikle altı ila 20 haftalık yavrularda görülür, ancak bazen daha yaşlı hayvanlarda da görülmektedir. Yavru köpeklerde görülen hastalığın bir varyantı miyokardittir (kalp kasının iltihabı). Miyokarditis sebebi ile ani ölümler şekillenmektedir.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Mart 17, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR