Kedi Pire Damlası Nasıl Kullanılır?

kedilerde pire

Kedilerde Pire Temizliği Nasıl Yapılır?

  Özellikle yaz aylarında kedilerin sık yaşadığı problemlerden biri de kuşkusuz pire sorunudur. Peki bu sorunla başa çıkmak için neler yapmalı, neler yapmamalıyız? Kedilerde pire temizliği nasıl yapılır, bu sorundan kurtulmak için kullanabileceğiniz başka ürünler var mı yok mu bu yazımızda bunları tüm kedi sahipleri için anlattık.

 


Kedi Pire Damlası

  Kedilerde pire sorunu için başvurduğumuz ilk araçlardan biri de pire damlasıdır. Veterinerlerin de ilk tedavi yöntemi pire damlalarından yana oluyor. Pire damlaları sadece veterinerlerde değil petshoplarda da satılıyor. Petburada.com’da yer alan uygun fiyatlı kedi pire damlası çeşitlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. Bu damlalar etkisini göstermesi için kedilerin ulaşamayacakları, yalayamayacakları alanlara damlatılıyor. Böylece kedinizin kendini yalayarak zehirlenmesinin de önüne geçiliyor. Kedilerin ense dibine yapılan pire damlaları, kana karışarak kedinizi ısıran pireleri öldürüyor. Ayrıca yavru kediler için de kullanılan pire damlaları da bulunmaktadır.

 


Pire Damlası Kullanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  Pire damlası kullanırken hem sizin hem de kedinizin sağlığı için dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bunların başında kedinizin damla yapılan alanı 1 gün boyunca yalamaya çalışmasını engellemek gerekiyor. Yaramaz kediler için huniler bu noktada kurtarıcı olabilir. Kediler pire damlasının yapıldığı yere sadece yalayarak değil, ayaklarıyla kaşıyarak da müdahale edebiliyor. Dokunulduğunda dağılan ve etkisi azalan pire damlası, aynı zamanda kedilerin yaladığında onların sağlığı açısından da zararlıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da yapılan pire damlasının su ile temasını da önlemek.


  Pire damlası kullandığınız dönemde kedinizi yıkamaya ara vermeniz gerekecektir. Bu ara vermenin nedenleri arasında yayılmasının, etkisinin azalmasının engellenmesi ve alerjik reaksiyon göstermesinden kaçınma geliyor. Ayrıca damlanın yapıldığı yerdeki kızarıklık ve tahriş oranını da kontrol etmelisiniz. Çok kızardığı ve kedinizin çok kaşındığını farkederseniz, veterinerinizle konuşarak pire damlası ilacını temizlemeniz gerekebilir. Burada da suyla damlanın kokusu bitene kadar yapılan alanın yıkanması tavsiye ediliyor. Kedinizi damladan arındırdıktan sonra dilersiniz tahriş olan yere gelmeyecek şekilde, damladan arındıktan sonra kedi şampuanı kullanarak da yıkabilirsiniz.


  Pire damlasını kendiniz yapacaksınız kedinizin tamamen sabit olduğundan emin olmanız gerekmektedir. Damlalar yayıldığında kontrol etmesi de yalanmasının engellenmesi de bir hayli zorlaştığından , damlanın doğru yere yapılması oldukça önemlidir. Veterinerlerin damlaları kedilerin ense köküne yapmalarının nedeni ise o bölgeye kedilerin erişememelerinden dolayıdır. Bu nedenle siz de evde kendiniz yapmak isterseniz doğru yere ve doğru şekilde yaptığınızdan emin olmalısınız. Kendinizin doğru şekilde yapamayacağını düşünüyorsanız da, profesyonel bir yardım alarak veteriner hekime yaptırabilirsiniz.


  Pire damlaları yapıldığı zaman veterineriniz damlanın yapıldığı alana dokunmamanızı söyler. Bunun nedeni ise damlanın hem zehirli olması hem de yayılmasının engellenmesidir. Yani damlalar sadece onlar için değil insanlar için de sağlıksızdır. Veteriner hekimler her 3 ile 5 ayda bir pire damlalarının yapılmasını önerseler de kedinizi sık sık dışarı çıkarmıyorsanız ve özellikle kış aylarında zaten evinizdeyse kediniz 6 ayda bir de yapabilirsiniz bu pire damlalarını.


  Önemli not: Eğer yavru kedinize pire damlası yapmayı düşünüyorsanız, sütten kesilmiş ve annesinden uzakta olan yavru kediniz olmalıdır. Aksi halde anne kedi yavrusunu yalayarak temizleme yaparken sağlığını tehlikeye atabilir. Ayrıca anne kedilere süt verdikleri zaman boyunca pire ilaçları önerilmiyor. Damla kana karıştığından süt emen yavru kedi için oldukça tehlikelidir.

 


Pireler İnsanlar İçin Zararlı Mı?

  Pireler insanları da ısırabilir. Kedi olan yerde insanları tercih etmeseler de arada gezintiye çıkıp sizden de bir tat almak isteyebilirler. Kedinizin pirelendiği dönemde vücudunuzda küçük kızarıklar var ise bu onun pireleri sizi de ısırmış olduğu anlamına gelir. Ama merak etmeyin, pireler insan kanıyla yaşayamaz. İnsanların vücut sıcaklığı pirelerin yaşamak için tutunduğu kedi dostlarımıza göre düşük olduğundan en fazla tat alıp giderler. Ama bazı insanları daha çok ısırdıkları da bir gerçektir.

 


Pireler Evi Basar Mı?

  Pireler evi aslında basmaz fakat bir türlü gitme istemeyebilir. Özellikle birden çok kediniz varsa ya da alt katlarda oturuyorsanız, eviniz rutubet ve neme müsait ise o zaman pire sorunu biraz daha kalıcı olabilir. Fakat evde beslenebilecekleri bir kedi yoksa yaşam süreleri 1 ile 2 ay arasında değişir. Evinizin pire sorunundan şikayetçiyseniz ve alt katlarda yaşıyorsanız camlarınızın önüne sirke sıkmak da dışarıdan gelecek pireleri önlemede faydalı bir yol olabilir. Evde yaşayan bir kediniz varsa ve dışarı çıkmıyorsa yine de pire sorununuz bitmediyse bu durum illa evinizin kuytu köşe bir yerlerinde pireler olmadığı anlamına gelmez. Pireleri eve eğer kedi dışarı çıkmıyorsa insanlar taşır. Özellikle yaz aylarında dışarıda çokça olan pireler, çalılık alanlardan ya da sokakta sevdiğiniz bir kediden üstünüze tutunarak sizinle eve gelmiş olabilir. Özellikle paçalarınızı silkeleyerek eve girer ve ayakkabılarınızı evin içerisinde açık şekilde tutmazsanız bu problemin de önüne geçebilirsiniz.

 


Kedi Pire ve Kene Tasmaları

  Pire ve kene tasmaları kullanmak bu tür sorunların önüne geçmek için oldukça etkili bir yöntemdir. Kedinizin boynuna uygun bir pire tasması takmak onlara bulaşacak parazitlerin bulaşmasını önleyecektir. Her ne kadar pire tasmaları kedilerin sağlığı düşünülerek üretilse de bazı evcil hayvan sahipleri bu tür tasmaların kedilere zarar verdiğini düşünmektedir, eğer bu konuda aklınızda bir şüphe oluşacak olursa bitkisel pire tasmalarını da tercih edebilirsiniz. Petburada.com'da yer alan pire ve kene tasmalarına göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

 

 

  İlginizi çekebilir: Kedi Maltı Nedir? Ne İşe Yarar?

 

 

Etiketler: kedi pire tasması, kedi pire damlası
Haziran 23, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR