Kedi Maltı Nedir? Ne İşe Yarar?

kedi maltı

Kediler

  Kediler hepimizin bildiği gibi en temiz canlılardandır. Günün büyük bir kısmını uyumak oynamak ve kendini temizlemek için harcarlar. Evde kedi beslemenin ve evcilleştirmenin de sebebi temiz olmalarından olsa gerek. Uyanık oldukları zaman hemen hemen ilk yapacakları şey önce yemek yemek biraz oynamak ve çokça yalanmaktır. Yapılan araştırmalarda kediler uyanık oldukları zamanın yaklaşık %15'lik kısmını kendilerini temizlemek için harcamaktadır.

  

Kediler Neden Kendilerini Yalar?

 

  Kediler kendilerini yalayarak temizleyen canlılardır. Anatomik yapıları hemen hemen vücudunun tamamını yalamasına müsaittir. Bu yalama esnasında dil üzerindeki pütürlü yapı tüyün dört bir yanına temas eder. Böylece tüyler temizlenmiş olur. Dil üzerindeki bu dikenli yapı adeta tüyleri tarar ve dikkatlice izlendiğinde bu dikensi yapı dil üzerinde sanki bir tarak gibi kedinin tüylerini fırçalayarak temizler. 

  

Kediler Tüylerini Neden Döker?

  

  Her canlının derisi üzerinde deriyi hem güneşten hemde küçük darbelerden koruyan tüy tabakası vardır. Keratin olarak adlandırılan bir protein içeren kıllar deriden beslenir ve zaman içerisinde farklı sebeplerden dolayı dökülür ki en büyük sebep mevsim geçişleridir. Bizlerin yazın daha ince giyinip kışın soğuktan koruyan daha kalın elbiseleri tercih etmemiz gibi kedi ve köpekler de mevsim geçişlerinde kendilerini koruyacak elbiseleri yani tüyleri tercih ederler. İşte bu dönemde kışlık yada yazlık tüyleri dökerek önündeki mevsime hazırlık yaparlar.

 

  Sağlıksız beslenme stres vitamin ve mineral eksiklikleri de tüy dökülmesinin ana sebeplerindendir.

     

  İlginizi çekebilir: Kedi Tarağı

 

 

Kediler Neden Tüy Yutarlar ve Yutulan Tüyün Zararı Nedir?

  Kediler temizlenme sırasında kıl kökü zayıf ve sağlıksız tüyleri yalayarak deriden kopmasını sağlarlar ve tekrar yalanmaları sırasında bu tüyleri yutarlar. Yutma aslında istem dışı olsa da bunlar mide ve bağırsak yolunu izleyerek dışkı yada kusma ile atılır. Bazı durumlarda tüy midede birikir ve her bir kıl taneciği birbirine bağlanarak kıl yumaklarını oluşturur. Bu kıl yumakları midede irritasyona sebep olur ve kediler kusarak keçe görünümünde kıl yumağını çıkarırlar. İşte tam bu durumda kedi çimi devreye girer. Kedi çimleri kedilerin mineral ve vitamin ihtiyaçlarını karşıladığı gibi aynı zamanda kusmayı da kolaylaştırır. Bazen kıl yumakları mideden bağırsağa geçer ve burada bağırsağa takılarak tıkanmaya sebep olurlar.

  

Kedi Maltı Ne İşe Yarar?

 

  Kedi maltları kedilerin yuttukları tüylerin bağırsaktan kolay atılmalarına yardımcı olur. Kedi maltı alan kedilerde kıl yumaklarının bağırsakları tıkama olasılığı neredeyse sıfıra yakındır. Malt kılların birbirine yapışmasının ve keçeleşmesinin önüne geçtiği gibi kıl demetlerinin sindirim kanalında kolay ilerlemesini sağlar.

   kedi maltı

 Alışveriş önerisi: Kedi maltı

Kedi Maltı Nasıl Kullanılır?

  Çeşitli formlarda satışa sunulan kedi maltlarının içerisinde en çok tercih edileni macun formunda olandır. Tüplerde macun kıvamındaki maltlar bazen kedi multi vitaminleri kombine edilmiş olsa da tek başına olanlar tercih edilmelidir. Yaklaşık günde bir fındık tanesi kadar alacağı macun onun ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Eğer kediniz direk macunu almıyorsa size tavsiyemiz gereği kadar macunu kedinizin patisine sürerek kirletmeniz. Temizlemek için yalayan kediniz aynı zamanda maltı da almış olacak böylece stres olmayacaktır.

  

  İlginizi çekebilir: Kedilerde Evin İçine Dışkılama

 

 

Etiketler: kedi maltı, kedi malt pastası, tüy yumağı
Mayıs 22, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR