Kanarya

kanarya, kanarya yumurtası, kanarya beslenmesi

Kanarya

 

  Kanarya, Serinus Canaria’nın farklı cinsleri için kullanılan genel bir terimdir. Kanaryalar çoğunlukla tahıllarla beslendiklerinden kanarya yemi de bol miktarda tahıl içermektedir.

  İlginizi çekebilir: Kanarya Yemleri

 

Kanaryaların Görünüşleri

  Kanaryalar küçük, uzun gövdelidirler; parlak ve renkli tüylere sahiptirler. Gözleri ise küçük ve yuvarlaktır. Kanaryaların küçük koni şeklinde bir gagası vardır.

  Kanarya yetiştiriciliği de ülkemiz dahil dünyanın pek çok yerinde oldukça popülerdir. Bakımları kolay, ihtiyaç duydukları yer az olunca da evcil kuşlar arasında en çok yetiştirilen ve beslenen kuşlar arasında yer alır.

Kanaryanın Bakımı ve Beslenmesi

  Yalnız yaşayan bir tür olmasına rağmen kanaryalar, üreme mevsimlerinin ortasına doğru çiftleşmek isterler. Üreme zamanlarının dışında ise başka hiçbir şeye ilgi göstermezler. Yine de bazı kuşlar eşlerine sıkı sıkıya bağlıdırlar. Doğadayken kanaryalar yuvalarına gidecekleri zaman gün ışığından faydalanırlar. Bu sebeple evde beslenen kanaryaların da güneş ışığından mahrum kalmaması fakat doğrudan da güneş ışığına mahruz bırakılmaması gerekiyor.

Kanarya Sesi

  Kuşların barınması sağlıklı kalmaları için önemli bir faktördür fakat bir kuşun şarkı söylemesi için onları ayrıca mutlu etmek gerekir. Kanarya kuşlarının da şarkı söylemesi, Bunu sağlamanın en iyi yolu da barınma ortamlarının iyi olmasıyla alakalıdır. Kanarya bakımında her kışun kendine ait bir kanarya kafesi olmalıdır. Aksi takdirde sonuçları ölümcül olabilir. Çünkü kanaryalar bölgeci kuşlardır ve bir kafeste birlikte yaşamayı sevmezler.

  İlginizi çekebilir: Kanarya Kafesleri

 

Kanaryalar Kaç Yıl Yaşar?

  Kanaryalar iyi bakıldıklarında 14 yıldan fazla yaşayabilirler. Fakat kanaryaların bakımı o kadar da kolay değildir. Kanarya yeminin yanında besleyici başka menüler de sunmak gerekir.

Kanarya İle İlgili Diğer Bilgiler

  Kanaryalar kuşlar arasında en meraklı olan türlerden biridir ve her kanarya için de özel bir kafes ortamı yaratmak, yüzlerce kanaryaya sahip olmak kolay bir iş değildir. Bu sebeple kanaryaların yetiştirilme amaçları bulunmaktadır. Bunlar; kanarya sesi için, renkleri için ve kanaryaların görünümleri içindir. Sesleri için yetiştirilen kanaryalar genelde erkektir, çünkü yalnızca erkek kuş şarkı söyleyebilir. Dişi kanaryalarda bu nadiren görülmektedir.

Kanarya Çiftleştirme ve Kuluçka

  Kanaryaların çiftleşmesi ve kuluçkalanması için ilk önce uygun eşlerini seçmeleri gerekir. Kanaryaların üreme döngüleri ise mevsimseldir. Güneş ışının fazla olduğu, günlerin uzadığı dönemlerde çiftleşirler.

  Kafeste beslenen kanaryalarda da, eşlerini seçmek için en iyi dönem kış sonlarıdır. Tam bu dönemlerde de en uygun zaman davranışlarını, kilolarını, yaşlarını ve sağlıklarını analiz ederek yapabilirsiniz.

  Dişi kanaryalar 6 aylıkken, erkek kanaryalar ise 9 aylıkken cinsel olgunluğa ulaşırlar. Bu yaşa geldiklerinde cinsel olarak verimli sayılsalar da, genellikle 1 yaşına kadar beklemek en iyisidir.

  Kanaryaların sağlıklı bir şekilde üremeleri için ise hem sağlıklı olmaları hem de iyi beslenmeleri gerekir. Özellikle üreme ayı olan bahar ayı geldiğinde keyifleri yerinde olmalıdır. Genelde üreme zamanlarından 3 ay önce de kanaryaların tüylerini döktüklerini unutmayın. Yani endişelenmeyin.

 

  İlginizi çekebilir: Kuş Kumu Ne İşe Yarar?

 

 

Etiketler: kanarya, kanarya sesi, kanarya ötüşü, kanarya ile ilgili bilgiler,
Şubat 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR