Corona Virüsü İnsandan Kedi veya Köpeklere Geçer Mi?

kedi köpek korona

İnsandan Kedi veya Köpeklere Corona Virüsü Geçer Mi?

  Korona virüsünün ülkemizde de görülmesinden sonra bir takım tedbirler alınmaya başlandı ve bu gelişmeler bazı insanlarda tedirginliğe yol açmaya başladı. Korona virüsünün yayılmaya başladığı günlerde whatsappta gezen paylaşımlarda, virüsün kedi veya köpekten insanlara geçebileceği söylentisi yayılıyordu. Çok geçmeden bu söylentinin gerçek olmadığı anlaşıldı. Her ne kadar bu konu hakkında insanlar tatmin olsa da, şimdi de insandan kedi veya köpeklere corona virüsü geçer mi diye bir merak başladı. Peki gerçekten de insanlardan kedi ya da köpeğe korona virüsü bulaşır mı?

İnsandan Kedi veya Köpeklere Korona Virüsü Bulaşır Mı?

  Rusya merkezli medya kuruluşu olan Sputnik’in haberine göre kısa bir süre önce sahibi corona pozitif olan bir köpeğin de corona virüsüne yakalandığı iddia edildi. Hong Kong hükümetinin resmi web sitesinde yer alan bilgiye göre köpeğin hafif pozitif tanı aldığı açıklandı. Yani bu sonuç virüsün az miktarda enfekte olduğu anlamını taşımaktadır. Yapılan açıklamada köpeğin karantina altında olduğu, covid-19 virüsün köpeğin vücudunda hasta edici bir etki yaratmadığı aktarıldı.

  Yeniçağ gazetesinin haberine göre Illinois Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Başkanı Dr. Will Sander’in açıklamasında kedi ve köpek gibi hayvanların risk altında olmadığı belirtildi. Dr. Sander, covid-19 virüsünün insanlar arasında yayılmaya adapte olduğunu söyledi. Dolayısıyla bunun kedi veya köpeklere etki etmesinin pek mümkün görünmediğinin altını çizdi.

  Sonuç olarak endişeye kapılmaktansa sürekli olarak kendimizi ve evcil hayvanlarımızı temiz tutmamızda yarar var. 

  İlginizi çekebilir: Genel Temizlik Dezenfektanı

 

Evcil Hayvan Temizliği ve Bakımı

  Kedi veya köpeğinizi en az haftada bir evcil hayvan tarak veya fırçasıyla temizlemeniz gerekmektedir. Bu temizlik evcil hayvanınızın ırkına göre daha sık yapılabilir. Evcil hayvanlarınızın tüylerini fırçalamanız hem kürklerinde bulunan ölü tüyleri ve derileri alacağı gibi hem de kan dolaşımını hızlandıracaktır. Bu işlemin yanı sıra ayda bir kez evcil hayvanınızı kedi şampuanı veya köpek şampuanı ile yıkamanızı öneririz. Havaların sıcaklığının yüksek olduğu zamanlarda ise ayda 4-5 kez dahi yıkayabilirsiniz. Fakat asla evcil hayvanınızı insanlar için üretilmiş olan şampuanlarla yıkamayın. Aksi halde evcil hayvanınızın derisine zarar verirsiniz. Kurulama işleminde ise fön makinesiyle değil, havlu vb. malzemelerle kurutmaya çalışın. Diğer senaryoda hem evil hayvanınız korkutursunuz, hem de fön makinesinin sıcaklığı ile derisini yakabilirsiniz.

  Bu bakımların yanı sıra düzenli olarak veteriner hekim genel muayenelerini de atlamamanız gerekmektedir. Rutin olarak en az 6 ayda 1, herhangi bir hastalık belirtisinde ise hemen veteriner hekime gitmenizi öneririz. Ayrıca gün aşırı, hatta mümkünse her gün kedi yatağı, köpek yatağı, köpek kulübesi, mama ve su kapları gibi evcil hayvanlarınızın kullandığı malzemeleri temizleyin.

 

 

  İlginizi çekebilir: Corona Virüsü Kedi veya Köpeklerden İnsanlara Geçer Mi?

 


Etiketler: kedi köpek korona, insan kedi köpek korona, corona,
Mart 12, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR