En Doğru Hizmet Köpekleri

Köpekler Hakkında

En Doğru Hizmet Köpekleri Hangisidir?

Hizmet köpeklerinin, melez kurtarma köpeklerinden tutun da safkan kanişlere kadar pek çok farklı türü vardır. Ancak daha çok tercih edilen hizmet köpeği ırkları vardır. Çoğu durumda, bu popüler hizmet köpeği ırkları, hizmet hayvanları olmak için doğru mizaç, zekâ ve fiziksel özelliklere sahiptir.  
Bize arkadaşlık ve koşulsuz sevgi sağlamak için bile, her köpek bir şekilde hizmet eder. Ancak hizmet köpekleri özel bir kategoridedir ve özellikle engelli veya yaşamı tehdit eden koşullara sahip insanlara yardım etmek için eğitilmiştir. Hizmet köpekleri, bağımsızlıklarını geri kazanmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı olarak onları sahipleri için vazgeçilmez kılan özelliklere sahiptir.
Hizmet köpekleri, ihtiyaç sahibi insanların bağımsızlıklarını geri kazanmalarına ve yaşam kalitelerini artırmalarına yardımcı ulurlar.

 

Hizmet Köpeği Nedir?

Hizmet köpekleri, fiziksel veya zihinsel engelli kişilerin daha bağımsız yaşamlar sürmelerine yardımcı olmak için eğitilir. Belki de en iyi bilinen hizmet köpeği türü, körler için rehber köpeklerdir. Ancak, işitme engellilere yardım eden köpekler, sahipleri için eşya getirebilen veya taşıyabilen hareketli köpekler ve sahiplerini bir alerjeni veya yaklaşan nöbet veya saldırıyı tespit edip uyarabilen tıbbi uyarı köpekleri de unutmamak gerekir.
Onları iyi birer hizmet köpeği yapan temel unsurlardan biri mizaçtır. Rehber hayvanların cana yakın ve sakin bir mizaca sahip olmaları çok önemlidir. Agresif, endişeli, travma geçirmiş veya tepkisel köpeklerin hizmet hayvanları haline getirilmesi zordur. Diğer önemli parçalar zekâ, eğitilme yeteneği ve büyüklüktür. Daha büyük köpekler, destek gibi görevleri yerine getirme yetenekleri nedeniyle genellikle tercih edilir. 
Rehber köpekler, duygusal destek hayvanları ve terapi köpeklerinden farklı olan köpek türüdür. Bu köpekler aynı zamanda insanlara duygusal destek olurken rehber köpekler engelli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak eğitilmektedir.

 

Bir Hizmet Köpeğini İyi Yapan Nedir?


En iyi hizmet köpekleri akıllıdır ve onları eğitmeyi kolaylaştıran, güvenilir, baskı altında sakin ve kolayca dikkati dağılmayan mizaçlara sahiptir. Bu özelliklerin uzun bir geçmişine sahip olan ve özellikle bu nitelikleri korumak için yetiştirilen ırklar, en iyi hizmet köpeklerini oluşturur. Hizmet köpekleri, sahiplerinin ihtiyaçlarına odaklanmış, dikkatli ve duyarlıdır ve insan kalabalığı, trafik, yüksek sesler veya diğer hayvanlardan rahatsız olmazlar.

Popüler Hizmet Köpek Irkları
Rehber köpekleri düşündüğünüzde, akla gelen ilk ırklar muhtemelen Labrador Retrieverler, Alman Çoban Köpekleri ve Golden Retrieverlerdir. Bu ırklar gerçekten de hizmet köpeği için iyi seçimdir. 

1. Labrador ve Golden Retrieverlar
Hem Labrador hem de Golden Retriever, en sevilen köpek ırkları arasındadır. Bu neşeli yavrulardan birinin yanında olma zevkini yaşadıysanız, nedenini biliyorsunuzdur. Bu ırkların her ikisi de geleneksel olarak arkadaş canlısı, sadık ve memnun etmeye heveslidir. Ayrıca hareketlilik yardımı ve nesneleri almak için doğru boyuttadırlar. 
Labrador
Labrador Retrieverler, kısmen arkadaş canlısı ve uyumlu doğaları sayesinde en popüler hizmet köpeği ırklarından biridir. Sosyal olmakla birlikte, aynı zamanda sadık ve memnun etmeye heveslidir. Bu, yüksek düzeyde zekâ ile birleştiğinde, hem kolay eğitilmelerini hem de sahiplerinin ihtiyaçlarına özen göstermelerini sağlar. Fiziksel olarak Labradorlar dayanıklı ve atletiktir, bu da onların günlerini sürdürürken idarecilerine ayak uydurmalarını sağlar. 

Golden Retriever
Labrador gibi, Golden Retriever'lar da birçok aynı nedenden dolayı hizmet köpekleri olarak iyi bir seçimdir. Cinsin zekâsı ve memnun etme isteği, belirli görevler için kolayca eğitilebilecekleri anlamına gelir. Goldenler, günlük egzersiz gerektiren aktif bir ırktır ve onları ikinci bir göze ihtiyaç duyan hareket halindeki bakıcılar için harika bir seçim haline getirir.

Bir yardım köpeği, engelli bir bireye yardım etmek için eğitilir.  Birçoğu, genellikle profesyonel bir eğitmenin yardımıyla, bir yardım köpeği olmaktadır. Hatta depremlerde arama köpeği olarak sıkça goldenlara rastlamaktayız.

2. Labradoodle
Labradoodle, Poodle ve Labrador Retrieverın bir karışımıdır. Kısmen Labrador Retriever olduklarından, bu köpekler sevimli Labrador ’un tüm özelliklerini taşır. Kaniş tarafı onları son derece zeki ve hipoalerjenik yapar, bu da alerjisi olan görme engelliler için mükemmeldir.

3. Poodle (Kaniş)
Üç tür Kaniş vardır: Standart, Minyatür ve Oyuncak Kaniş. Standart Kaniş, üç türün en büyüğüdür ve bu nedenle hizmet köpeği çalışması için en uygunudur. Kanişler harika hizmet köpekleridir çünkü kolayca eğitilebilirler, odaklanırlar ve kendi kaderini tayin ederler. 

Bu zeki, neşeli cins, alerjenleri tespit etmek için bir buruna sahiptir ve bu, ölümcül alerjilerden muzdarip olanlar için hayat kurtarıcı bir yetenektir. Ancak eğitilebilirlikleri ve sosyal yapıları, onları çok çeşitli hizmet köpeği görevlerinde de iyi kılar. Kaniş derileri diğer birçok türe göre daha az tüylüdür ve alerjik reaksiyonlara neden olma olasılığı daha düşüktür, bu da kanişi alerjiden muzdarip insanlar için iyi bir seçim yapar.   

4. German Shepherds (Alman Çoban Köpeği)
Alman Çoban Köpekleri, polis ve ordu için en sevilen ırktır. Boyutları, zekâsı ve çevikliği bu köpekleri harika kılar. Polis köpeği işi için harika bir mizaçları vardır ve görev odaklıdırlar. 
1920'lerde ilk rehber köpekler Alman Çoban Köpekleriydi ve bu cins bugün hizmet işleri için popüler bir seçim olmaya devam etmektedir. Akıllı, uyanık, korkusuz ve son derece sadık olan Alman Çoban Köpeği, çok çeşitli görevleri öğrenebilir ve bu da onların çeşitli tehlikelerle mücadelede hedefi etkisiz hale getirerek görevlerini başarıyla tamamlamalarını sağlar

5. Great Danes
Bu dev türün boyu ve gücü, hareket engellilere denge ve destek sağlayabilir. Tatlı ve sevecen yapıları, özellikle çocuklar için psikiyatrik destek için iyi bir eşleşme olanağı sağlar. Akıllı ve uyumlu Great Dane’ler, çok çeşitli hizmet köpeği görevleri için eğitilebilir. Bununla birlikte, devasa boyutları, herkes için en uygun olmadıkları anlamına gelir. Zeki, sakin ve sabırlı oldukları için hizmet hayvanı işi yapmak için doğru mizaca sahiptir. 

6. Bernese 
Bu yarı dev ırk, iyi bir hizmet köpeğinin zekâsına, rahat tavrına ve sadakatine sahiptir. Ayağa kalkmak için yardıma ihtiyacı olan bir yetişkinin ağırlığını taşıyabilecek kadar büyük ve zorlu bir durumda tekerlekli sandalyeyi çekebilecek kadar güçlü olan Bernese Dağ Köpeklerine eşya alıp taşımaları da öğretilebilir. Sahiplerine karşı arkadaş canlısı ve sevgi dolu olan bu köpekler, yabancılara karşı mesafeli olabilir, bu onların görevlerinden uzaklaşmalarını önlemeye yardımcı olacak bir özelliktir.

7. Collies
Collieler, onları hizmet köpeği çalışması için uygun kılan özelliklerin çoğuna sahiptir. Bu akıllı cins genellikle yaklaşan nöbetleri hissetmek için eğitilir ve bu da onları epileptik hizmet köpekleri olarak mükemmel bir seçim haline getirir. Collie'ler çocuklarla harika geçinir ve sakin ve neşeli tavırları vardır, bu da onları psikiyatrik rahatsızlıkları olanlara yardım etmede başarılı kılar. 

8. Amerikan Staffordshire
Tıknaz bir vücut yapısına sahiptirler; bu da Staffları hareketlilik hizmeti için uygun hale getirir, ancak yardım etme becerileri üst düzeydedir. 

9. Pomeranian 
Bu listedeki belki de en şaşırtıcı cins olan minik Pomeranian’lar, sahiplerini diyabet, parkinson hastalığı veya astımla ilişkili semptomlar ve komplikasyonlar konusunda uyarma konusunda usta olduklarını kanıtladılar. Akıllı ve uyanık olan Pomeranian, işitme engelliler ve zihinsel engelli olanlar için de mükemmel hizmet köpeğidir. Küçük boyutları, onları taşınabilir kılmaktadır.


Hizmet köpeklerinin insanlara yardım edebileceği pek çok yol vardır. Bu nedenle, en iyi hizmet köpek ırkları arasında böyle bir çeşitlilik görmek o kadar da şaşırtıcı değildir. Ancak boyut, şekil, güç ve fiziksel yetenekler farklılık gösterse de, bu ırkların hepsi önemli bir özelliği paylaşır: Sıkı çalışmaları, sahiplerinin yaşam kalitesini iyileştirmede büyük fark yaratabilir.

 

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Köpekler Neden Kovalar?

Sürü psikolojisi, tek olan ırkdaşları toplamak, yaşamı toplu halde sürdürmek, topluluğu bir yerden başka bir yere taşımak olarak adlandırılabilir ve doğal yaşam davranışıdır. Sürü hayvanı olan köpekler, çeşitli boyut, renk ve kürk yapısına sahip olabileceği gibi, hepsinde de aynı gütme içgüdüsü mevcuttur.

Yazının Devamı >>

Köpeklerde Tüy Bakımı

Köpeklere bakmak, her evcil hayvan sahibinin bilmesi gereken birçok sorumluluk içerir. Besleyici ve kaliteli yiyecekler, temiz su ve kalacak iyi bir yer sağlamanın yanı sıra, özellikle kalın, uzun tüylü veya kürklü köpek ırkları için, köpeklere uygun bakım yapılması gerekir. İpeksi pürüzsüz, kıvırcık veya dağınık olsun, bir köpek tüyü iyi görünmekten daha fazlasını yapar. Köpeğinizin kışları sıcak, yazın ise serin kalmasını sağlar. Kir ve nemi iter, cildini güneşten korur. Köpeğinizin güzel tüyleri, genel sağlığının anlamlı bir göstergesidir.

Yazının Devamı >>

Neden Köpeğime Oyuncak Almalıyım?

Köpeklerin oyuncaklarla oynamayı sevdiğini hepimiz biliyoruz. Ancak onların genel sağlıkları ve davranışları üzerindeki etkilerini tam anlamıyla bilmiyor olabiliriz. Oyuncaklar, evcil dostlarımız için sadece bir vakit geçirme aracı değil, fiziksel sağlıklarına ve zihinsel becerilerine de katkı sağlayan çok yönlü objelerdir.

Yazının Devamı >>

Kangal Köpeği

2003 yılının Temmuz ayında düzenlenen 1. Uluslararası Kangal Köpeği Sempozyumu’nda çıkan sonuç gösteriyor ki; Kangal köpekleri Türk göçleri ile birlike Türkistan’dan insanlar tarafından Anadolu’ya getirilmiştir. Kangal köpekleri yıllar boyunca bekçi ve çoban köpeği olarak görev almışlardır. Sivas Kangal köpeklerinin bir diğer adı da Anadolu çoban köpeğidir. Kangal köpekleri Osmanlı arşivlerinde de geçmektedir. Yeniçeriler Kangal köpeklerini hem askeri işlerde hem de savaşlarda kullanmışlardır. Ayrıca Kangal köpekleri kurtlarla baş edebilen tek köpek ırkıdır. Soğuk hava, sıcak demeden verilen göreve sadık kalır.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 22, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR