Köpekler Neden Kovalar?

Köpek Davranışları

 

Köpeklerde Gütme Davranışı

 

Pek çoğumuz özellikle şehir hayatında kimi köpeklerin arabaları, motosikletleri ve hatta oynayan çocukları kovaladığına şahit olmuşuzdur. Tüm bu davranışlar, köpeklerin gütme iç düşünün bir parçasıdır. Kimi zaman eğlenceli olarak görülse de, bazen de saldırganlıkla sonuçlanabilecek düzeye gelebilir.

Sürü psikolojisi, tek olan ırkdaşları toplamak, yaşamı toplu halde sürdürmek, topluluğu bir yerden başka bir yere taşımak olarak adlandırılabilir ve doğal yaşam davranışıdır.

Sürü hayvanı olan köpekler, çeşitli boyut, renk ve kürk yapısına sahip olabileceği gibi, hepsinde de aynı gütme içgüdüsü mevcuttur.

 

 

Çalışan köpekler olarak adlandırdığımız bu grup, yıllar boyunca ve nesilden nesle insanoğluna çiftliklerde, meralarda diğer hayvanların güdülmesine ve yönetilmesine destek olmuşlardır. Bu yönetim kabiliyeti, DNA ları ile yakından ilgili olup, de üstün zekâlarının ve aynı derecede sadakatlerinin de payı vardır.

 

Nasıl Başa Çıkılır?

 

Öncelikle, güdememe kaynaklı kullanılamayan enerjilerini kanalize edecek farklı bir aktivite düşünmeniz gerekmekte. Zira, doğru şekilde yönlendirildiklerinde çılgın ve hiperaktif bir köpekten, komutlara uyan sakin bir köpeğe geçiş yapmış olacaklar.

Örneğin, yaşlı ya da küçük aile bireylerine sofraya kadar eşlik etmek, terlikleri getirmek, buzdolabından içeceği almak veya tv kumandasını getirmek gibi davranışlara izin vermek/öğretmek en fazla zeka enerjilerini harcamalarını sağlayacak ve zevk aldıkları birer aktiviteye dönüşecek.

 

Ancak bu gütme davranışı bir yerden sonra hiper aktiviteye dönüşüp saldırganlığa yol açıyorsa, köpeğinizi her yönü ile daha aktif tutmaya ihtiyacınız var demektir. En basit 3 yolla anlamaya çalışırsak;

 

  • Fiziksel Egzersiz: Gütme güdüleri yüksek olan köpekler doğal olarak daha fazla enerjiye sahiptir. Bu nedenle sadece tuvalet yürüyüşleri yeterli olmayacaktır. Bu ırkların koşması, at-getir oyunları oynaması veya kalabalık bir köpek grubu ile oyun vakitleri geçirmesi gerekmektedir. Unutmayın ki,, yorgun köpek mutlu köpektir.
  • Zihinsel Egzersiz: Ortalamanın üzerinde bir zekaya sahip oldukları için oldukça kolay eğitilebilen bu köpeklerin, özellikle arama-kurtarma gibi görevlerde yaygın olarak kullanılmasının sebebi de budur. Tıpkı canı sıkıldığı için evde sürekli yaramazlık yapan bir çocuk gibi, bu köpekler de zekalarını kullanarak zihinlerini yormadıkları sürece sorun yaşamaya devam edebilirsiniz. Mesela kendi oyuncaklarını toplaması veya bahçeye sizin atacağınız plastik şişe, karton kutu gibi çöpleri toplaması için eğitebilirsiniz.
  • Spor: Aynı zamanda oldukça atletik olan bu türler için en iyi aktivitelerden biri de top atmak ya da frizbi oynamak olabilir.

Tüm bu seçenekler, köpeğinizin ihtiyaç duyduğu zihinsel ve fiziksel enerji boşaltımını sağlayarak, istenmeyen davranışların önüne geçecektir.

Gütme Davranışının Yarattığı Problemler:

 

Gütme davranışına sahip olan köpeklerin, çiftliklerde ya da kırsal alanlarda büyük birer yardımcı olduğundan bahsetmiştik. Onların davranış dilini anlayabilmek, amacınıza uygun olarak yönlendirebilmeniz için büyük önem ve kolaylık taşıyacaktır.


Ancak bazı durumlarda diğer hayvanları, çocukları ve hatta sizi bile gütmeye çalışacaklardır. Bu durum her zaman sadece gütme sorunu demek değildir. Bazı durumlarda dikkat çekmek veya sadece yaramazlık yapmak olarak da görülebilir. Bu davranışların önüne geçmek için çocuklarınızı onlardan uzak tutmak doğru ve etkili bir çözüm değildir.

 


Öncelikle yeterince tepki verdiğinizden emin olun, ancak verdiğiniz tepkiye de dikkat edin. Mesela, temel itaat eğitimi verirken etrafta dikkatini dağıtacak hareket eden insanlar ya da nesneler olması, köpeğinizin dikkatini yeniden kendinize yönlendirmeniz açısından iyi birer araç olabilir.

 

Gütme Davranışlarını Durdurmak İçin Ne Yapabiliriz?

 

Her şeyden önce köpeğinizin kendi kendini kontrol edebilmesini sağlamak çok önemlidir. Yakalaması için topunu fırlatmadan önce veya mama saatinde mama kabını koymadan önce ya da olumlu bir davranışı pekiştirmek için onu ödüllendirmeden önce mutlaka oturmak ya da yatmak gibi sakin olacağı bir pozisyona geçmesini sağlayın.


Sonuç olarak; köpeğinizin gütme davranışlarının temelinde kötü bir durum yok. Bazen agresyon ya da ısırma haline dönüşebileceği durumlarda da, köpeğinizle birlikte çalışarak, harcaması gereken enerjiyi doğru yönlendirebilir, oldukça zeki olan bu köpeklere iç güdüsel olarak sergiledikleri gütme davranışının yerine geçecek aktiviteleri kolayca öğretebilirsiniz.

 


Köpeklerde sahiplenme içgüdüsünün bir yansımasıdır kovalama. Aslında bu içgüdünün temeli onlara genetik aktarımlarla gelen gütme duygusudur. Bu yazımızda köpeklerde gütme konusunu işleyeceğiz. Sürü hayvanı olan köpekler, çeşitli boyut, renk ve kürk yapısına sahip olabileceği gibi, hepsinde de aynı gütme içgüdüsü mevcuttur.

 

İlginizi Çekebilir: Köpeklerin Özellikleri

kedi kumu

İlginizi çekebilecek yazılar

En İyi 5 Av Köpeği

Avcılık yüzyıllardır insan hayatında önemli bir yer tutmuştur. İlkel yaşamda hayatta kalabilmek için şart olan avcılık, günümüzde daha çok spor olarak adlandırılsa da, bizler PetBurada ailesi olarak bu sporu tasvip etmemekteyiz. Bir çok köpek ırkı adeta avcılık için yaratılmışlardır. Avcının vazgeçilmezi olan bu köpek ırkları arasında kullanım özelliklerine göre tercih edilmektedir.

Yazının Devamı >>

En Güçlü Köpek Cinsleri

Tüm ırklarda bizim onlara olan sevgimiz kadar onların da bize olan sevgisini görmekteyiz. Köpeğin kendi hayatını hiçe sayarak sahibinin hayatını önemsemesi buna en iyi örnektir. Sadakatının yanında dünyanın en güçlü köpeklerinden bahsedelim.

Yazının Devamı >>

Köpeğiniz Size Ne Anlatıyor?

Köpeğinizin dilinden anlamak, sadece onu tanımakla olmamaktadır. Genelde köpek sahipleri köpeklerini iyi tanıdıkları ve onların itaat ettiği sürece anlaşabildiklerini düşünürler. Bu durum aslında köpeğinizin sizi anladığı ama sizin onu anladığı anlamına gelmemektedir. Çok yetenekli ve zeki köpekler adeta her isteklerini sahiplerine anlatsa da onların karmaşık duygularını anlamak için bazı gözlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Yazının Devamı >>

Köpek Maması Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Çok çeşitli olması sebebiyle bugünlerde köpek maması seçmek gerçekten çok zor. Köpekler için ev yapımı mamanın azalmasıyla, köpek maması çeşitleri çoğaldı. Maalesef fiyat ise dogru bir belirleyici değil. Piyasadaki tüm seçenekler, ilk kez köpek sahibi olan ya da evcil hayvanının mamasını değiştirmeyi düşünen biri için çok zor olabilir. Birçok insan köpek maması seçimini fiyatına göre yapmaktadır. Ama fiyat her zaman en iyi belirleyici değil. Besleyicilik köpeklerin besin değerlerini karşılama konusunda en önemli şeydir. Yaş, fiziksel aktivite, boyut ve ırkları da mama seçerken düşünülmesi gereken belirleyiciler olmalıdır.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Köpek Davranışları
Kasım 30, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR