Dünya Kediler Günü

dünya kediler günü

Dünya Kediler Günü

  Dünyada ve ülkemizde hayvan sevgisi git gide artmaktadır ve bu durum biz hayvan severleri oldukça mutlu etmektedir. Hayvanlara yönelik ilgi ve sevgi öyle artmaktadır ki 17 Şubat günü kediler günü ilan edilmiştir. Bu yüzden insanlar da sosyal medya da bu konuyla ilgili çokça gönderiye denk gelmektedir ve bilgi almak adına da “Dünya kediler günü nedir? Kediler günü ne zaman kutlanıyor?” gibi sorulara cevap aramaktadır.

dünya kediler günü



17 Şubat Dünya Kediler Günü

  Dünya Kediler Günü Türkiye ve Polonya’da 17 Şubat’ta kutlanırken diğer ülkelerde başka tarihlerde kutlanmaktadır. İnsanların bir jest olarak ilan ettiği bu tarih kedilerin evcilleştirilmesinden çok daha sonra olmuştur. İlk evcil kedi kalıntıları ise 9 bin 500 yıl öncesine dayansa da, yine de kedilerin evcilleştirildiğine dair kesin bir tarih yoktur.

Dünya Kediler Günü Ne Zaman?

  Dünya kediler günü Türkiye’de her yıl 17 Şubat’ta kutlanır. Bu günü kutlama amacı ise hayvanseverlerin evsiz kedilere yönelik farkındalık arttırma amacından ortaya çıkmıştır. Kanada’da 8 Ağustos, Amerika Birleşik Devletleri’nde 29 Ekim, Rusya’da ise 1 Mart’ta Dünya Kediler Günü kutlanmaktadır. Ayrıca Uluslararası Kedi Günü adında kutlana başka bir gün daha bulunmaktadır ve bu günün etkinlikleri Uluslararası Hayvan Refahı Fonu (IFAW) tarafından fonlanmaktadır. Uluslarası Kedi Günü 2002 yılından beri her yıl 8 Ağustos tarihinde kutlanmaktadır. Bu günü ilan edenler 8 Ağustos’ta barınaklarıdaki muhtaç, zorlu yaşam koşullarıyla mücadele eden, şiddet gören kedilere dikkat çekme amaçlı ve insanları bilinçlendirme hedefliyle yola çıkmışlardır.

dünya kediler günü



Kedilerin Evcilleştirmesi

  Kedilerin antik kökeni tam olarka bilinmese de, en az 9.500 yl öncesine dayandığı, Orta Doğu’da tarımın ilk başladığı dönemlere kadar uzandığı bilinmektedir. Güney Kıbrıs’ta ise bir insan kemiklerinin yanında bulunan kedi iskeleti de aynı dönemlere denk gelmektedir. Çin’de ise yaklaşık 5.300 yıllık fosil kayıtlarına göre de o dönemdeki kediler tarım ürünlerine zarar veren kemirgen canlıları avlıyorlardı. Bu bulgulara dayanılarak da kedilerin zararlı avlamaları için çiftçiler tarafından beslendikleri görülmektedir. Kediler Çin’de 5. Ve 6. Hanedanların döneminde yanı M.Ö. 2465-2150 yıllarında kutsal sayıldığı bilinse de evcilleştirildiği bilinmiyor. Bazı uzmanlara göre de tahılları korumaktaki faydasını gören Antik Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği düşünülmektedir. Kedilerin evcilleştirildiğine dair en güvenilir bulgular ise M.Ö. 1.500 tarihlerine dayanır.

  İlginizi çekebilir: Hayvanlar Aşık Olur Mu?



Etiketler: dünya kediler günü, 17 şubat dünya kediler günü,
Şubat 17, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR