Akvaryumda Yosunla Mücadele

Akvaryum

Akvaryumda Yosunla Mücadele

Bir akvaryumunuz varsa, muhtemelen yosun sorunu mutlaka yaşamışsınızdır ve yosun sorunu ile mücadele etmek zorunda kalmışsınızdır. Bazen üstesinden gelmek sizleri oldukça yormuş ve uzun sürede çözüme ulaşmışsınızdır. Birçok akvaryum yozun gideri ürünler olmasına rağmen, akvaryumunuza yapacağınız küçük dokunuşlarla yosun sorunun üstesinden gelebilirsiniz.


Akvaryumda Yosun Neden Oluşur?

Öncelikle akvaryumlarda yosunlaşmanın neden arttığını belirlemek en önemli unsurdur. Nedenlerin başında su kimyasındaki anormal sapmalardır. Sudaki amonyak ve organik nitrit oranındaki artış baş nedenlerden biridir. Suyun değişiminin gecikmesi ve filtrasyondaki problemler sonucunda suda fosfor oranı artar. Fazla yemleme de yosun oluşumuna neden olmaktadır. Yenmeyen balık yemleri algleri besler bu durumda yosunun çoğalmasına neden olur. Akvaryumun yosunlaşmasında bir diğer faktörde akvaryumun kurulu olduğu yerin gereğinden fazla güneş almasıdır. Fazla ışık yosunların gelişimi kolaylaştırılmaktadır.


Akvaryumda Yosun Sorunu Nasıl Çözülür?


Daha az ışık

Algler ışıktan oluşur ve ışık 2 yerden gelir: 1-pencere/kapı 2-akvaryum ışığı.

Işık akvaryumunuza pencereden geliyorsa akvaryumunuzu hareket ettirebilir veya güneşin en çok yoğun olduğu saatlerde panjurları kapalı tutabilirsiniz. Akvaryum ışığı kullanıyorsanız, o zaman çok uzun süre açık bırakmayın. Bazı insanlar uyandıkları andan yatağa gidene kadar ışığı açık tutarlar. Bu, birçok durumda çok fazladır ve gece boyunca açık bırakırsanız, bu çok fazla ışığa yol açar. Balıklar vahşi doğadayken bizim gibi geceleri ve gündüzleri olduğunu hatırlamanız gerekir. Doğal yaşamlarında su altında akşam 6'dan gece yarısına kadar ışık yoktur, bu nedenle akvaryumunuzda buna gerçekten ihtiyaç yoktur.

Salyangoz

Akvaryumunuza birkaç salyangoz koymak balıklarınıza ve suyunuza zarar vermez ve salyangozlar yosunların temizlenmesine yardımcı olurlar.

Yosun İlaçları

Yosun gidericiler, suyunuza koyduğunuz, alglerin geri gelmesini engellemeye yardımcı olan ürünlerdir. Yosun gidericiler oldukça başarılıdır ve iyi çalışır, bu yüzden kesinlikle elinizin altında bu göreve hizmet eden ürünler yer almalıdır.

Yosun Yiyen Balıklar

Yosun yiyen balıklar iyi bir yoldur, ancak bahsedilen diğer şeyler kadar işe yaramazlar. Bazı akvaryum balıkları sadece alglerle beslenmektedir. Eğer akvaryum tankınızdaki diğer balıklarla geçimli ise birkaç yosun yiyen balık ilave etmeniz mevcut fark edilen yosunu yok etmese de yozun oluşumuna engel olacaktır

Akvaryumunuzu Temizleyin

Evet, söylemesi yapmaktan çok daha kolay ama bir yosun ovma veya yosun mıknatısı ile en azından camlarındaki yosunları temizleyebilirsiniz. Akvaryum cam temizleyiciler, akvaryumunuzu tüm yöntemlerden daha temiz hale getirecektir. Yine de fark etmeniz gereken bir şey var ki, ne kadar uğraşırsanız uğraşın alglerden asla tamamen kurtulamayacaksınız. Ayrıca algler balıklar için kötü değildir, sadece akvaryumunuzun kötü görünmesine neden olur.

Doğru akvaryum filtresi seçimi

 

UV Filtre gibi filtre ekipmanlarıyla akvaryumunuzun yosunlanmasına engel olacaksınız. Aynı zamanda algler özellikle dış filtrelerde tutunurlar ve doğru kimyasallarla üremeleri ve gelişimleri engellenebilir.

kedi kumu

İlginizi Çekebilecek Yazı Başlıkları

Sarı Prenses Balıklarında Üreme

Sarı prenses balıklarında çiftleşmeye hazır olan dişi ve erkek birbirine kur yapmaya başlar. Dişi sarı prenses balığı bir yumurta bırakır ve erkek olan o yumurtayı döller. Daha sonra dişi bu yumurtayı ağzına alır. Bu işlem yumurtlama boyunca sürer. Yumurtlama işlemi bittiğinde dişi balık 15 ile 21 gün ağzında yumurtayı kuluçka eder.

Yazının Devamı >>

Akvaryum Balık Türleri

Akvaryumlar, bulundukları ortama huzur verir. Aynı zamanda bu huzurlu görüntüsüyle birçok kişinin de hobisi haline gelmiştir. Akvaryumda beslediğiniz canlıların sağlıklı ve uzun bir yaşam sürebilmeleri için gerekli akvaryum malzemelerini edinmeli ve gerekli bakımı da yapmak için yeterli vaktiniz olmalıdır. Diğer senaryoda bakımsız akvaryum, içindeki canlılar için bir eziyet olur.

Yazının Devamı >>

Balık Yemi Çeşitleri

Akvaryum hemen hemen ilk eve giren hobilerdendir. Güzel gösterişli bir akvaryumun dinlendirici etkisi, psikologlar tarafından onay görmüştür. Akvaryumun karşısına geçip balıklarınızın sudaki salınmaları saatlerce seyretmek birçoğumuzu mutlu etmiştir. Gösterişli bir akvaryumun temelinde; sağlıklı balıklar önem arz eder. Balıkların sağlığını da etkileyen en önemli unsurun yemleri olduğu unutulmamalıdır. Hangi balık türü için hangi balık yemi kullanılmalıdır? İşte bu sorunun cevabı makalemizde.

Yazının Devamı >>

Doğru Balık Yemi Seçimi

Daha önce hiç balık beslemediyseniz hangi balık yemini kullanmanız gerektiği konusunda kafanızda soru işaretleri olabilir. Doğru balık yemi nasıl seçilir, balık yemindeki protein oranı ne olmalıdır gibi sorular aklınıza geliyor olabilir. Biz de bu yazımızda bu soruların cevabını anlatmaya çalışacağız.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Akvaryum
Mart 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR