Doğru Balık Yemi Seçimi

balık yemi

Balık Yemi Nasıl Seçilir?

 

  Daha önce hiç balık beslemediyseniz hangi balık yemini kullanmanız gerektiği konusunda kafanızda soru işaretleri olabilir. Doğru balık yemi nasıl seçilir, balık yemindeki protein oranı ne olmalıdır gibi sorular aklınıza geliyor olabilir. Biz de bu yazımızda bu soruların cevabını anlatmaya çalışacağız.

 


Balık Yemi

 

  Balıkların beslenmesi öğrenilmesi gereken oldukça önemli bir konudur. Öncelikle her balık yeminin akvaryumda beslediğiniz balıklar için uygun olmadığını size söylemek isteriz. Balıklarınız için doğru balık yemi bulduğunuzda da beslenmenin ek besinler ile desteklenmesi gerektiğini de bu yazı sayesinde sizle paylaşmak isteriz. Balık beslenmesinde bu tamamlayıcı besinler, balığınızın türüne göre sebze olabileceği gibi aynı zamanda kurtçuk veya böcek gibi hayvansal gıdalar da olabilir. Balıklar için sağlık bir beslenme ancak bu şekilde olur.


  Akvaryum sahibi olan insanların çoğu balıklarını genel olarak üretilmiş balık yemleri ile beslemektedirler. Fakat her balığın türüne göre, yani ihtiyaçları düşünülerek üretilmiş özel yemlerin kullanılmasında fayda vardır. Bu sayede balıkların daha sağlıklı ve stresten uzak kalmasına vesile olursunuz. Aradığınız balık yemlerine ulaşmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

 


Akvaryum Balık Yemi


  Doğru balık yemi seçerken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de balığınızın beslenme tercihidir. Balıklar etçil, otçul veya hepçildir, yani hem etçil hem de otçuldur.

 

  Balık yemlerinde protein oranı da önemlidir. Bu sebeple balığınızın ne oranda hayvansal proteine ihtiyacı olacağını öğrenin. Otçul ve hepçil balık yeminde türe göre %5 ile %40 arasında protein bulunmalıdır. Etçil balıklar da doğal olarak daha fazla proteine ihtiyaç duyar. Yine türe göre yemde %45 ile %70 arasında protein bulunmalıdır.

 

  Balık yemlerinin şeklinin de beslenme tarzına uygun olması gerekir. Yani balık yeminin su yüzeyinde kalması veya dibe batması; pul balık yemi, granül balık yemi veya tablet şeklinde olması önem arz etmektedir. Örnek vermek gerekirse kedi balıklarının ağzı başlarının alt kısmındadır ve dibe çöken balık yemlerini yiyebilirler. Önünden beslenen balıkların ağzı da yemi karşısından toplamaya müsaittir. Bazı balıkların ise ağızları yukarı doğrudur ve balık yemlerini su yüzeyinden toplamaya müsaittir. Bu sebeple balık yemlerinin de balığın ağız yapısına da uygun olmalıdır. Genel olarak balık yemlerini inceleyecek olursak;

 

- Pul balık yemleri su yüzeyinde kalır.


- Tanecikli ve pelet balık yemleri suyun içinde yüzer, yavaşça veya çabucak dibe batar.


- Disk şeklindeki balık yemleri dibe çöker. Yani yüzeyden beslenen balıkların hızlı davranıp çalamayacağı kadar da büyüktür.


- Tablet balık yemleri ise doğrudan dibe batar. Bazı tablet şeklindeki balık yemleri ise önünden beslenen balıklar için akvaryum camına yapıştırılabilir.

 

  Balık yemlerinin, balıklarınızın yiyebileceği büyüklükte olması gerekir. Eğer gözlemle şansınız olduysa çoğu balık, balık yemini parçalayamaz ve doğrudan yutar. Balığınız yeme yaklaşamıyor veya onu yiyemiyorsa da yemi parçalayarak vermeniz gerekmektedir. Daha detaylı olarak açıklamak gerekirse,

 

  Beta balıkları etçil balıklardır ve yüzeyden beslenirler. İdeal olan bet balık yemi en az %45 oranında protein içermelidir. Suda yüzebilen yemlerden olmalı ve yem beta balığının yiyebileceği boyutta olmalıdır.

  

  İlginizi çekebilir: Akvaryum Dereceleri

 


Japon Balığı Yemi

 

  Japon balığı en çok beslenen balık çeşitlerinden biridir. Bu balıklar otçul canlılardır, yüzeyden beslenirler. Yetişkin bir japon balığı için %30’u protein, yavru japon balığı için de yemin %45’i protein olmalıdır. Japon balıkları için su bitkilerinden elde edilen proteinler, pul yem formunda hazırlanır. Böylelikle japon balıkları hayvansal olmayan bir protein kaynağı ile ağız yapılarına uygun bir yem ile beslenme ihtiyaçlarını karşılarlar. Umarız balık yemi seçimi ve balık yemi çeşitleri konusunda az çok bir fikriniz oluşmuştur. Akvaryum balıkları ve bakımı gibi diğer konularda da aklınızda soru işaretleri varsa diğer blog yazılarımızı okuyabilirsiniz.

  

  İlginizi çekebilir: Akvaryum Bakımı

 

 

Etiketler: balık yemi, balık yemi seçimi, japon balığı yemi, akvaryum balık yemi,
Ekim 27, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR