Yorkshire Terrier ve Genel Özellikleri

Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier Irkı ve Genel Özellikleri

  Irkın geçmişi 1800′lü yılların sonu denebilecek derecede kısadır. Kuzey İngiltereli işçiler tarafından madenlerdeki sıçanların yanı sıra çiftlik çevresindeki porsuk ve tilkilerin avlanması için geliştirilmiştir. İşçiler ırkın gelişiminde kullandıkları köpekler konusunda kayıt tutmadıkları için kökeni muammadır. Tahminen Yorkshire’daki yün atölyelerinde çalışmaya gelen İskoçyalılar görünüşe bakılırsa Skye ve Clydesdale başta olmak üzere çeşitli terrierleri ile birlikte gelmişlerdir.

  Bu köpekler uzun tüylü Leeds Terrieri gibi bölgesel tiplerle çiftleştirilmiştir. Malta Terrieri, Siyah & Ten Rengi Manchester ve Dandie Dinmont Terrierleri de bu kanlara katkıda bulunmuş olabilir. Başta, bugünkünden çok daha büyük bir ırk olan Yorkshire Terrier, seçici üretimle bugünkü boyutlarına düşürülmüştür. İlk Yorkshire, bugünkü standardıyla, 1870’de köpek yarışmalarına çıkarılmıştır.

Yorkshire Terrier'in Fiziksel Özellikleri

  Çok uzun, ipeksi tüyleri sırt çizgisi boyunca ikiye ayrılır ve iki yanına dökülür. Yorkshire Terrier'in tüyleri vücutta ve kuyruğunda çelik mavisi diğer yerlerinde ten rengidir. Yavrular siyah ve ten rengi doğar. Yorkshire düz bir kafaya, orta uzunlukta burun yapısına, siyah bir buruna ve düzenli dişlere sahiptir. Gözler mutlu bir ifadeyle bakar. Kulaklar v şeklinde dik ya da yarı diktir. Kuyruğun yarısı kesiktir ve sırtta taşınır. Bacaklar yere dik basar, ayaklar siyah tırnaklarla yuvarlaktır. Baştaki tüyler köpeğin görüşünü kolaylaştırmak ve mama kabına girmesini engellemek için tepede toplanmasını gerektirecek kadar sık ve uzundur.

Yorkshire Irkı Apartman Hayatı İçin İyi Bir Seçenektir

  Yorkshire, apartman hayatı için iyi bir seçenektir. Evde oldukça aktiftir. Soğuğa karşı hassastır. Yorkshire Terrier, küçük boyutlarının farkında değil gibi yaşar. Her zaman maceraya ve belaya hazırdır. Bu küçük köpek oldukça cesur, enerjik, sadık ve zekidir. Sahibine karşı sevgi dolu ancak bazen yabancılara karşı mesafelidir. Küçük hayvanlar ve yabancı köpeklere karşı saldırgan olabilir. Onun boyutlarına saygı duyacak olgun çocuklarla arası daha iyidir. Yorkshire bazen inatçı olsa da eğitimi kolaydır. Irk insana fazla bağlıdır ve bol sevgi ve ilgi ister. Yorkshire Terrier mükemmel bir bekçi köpeğidir. Şaşırdığında, korkutulduğunda ya da kızdırıldığında ısırabilir. Yine de genelde şirin ve tatlı bir köpektir. Tuvalet eğitiminde zorluk çıkarabilir. Bu küçük köpekler aşırı korumacı bir havayla büyütülmemelidir. Aksi halde nevrotik olabilirler. Yorkshire havlamayı sever; fakat tersi de kolaylıkla öğretilebilir.

Yorkshire Irkının Karakteri

  Bu köpek ırkı (Yorkshire Terrier) kendi yapısının ve boyutlarının bilincinde olmadan yaşayan bir köpek ırkıdır, sürekli belaya ve maceraya hazır gibidir. Cesur, saldırgan, enerjik ve zeki bir köpek ırkıdır. Çevresinde ki küçük hayvanlara ve diğer köpeklere karşı saldırgan olabilir. Eğitim konusunda gayet yatkın olmasına rağmen inatçı bir yapısı vardır. Kızdırıldığında ve saldırganlaştığında ısırabilmektedir. Havlama konusunda sıkıntılı bir köpek ırkı olsa da eğitime yatkın olduğundan aksi de kolaylıkla öğretilebilir. Tuvalet eğitimi sıkıntısı olabilir.

Yorkshire Köpek Irkının Yaşam Süresi, Boyu ve Ağırlıkları

  Ortalama 12-15 yıl yaşayabilirler. Boyutlar 15-18 cm yükseklik ve 3-4 kg ağırlık olacak şekildedir. Tüy dökme konusunda pek sıkıntısı olmaz ancak tüy yapısı nedeni ile bakımı biraz zordur düzenli olarak tüy bakımı, taranması gerekir. Ayrıca tüy bakımı kadar önemli bir unsur da diş bakımıdır, sürekli olarak temizlenmesi gerekir.

  Apartman ve ev ortamı gibi kapalı ortamlarda beslenmesi en ideal köpek ırklarından bir tanesidir. Hava şartlarına tepkisi ise soğukları hiç sevmezler. Egzersiz ihtiyacı yoktur ancak belirli aralıklar ile egzersiz yapmak onu mutlu edecektir. Oyun oynamayı sever ve oynamak isterler.

Yorkshire Terrier köpek ırkı için özel üretilen köpek mamaları mevcuttur. Bunlardan bazıları;

1 - Advance Yorkshire Terrier Yetişkin Köpek Maması

2 - Eukanuba Yorkshire Terrier

3 - Royal Canin Yorkshire Terrier 28 Köpek Maması

4 - Royal Canin Puppy Yorkshire Terrier Yavru Köpek Maması

  

  İlginizi çekebilir: Adım Adım Bebeğinizi Köpeğinizle Tanıştırmanın İpuçları

  

   
Etiketler: köpek cinsleri, köpek ırkları, köpek türleri, Yorkshire Terrier, Yorkshire Terrier köpek maması
Ocak 17, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR