Terrier Cinsleri

kucuk kopek

Terrier Cinsleri

  Terrier çoğu insanın bildiği gibi bol tüylü, ufak tefek, sevimli bir köpek değildir. Tam aksine birçok sayıda farklı cinsiyle dünyadaki en kalabalık köpek ırklarından biridir. Dünyanın farklı bölgelerinde çeşit çeşit Terrier ırkları bulunmaktadır. Terrier cinsi köpekler hem Türkiye'de hem de Dünya'da oldukça popüler bir köpek ırklarındandır. Terrier köpek cinslerini diğer ırklardan farklı kılan etmenlerden biri de farklı ülkelerde bulunan Terrier ırklarının arasındaki farklardır. Terrier türleri arasında hem karakter olarak hem de görünüş olarak ciddi derecede farklar bulunmaktadır.

Terrier Köpek Cinslerinin Kökeni

  Şu an dünyanın çeşitli bölgelerinde bulunan çok sayıda Terrier ırkı aslında ufak bir ata grubundan türemiştir. Terrierler ilk olarak İngiltere’de görülmüştür ve böcek tarzı haşereleri avlamak için yetiştirilmiştir. Avlanma yeteneklerinin yüksek ve dayanıklı olmalarından yararlanmak isteyen İngilizler Terrier cinslerine yönelmişlerdir. Ortaya çıkan ilk kısa bacaklı ve uzun bacaklı olmak üzere iki tipteydi ve 1800’lerde ortaya çıkmıştı. Daha sonraki bütün Terrierler ise bu iki ata Terrierler’den türemiştir.

Terrier Köpek Cinsleri Kaç Tanedir?

  Terrier cinsine mensup 60’tan fazla köpek çeşiti bulunmaktadır ve ilginçtir ki bazı cinslerin isimlerinde Terrier ibaresi geçmemektedir. Bu da aslında şu demek oluyor, gördüğünüz ama cinsini bilmediğiniz bir köpeğin Terrier olma olasılığı bulunmaktadır. Mesela kökeni Almanya olan popüleritesi yüksek köpek ırklarından biri olan Minyatür Schnauzer de bir Terrier’dir.

En Popüler Terrier Irkları

  Toplamda 60’tan fazla cinsi olan Terrierler arasında bazıları diğerlerinden daha popülerdir. Bunlar hangileri diye bakacak olursak;

  • Yorkshire Terrier
  • Minyatür Schnauzer
  • Bostan Terrier
  • Maltese Terrier
  • Wheaton Terrier
  • Jack Russel Terrier
  • Airedale Terrier
  • Border Terrier
  • Bull Terrier
  • Amerikan StaffordshireTerrier
  • İskoç Terrieri
  • Cairn Terrier

En Büyük ve En Küçük Terrier Irkları

  En büyük Terrier’den başlayacak olursak Menşei İngiltere olan Airedale Terrier’ini söyleyebiliriz. Bu Terrier ırkının ağırlığı 22 kiloya kadar çıkabilirken boyu ise 59 santime kadar uzayabiliyor. Airedale Terrier ırkı Türkiye’de pek popüler olmasa da Dünya’da en çok bakılan ırklardan biridir. Küçük Terrier ırkına geldiğimizde ise İngiliz Oyuncak Terrier ile Yorkshire Terrier’i söyleyebiliriz. Bu ırkların ağırlıkları ise ortalama olarak 2,5-3 kilo arasındayken boyları ise ortalama 20 santimdir.

  Alışveriş önerisi: Köpek Kıyafetleri

Terrier Köpekler Kaç Yıl Yaşar?

  Köpeklerde genellikle büyük ırkların ömürleri küçük ırklara nazaran daha kısadır. Terrier ırkları da bu genellemenin içine girmektedirler. En büyük Terrier ırklarından biri olan Airedale Terrier’in ömrü ortalama 10-12 yıl iken en küçük Terrier ırklarından olan Yorkshire Terrier’in ortalama ömrü ise 12 ile 16 yıl arasındadır. Tabii ki doğru büyütülen ve beslenen Terrier köpeklerin yaşam süreleri ortalamanın üstüne çıkabilmektedir. Mesela dünyanın en uzun yaşamış köpeklerinden biri olan Willie bir Jack Russel Terrier’dir ve doğru bakılmasının sonucunda tam olarak 20 yıl 106 gün yaşamıştır.

Terrier Cinsi Köpeklerin Karakterleri

  Bu kadar fazla çeşiti olan ve neredeyse Dünya’nın en kalabalık köpek ırklarından olan Terrierler için belli bir standart karakter yapısından bahsetmek pek gerçekçi olmayacaktır. Her Terrier ırkının nasıl görüntüsü ve fiziksel özellikleri fark ediyorsa karakter özellikleri de farklılık gösterir. Yine de belli bir karakteristik özellik söylemek gerekirse buna kıskançlık denebilir. Terrierler genellikle sahiplerine karşı çok fazla bağlı oldukları için kıskançlık duyguları da diğer ırklara göre daha fazladır. Tabii bunun bir genelleme olduğunu ve tüm Terrierlerin böyle olmadığını söylemekte fayda var.

köpek kıyafetleri

Etiketler: terrier cinsleri
Mart 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR