Pomeranian Tıraşı Nasıl Olmalıdır?

Köpek hastalıkları

Pomeranian Tıraşı ve Traş Sonrası Yaşanan Sorunlar!

Pomeranian'ı tıraş etmeli misin? Aslında bu soru hala tartışılmakta ama makine ile tıraşa olan cevabımız nettir ‘’Hayır’’, lütfen Pomeranian'ınızı makine ile tıraş etmeyin. Pomeranian'ları tıraş etmek veya Pomeranian gibi herhangi bir çift kaplamalı köpeği tıraş etmek kıl köklerine zarar verebilir. Makine ile tıraş edilmiş çoğu Pom tüyleri, neredeyse anında yeniden büyümeye başlayacaktır. Ancak, tıraşlanmış Pomeranian kürkünün bir daha asla çıkmaması veya bunun çok uzun zaman alması makine tıraşında sık rastlanan bir durumdur.

Pomeranian'ınızı rahat ve serin tutmanın ideal yolu, ona düzenli olarak banyo yaptırmak,  tüylerini fırçalamak ve makasla tüylere şekil vermektir. Bu da daha çok köpek kuaförlüğü eğitimi almış kişiler tarafından uygulanmaktadır.  Pomeranianlar, sevimli küçük tüy yumaklarıdır. Ama kabul edelim, bu küçük boyutlu sevimli köpeklerin tüyleri fazla bakım gerektirir. Bilgisiz Pomeranian sahiplerinin makasları ellerine alarak tıraş yapmak isteyebileceğini anlamak zor değildir. Bunun sebebi tüy kesimini kolay görmeleri ve köpek tıraşının yüksek maliyetleridir. Hatta bunu tavsiye eden amatör köpek sahipleri ve köpek severler bile görebilirsiniz. Ancak gerçek şu ki, bir Pomeranian'ı bilinçsizce tıraş etmek tüylerine kalıcı olarak zarar verebilir.

Pomeranianlar, gerçekte olduklarından birkaç kat daha büyük görünmelerini sağlayan kalın ve iki katlı, tüyleri vardır.  Pomeranianların tüyleri çift kaplamalıdır. Kaplamalar astar ve tüy olarak iki kısımdan oluşmaktadır. Bu hatırlanması gereken önemli bir ayrımdır.  Pomeranianlar, pürüzsüz ve kabarık, yoğun bir tüy yapısına sahiplerdir. Siberian Husky veya Alaskan Malamute'de bu tüy yapısına benzer. Bu ayrım önemlidir çünkü çift kaplamalı tüyler, diğer tüy yapısından çok daha farklı bakım ister. Diğer bir büyük fark, meydana gelen dökülme miktarıdır. Bu, özellikle bir Pomeranian'ın gibi çift katlar için geçerlidir. Çoğu Pomeranian sahibi eğer köpeği sürekli evde değilse tüy dökümünü fark etmez bile. 

Pomeranianlarda Tüylerin Görevi

Yoğun astar, çok ihtiyaç duyulan ısı yalıtımı sağlar.  Kış aylarında, astar vücut ısısını içeride tutar, böylece köpeğiniz soğuğa göğüs gerebilir.  Yaz aylarında aşırı ısınmayı önlemeye yardımcı olur. Dıştaki “koruyucu” tüyler güneş ışınlarını yansıtırken aynı zamanda hava sirkülasyonu sağlar. Yoğunluk, zararlı UV ışınlarına karşı koruma sağlar. Elbette, tüy dökme Pomeranyalılar için bir sorun olabilir. Ancak dökülme, çift katın işini yaptığını bilmenizi sağlar. Bu köpekler tipik olarak hava ısındıkça daha fazla tüy dökerek soğutma havası sirkülasyonu için bolca alan yaratır.

 

Pomeranianlarda Tüyleri Düzeltme ve Tıraş

Hatırlanması gereken başka bir önemli şey daha vardır. Tıraş olmak ve tüyleri düzeltmek tamamen farklı iki şeydir.

Arada bir Pomeranian'ınızın tüylerini düzeltmek gerekir. Patileri etrafındaki aşırı büyümüş tüyler zamanla düğümlenir. Tüylerin düğümlenmesi, ağız ve yüz çevresindeki dağınıklığa eğilimli tüm tüyler için de geçerlidir. Kırpma bir bakımdır. Arzu edilen bir görünüm ve daha iyi bir genel bakım elde etmek için tüyün temizlenmesi ve kısaltılması gerekir.

Tıraş ise Pomeranianlar için bir olmaması gereken bir hatadır. Tıraş, bir köpek tıraş makinesiyle tüm tüyleri alma eylemidir. Yapılmaması gereken tımar türü budur! Peki, bir Pomeranian'ı tıraş etmenin zararı nerede? Yavru köpeğinizin doğal çift kaplamalı tüylerinden kurtulmak, bir dizi soruna yol açabilir. İşte en yaygın olanlardan bazıları.
Tüyler Geri Büyümeyebilir
Evet, doğru okudunuz! Köpeğinizin sonsuza kadar kısa tüylerle yaşama ihtimali vardır! Makine tıraşı foliküllere zarar verebilir. Bu, " Tıraş Sonrası Alopesi " olarak bilinen bir problemdir. Köpeğiniz, havalı ve sofistike Pomeranian yerine düzensiz bir karmaşa tüylere sahip estetikten uzak görünebilir!
Tüyler Yanlış Çıkabilir
Şanslı olsanız ve herhangi bir folikül hasarı yaşamamış olsanız bile, köpeğinizin tüylerinin ve astarının bir şekilde hasar görme olasılığı yüksektir. Çoğu durumda, bir tür astar zarar görür, tüyler asla eskisi gibi uzamaz.  Narin astar genellikle düzensiz, yavaş veya çok daha ince büyüyebilir. 
Tıraş olmak onları güneş ışınlarına maruz bırakır
Güneş yanığı Pomeranyalılar için gerçek bir risktir. Astar Pomeranianları güneşin zararlı ışınlarından korur. Tüylerdeki yoğunluk, zararlı güneş ışınlarını kırmaya ve deride yanmayı önlemeye yardımcı olur. Dış kaplama da bazı UV ışınlarını yansıtır. Astar ve tüy eksikliği, köpeğinizi cilt kanserine duyarlı hale getirir. Zararlı UV ışınlarının etkilerini hemen göremeyebilirsiniz. Ancak güneşte herhangi bir koruma olmadan günlük yürüyüşler felakete neden olabilir.
Aşırı Isınmaya Neden Olabilir
Çift kat tüyleri tıraş etmenin köpeğinizin daha serin kalmasına yardımcı olacağını düşünürsünüz. Ama gerçekte, tam tersidir. Elbette, cilt soğuk havaya daha fazla maruz kalacaktır. Ancak, aynı zamanda daha fazla ısı yaşayacak! Her iki kürk tabakası da ısıyı yansıtmak ve dışarı atmak için görevlidir. Yüksek sıcaklıklara yeterince erken müdahale etmezseniz, köpeğiniz sıcak çarpmasından muzdarip olabilir.

Yaygın Pomeranian Tıraş Efsanelerini Çürütmek

Artık ters gidebilecek her şeyi anladığınıza göre, bir Pomeranian makine ile tıraş etmenin büyük bir hata olduğu açıktır. Peki, neden bazı köpek sahipleri hala bunu yapıyor?

Bir Pomeranian Tıraş Etmek Tüy Dökülmesini Önlemeye Yardımcı Olur
Sanılanın aksine, tüylerin çoğundan kurtulmak dökülmeyi durdurmayacaktır. Tüy dökme, hormonlardan hava koşullarına kadar her şeyin belirlediği doğal bir tepkidir.

Tüylerden Kurtulmak Alerji Sorunlarını Azaltacaktır Bu büyük bir yanılgıdır! Köpeklere alerjisi olan insanlarda, tüylerin kendisine alerjisi yoktur. Bağışıklık sistemleri tehlikeye tepki verir. Alerjen, köpeğinizin vücudundan düşen küçük deri hücreleridir.
Bu alerjenler genellikle tüyle birlikte düşer. Bununla birlikte, köpeğiniz, tüylerinin uzun veya kısa olmasına bakılmaksızın, kepeği düşürecektir. Ama gerçek olan şudur: Çift kat tüy yapısı, birçok dökülmüş kepeğin etrafa dökülmemesine yardımcı olur! Genellikle daha yoğun olan astara yapışır ve havaya salınmasını engeller. Köpeğinizi tıraş etmek ters etki yapar ve alerji sorunlarını daha da kötüleştirebilir!

Tüyler Sorunsuz Bir Şekilde Büyüyecek
Yukarıdaki Tıraş Sonrası Alopesi konusunda anlatıldığı gibi bazı köpekler tüylerini sorunsuz bir şekilde yeniden çıkarabilirken, folikül hasarı bir risktir.

Tıraşlı Bir Pomeranian Yaz Sıcağında Daha İyidir
Köpeğiniz her türlü hava koşulunda tüy yapısına güvenir. Sadece onları soğuktan korumak için orada değil, yaz aylarında güneşin sıcak ışınlarının cilde ulaşmasını engeller. Ayrıca, köpeğinizi serin tutan hava akışını ve havalandırmayı desteklemeye yardımcı olur. Tıraş, bu faydaları ortadan kaldırarak, köpeğinizin güneş yanığı ve sıcak çarpması risklerini çok daha yüksek hale getirir.

Bir Pomeranian'ı Tıraş Etmek Sadece Geçici Bir Değişikliktir
İşte muhtemelen çok duyduğunuz bir şey. "Beğenmezsem, yeniden büyümesine izin veririm!" Şimdiye kadar bildiğiniz gibi, bu nadiren olur. Tüylerin yeniden büyümesi uzun zaman alır. Bu, "geri al" seçeneğine basabileceğiniz geçici bir değişiklik değildir. Tıraş olmak, köpeğinizin yaşam biçimini temelden değiştiren, ömür boyu sürecek kürk sorunlarına yol açabilir.

 

Köpek tıraş makinelerini kullanmadan önce bir düşünün!

Düzenli düzeltme ve köpek kuaförlerine yapılan geziler, Pomeranian tüy bakımı için doğru bir yaklaşımdır. Hatta size ve yavru köpeğinizin yaşam tarzına uygun bir stil elde etmek için kuaförünüzle birlikte çalışabilirsiniz. Küçük düzeltmeleri kuaförünüzden öğrenebilirsiniz.
Bununla birlikte, asla yapmamanız gereken bir şey, yavrunuzun tüylerini makine ile tıraş etmektir. Bunu yapmak sizi yalnızca uzun vadeli hasar riski altına sokar. Potansiyel dezavantajlar, deneyimleyebileceğiniz herhangi bir faydadan daha ağır basar.
Tıraş makinesinden uzak durun ve yavrunuzun tüylerini yönetmenin başka yollarını arayın. Bu yöntemlerin başında makasla tüyleri düzeltmek gelmektedir. Kısaca Pomerianlar makine tıraşı olmazlar sadece tüyleri makas tıraşı ile düzeltebilirsiniz.

Etiketler: Köpek hastalıkları
Haziran 19, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR