Neden Köpeğime Oyuncak Almalıyım?

köpek oyuncakları

Neden köpeğime oyuncak almalıyım?


Köpeklerin oyuncaklarla oynamayı sevdiğini hepimiz biliyoruz. Ancak onların genel sağlıkları ve davranışları üzerindeki etkilerini tam anlamıyla bilmiyor olabiliriz. Oyuncaklar, evcil dostlarımız için sadece bir vakit geçirme aracı değil, fiziksel sağlıklarına ve zihinsel becerilerine de katkı sağlayan çok yönlü objelerdir.

 

Oyuncakların Köpekler Üzerindeki Olumlu Etkileri Nelerdir?


Köpekler son derece hareketli hayvanlardır, enerjilerini atabilmek için her gün belli bir süre fiziksel aktiviteye ihtiyaç duyarlar.
Köpek oyuncağı ise bu ihtiyacı fazlasıyla karşılar. Oyuncakların sağladığı zihinsel uyarım, köpeğinizi 30 dakikalık bir yürüyüşe çıkarmaktan daha hızlı yoracaktır. Bunun yanı sıra, yürüyüşe çıkmak veya bahçede oynamanın dışında köpeğiniz için faydalı bir ek egzersiz olacaktır. Köpekler, kedilerin tam tersine, uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmazlar. Eğer iş veya farklı zorunlu sebeplerle gün içinde çok yoğun oluyor ve köpeğinizle yeteri kadar vakit geçiremiyorsanız oyuncaklardan yardım alabilirsiniz. Evde olmadığınız zamanlarda ona aldığınız oyuncaklarla oynayarak vakit geçiren köpeğiniz hem kendini yalnız hissetmeyecek hem de siz olmadan da eğlenebileceğini öğrenecektir. . Fiziksel uyarım kadar zihinsel uyarım da oldukça önemlidir. Köpeğinize; keşfetmeye, arayıp bulmaya ve başarılı olduğunda ödül kazanmaya dayalı bir oyuncak aldığınızda hem zihinsel hem de davranışsal becerilerini geliştirmeye katkıda bulunmuş olursunuz.

Çiğneme oyuncakları köpeğinizin vakit geçirmesini sağlamakla kalmaz, diş ve diş eti sağlığı için de son derece faydalıdır. Bir köpeğin dişlerinin sağlıklı ve güçlü kalması için bir şeyler çiğnemesi gerekir. Köpekler için özel olarak geliştirilen çiğneme oyuncakları ise diş ve diş etlerini güçlendirme, diş yüzeyini temizleme, plak oluşumunu azaltma ve daha taze bir nefes sunma konusunda iyi bir seçenek olacaktır. Çiğneme oyuncaklarının bir diğer faydası ise, özellikle yavru köpeklerin süt dişlerinin değişimi sırasında görülen çiğneme ve dişlerini kaşıma ihtiyaçlarını karşılamasıdır. Böylelikle elektronik cihazlarınızın kabloları, yastık ve ayakkabı gibi eşyalarınızı da korumuş olursunuz.

 

Köpek Oyuncağı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

 

Köpeğinizin fiziki olarak boyutu, aktivite durumu, oyun alışkanlıkları gibi birçok faktör bir oyuncağın tehlikeli veya faydalı olma durumunu etkileyebilir.

Burada oyuncak seçiminden önce önemli olan bir diğer faktör de köpeğinizin oyun alanıdır. Köpekler kendileri için tehlikeli olabilecek şeylerle oynamaya bayılırlar. Eğer etrafta yutabileceği küçük nesneler (iplik, düğme, çocuk oyuncağı, toka vb.) varsa öncelikle bunları kaldırmalı ve zarar görmeyeceği bir ortam oluşturmalısınız.

Köpeğiniz için uygun büyüklükte oyuncaklar almak da oldukça önemlidir. Çok küçük oyuncaklar kolayca yutulabilir veya köpeğinizin boğazına takılabilir. Köpeğinizin fiziksel yapısına göre fazla büyük olan ve ağzında taşıyamayacağı oyuncaklar ise zorlanmasına ve ilgisini kaybetmesine neden olacaktır.

Köpeğinize yumuşak bir oyuncak almak istiyorsanız yıkanabilir özellikte olmasına dikkat etmelisiniz. Her ne kadar köpek oyuncakları dayanıklı olsa da zaman geçtikçe oyuncak parçalanır veya yırtılırsa kullanmaya devam etmeyin ve atın. Aynı zamanda yumuşak oyuncakların iç dolgusu da köpeğinizin sağlığı açısından zararlı olmayan ve alerjen içermeyen materyallerden üretilmiş olmalıdır.

Oyun topu ve frizbi gibi interaktif oyuncaklar ve bir nesneyi arayıp bulma gibi beraber oynayabileceğiniz oyunlar köpeğinizle aranızdaki bağın güçlenmesini ve kendisini size daha yakın hissetmesini sağlayacaktır.

Fiziki özelliklerini ve genel sağlığını geliştirmesini sağlayan, iz sürme ve arayıp bulma becerisini güçlendiren ya da zihinsel yeteneklerinin gelişmesine olanak sağlayan, farklı amaçlara hizmet eden oyuncaklar alarak köpeğinizin birçok yönden aktif kalmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

Aldığınız farklı çeşitlerde oyuncakların hepsini bir arada vermek yerine haftalık olarak dönüşümlü şekilde ortaya çıkarmak, köpeğinizin oyuncağa karşı olan ilgisini taze tutmakla birlikte, dikkatini tek bir yere yönlendirerek öğrenme hızını da artırmasını sağlar.

 

kedi kumu

Köpekler Hakkında

Yavru Köpek Eğitimi

  Yeni bir köpek sahiplenmek büyük bir sorumluluk ister. Bu sorumlukların başında da ona verilecek olan eğitim şüphesiz ki en zorlayıcı olanıdır. Siz de yavru bir köpek sahiplendiyseniz ve bu konuda ne yapacağınızı bilmiyorsanız bu yazımız tam da size göre! İlk olarak köpeğiniz daha yavruyken onun da bir canlı olduğunu unutmamanız gerek. Fakat köpeğinizin de evinizde var olan kurallara uymasını gerektiğini, ona bu kuralların neler olduğunu anlatmanız gereklidir.

Yazının Devamı >>

Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler

  Köpekler için zararlı yiyecekler köpek beslemede evcil hayvan sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Kimi yiyecekler sizin için ne kadar besleyici olsa da köpekler için oldukça zararlı yiyecekler olabilir. Değerli dostunuzun sağlığını korumak adına köpekler için zararlı yiyecekler listesini sizler için hazırladık.

Yazının Devamı >>

Orta Irk Yavru Köpekler

Orta ırk köpekler, Brittany, Beagle, İngiliz Cocker Spaniel ve Fransız Bulldog gibi yetişkin ağırlıkları 11-25 kilo arasında olan köpeklerdir. Dünya Köpek Federasyonu tarafından tanınan ırkların neredeyse üçte birine karşılık gelir orta ırk köpekler. Orta ırk köpeklerin çoğu cesaretlidir, hareketlidir ve fiziki yetenekleriyle tanınırlar. Av köpekleri, sürü köpekleri, bekçi köpekleri, kızak köpekleri çoğunlukla orta ırk köpeklerden seçilir. Fakat günümüz şartlarında kentsel yaşama daha fazla maruz kalmaya başlamışlardır. Orta ırk köpekler yine de aktiftirler. Büyümeleri küçük ırk köpekler ve büyük ırk köpeklerle karşılaştırıldığında orta olarak nitelendirilir.

Yazının Devamı >>

Köpeğinizin Arkadaş Edinmesinin 6 Altın Yolu

  Bazı köpekler yapıları gereği doğuştan dışa dönüklerdir. Diğer köpeklerle ve insanlarla vakit geçirmeyi severler ve yeni bir arkadaş edinmeye başladıkları her gün onlar için harika bir gündür. Bazıları ise kurdukları ilişkiler bakımında çok da başarılı sayılmazlar ve arkadaş edinme sorunları vardır. Bir köpek sahibi olarak köpeğinizi uygun şekilde sosyalleştirmek önemlidir. Bu onun diğer köpeklerle iyi geçinmesini sağlamak anlamına gelir. Peki köpeğinizin diğer köpeklerle arkadaş olmasına nasıl yardım edersiniz? 

Yazının Devamı >>

Etiketler: köpek oyuncakları
Ekim 18, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR