Hollanda Lop Tavşanı

lop tavşanı

Lop Tavşanı


  Tüm canlıların olduğu gibi tavşanların da kendi içinde türleri bulunmaktadır. Bu yazımızda da tavşan besleyenler tarafından oldukça sevilen lop tavşanından bahsedeceğiz. 


  Hollanda lop tavşanı, 1960 yıllarında Hollanda’da French Lops ve Netherland Dwarf olarak adlandırılan tavşan türlerinin çiftleşmesinden ortaya çıkmış melez bir ırktır. Hollanda lop tavşanının kulakları oldukça uzun ve düşüktür. Bu fiziki özellikleri onlara ayrı bir sevimlilik katar. 

 


Hollanda Tavşanı


  Hollanda lop tavşanı düşük kulakları, ponponu andıran kuyrukları ve yumuşak tüyleri ile adeta oyuncak gibidirler. Ayrıca birçok hayvansever tarafından da hamster’a benzetilirler. Boylarının kısa olmasına rağmen ağırlıkları bir hayli fazladır. Lop tavşanları oldukça oyuncu canlılardır.

 


Hollanda Lop Tavşanı Ne Kadar Büyür?


 Yetişkinliğe ulaştıklarında kiloları 1 ile 2 kg arasında değişebilir. Günde ortalama 600 ile 700 ml su içerler. Hollanda lop tavşanlarının cinsiyetleri ilk 4-5 ay belli olmaz ve 5.aydan sonra cinsiyeti belirginleşir. Hollanda lop tavşanları iyi bakıldıkları zaman 10 ile 12 yıl yaşayabilirler. 



Hollanda Lop Tavşanı Tuvalet Eğitimi


  Evde tavşan beslemek isteyenlerin en çok merak ettiği sorulardan biri de tavşanlara tuvalet eğitimi verilip verilemeyeceğidir. Bu konuda size iyi bir haber vermek isteriz ki o da hollanda lop tavşanlarının aynı kediler gibi bir tuvalet eğitimi alabileceğidir. Açık bir kedi kumu kabı bir kabın içerisine yerleştireceğiniz kum ve bu kumun bir tarafına yerleştireceğiniz kuru otla lop tavşanının ot olan yere yani tuvalet kabına tuvaletini yapmasını sağlayabilirsiniz.


  Tavşanınız eve ilk geldiğinde onu özgür bırakın. İstediği yere tuvaletini yapsın. Tuvaletini yaptığı yer onun kendini güvende hissedeceği yerdir. o bölgedeki çişi bir peçeteyle silin, fakat peçeteyi çöpe atmayın. O bölgeyi de tavşan koku giderici spreyle silebilirsiniz. Daha sonra o bölgeye kum kabını yerleştirin ve peçeteyi de kum kabının içerisine bırakın. Hollanda lop tavşanınız bir sonraki çişini kaba yapacaktır. Belki ilk zamanlarda ufak tefek kazalar olsa da bir süre sonra sevimli evcil hayvanınız tuvaletini kaba yapacaktır. 


  Tavşanların tuvaletlerinin pek çok hayvana göre farkedilebilir düzeyde olmadığını söyleyebiliriz. Eğer tuvaletlerinde ağır bir koku farkederseniz de veteriner hekime danışmanızı öneririz.

  

  İlginizi çekebilir: Tavşan Taşıma Çantaları

 


Hollanda Lop Tavşanı


  Tavşanlar her ne kadar kemirgen hayvanlar olsa da lop tavşanlarda kemirme içgüdüsü bulunmaz. Bebeklik dönemlerinde kemirme eğilimleri bulunabilir. Fakat onların bu içgüdüsünü yönlendirmek mümkündür. Tavşanların beslendiği alana koyacağınız karton kutular sayesinde onların kemirme ihtiyaçlarını gidermelerini sağlayabilirsiniz. Aynı zamanda bu aylarda evinizdeki kabloları çok fazla göz önünde tutmamanızı öneririz. 

 


Hollanda Lop Tavşanı Kafeste Beslenir Mi?


  Elbette hollanda lop tavşanları da birçok hayvan gibi kafeste beslenebilir. Fakat bu şekilde hayatlarını geçirmeleri hem fiziksel hem de psikolojik olarak onların sağlıklarını olumsuz yönde etkiler. Serbest bir ortamda bırakılan lop tavşanları 10-12 yıl yaşarken, kafeste beslendikleri takdirde 2-3 yıla kadar düşmektedir. Bu sebeple sevimli evcil hayvanınız için yapmanız gereken en iyi şey evinizde bir odayı veya bir odanın belli bir kısmını ona ayırmaktır. Siz evdeyken de onu mümkün olduğunda evin içinde serbest bırakın. Nasıl kedi ve köpekler evin içinde serbestçe dolaştığında bir sıkıntı yaratmıyorsa hollanda lop tavşanlarının da herhangi bir zararı olmayacaktır. Hatta kemirme davranışı varsa bile daha fazla ilgi ve sevgi gördüğünde, tavşanın kemirme davranışı da azalacaktır. 

  

  İlginizi çekebilir: Tavşan Kafesleri 



Hollanda Lop Tavşanı Ne Yer?


Lop tavşanı diğer tavşanlar gibi kuru gıdalarla, meyve ve sebze ile beslenirler. Petburada.com’da satılan uygun fiyatlı tavşan yemlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz. Bu tavşan yemlerinin içinde arpa, buğday, çim konsantresi, keçiboynuzu, meyve parçaları, çekirdek, fıstık gibi ürünler yer almaktadır. 


Tavşan yemlerinin yanı sıra evcil hayvanınıza kuru yonca da vermenizi öneririz. Çünkü tavşanlar doğada yonca da yerler ve ev ortamında da bu olanakları onlara sağlamak gerekir. Hatta ara ara tavşanınızın tuvaletini gözlemleyin ve tuvaletinde yumuşaklık, bir koku farkederseniz de bol bol kuru yonca, kuru ot verin.

  Hollanda lop tavşanları pek çok sebze ve meyveyi yiyebilirler. Özellikle marul, maydonoz, havuç, armut elma, karpuz, muz gibi ürünler bu sevimli hayvanların favori yiyeceklerindendir. Bu yiyecekleri sevme durumu elbette tavşandan tavşana farklılık gösterebilir. Fakat bu gıdaları verirken abartmamanızda fayda var. Aksi halde çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilirsiniz. Örneği günde 5-8 dal maydonoz, 2-3 yaprak marul veriyorsanız, bir dilim meyve verin. Eğer bir gün sadece marul veriyorsanız diğer gün sadece maydonoz verin.

  


 İlginizi çekebilir: Yavru Tavşanlar Hakkında Bilgiler


Etiketler: lop tavşanı, hollanda lop tavşanı, hollanda tavşanı, tavşan türleri,
Kasım 06, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR