Köpeklerin Hamilelik Süresi

köpeklerin hamilelik süresi

Köpeklerin Hamilelik Süresi

  Köpeklerde hamilelik dönemi hem sahipleri hem de köpekler için oldukça stresli bir dönemdir. Bu dönemde köpeğinizin sağlığı, bakımı, beslenmesi ve psikolojisi konusunda biraz daha hassas olmanız gereklidir. Bu tür konularda sık sık veteriner hekiminize danışarak süreci sağlıklı olarak yönetebilirsiniz. Köpeklerin hamilelik süresi ortalama olarak 56 ile 70 gün arasındadır. Köpeğinizin kaç adet yavru köpek doğuracağını doğumdan önce öğrenmek istiyorsanız da, veteriner hekimin yapacağı muayeneler sonucunda öğrenebilirsiniz.

Köpeklerde Hamilelik Belirtileri

  Köpeğinizin hamile olup olmadığı bir takım gözlemlerle anlamak her zaman mümkün olmayabilir. Bu yüzden rutin olarak götürdüğünüz veteriner hekim muayenelerinda ultrasonla muayene edilmesi durumunda fark etmeniz daha olasıdır. Ultrason köpeklerin hamile olup olmadığını anlamak için kullanılan en sağlıklı ve yaygın yöntemdir. Rutin veteriner hekim muayenelerinin dışında köpeğinizde olağandışı davranışlar farkediyorsanız yine bir muayeneye götürebilirsiniz. Ayrıca anne karnındaki köpeklerde yavruların gelişimi 20.günden itibaran başlar. Bu nedenle köpeğiniz hamile olsa bile 20.günden önce yapılan ultrasonlarda bu belirtiye rastlanmayabilir.

köpeklerin hamilelik süreleri

Anne Karnında Yavru Köpeklerin Gelişimi

  Köpeklerde hamilelik süresi yaklaşık 56 ile 70 gün arasındadır. Anne köpeğin karnındaki yavruların gelişimi ise 20. günde 1 cm boyutlarındadır. 22.günde organları olmuşmaya başlar. 24.gündeki yavru köpeklerin boyutları 1,5 ile 2 cm arasında olur. Anne karnındaki yavru köpeklerin 30.günde büyüme hızları artar ve 2,5-3 cm boyutlarına ulaşırlar. 32.günde yavruların fiziksel gelişimiyle birlikte göz kapakları oluşur. 35.günde yaklaşık olarak 4,5-5 cm boyutlarına ulaşırlar. 48. Günde ise boyları 8-9 cm’e ulaşır ve tüyleri çıkmaya başlar. 2 ayın sonunda gebelik döneminin son aşamasına girerler, boyları 16-17 cm olan yavrular artık doğuma hazırdır.

Hangi Durumlarda Veteriner Hekime Gidilmeli?

  Köpeklerin hamilelik süresinin 56 ile 70 gün arasında olduğundan bahsetmiştik. Eğer evcil hayvanınızın hamilelik süresi 70 günü geçtiyse bir şeyler yanlış gidiyor olabilir. Böyle bir senaryo ile karşılaşırsanız hem anne köpeğin hem de yavruların sağlığı için veteriner hekiminize gitmenizi öneririz.

  Köpeğinizin doğuma başladığı anı gözlemlemek sağlıkları açısından oldukça önemlidir. Doğum esnasında acı verici sancılar çekip doğumu bir türlü gerçekleştiremiyorsa ve bu süre yarım saatten fazla sürdüyse vakit kaybetmeden veteriner hekiminize ulaşmanızı öneririz.

  Köpeğinizin doğum süreci başladığında, doğum pozisyonu aldığı halde 3 saati geçen durumlarda doğum gerçekleşmiyorsa, evcil hayvanınız halsiz ve bitkin düşebilir. Böyle bir durumda veteriner hekime ulaşın.

  Doğum esnasında köpeğinizin vücut ısısını ölçmenizde yarar vardır. Bunun için bir termometre edinin ve vücut ısının 37 derecenin altına düşmesi halinde veteriner hekimizle iletişime geçin. Vücut ısısının yanı sıra kusma, yoğun kanama ile karşı karşıya kalmak da önemli bir sorundur ve veterinere ulaşmanızda fayda vardır.

İlginizi çekebilir: Köpek İsimleri

Etiketler: köpeklerin hamilelik süresi, hamile köpek,
Mart 06, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR