Köpeklere Çiğ Yumurta Verilir mi?

Köpekler Hakkında

Köpeklere Çiğ Yumurta Verilir mi?

Köpekleri çiğ yumurta ile beslemenin tehlikeleri hakkında birçok efsane ve yanlış bilgi vardır. Evcil hayvan beslenmesinden bahsederken, evcil hayvanlarımızın kedi ve köpek atalarının, vahşi doğada neler yaptıklarına bakmak her zaman yararlıdır. Dingoların çiğ yumurta yedikleri bilinen türlerden sadece biri, bu da karnivorların ( etçil ) tamamen doğal bir beslenme davranışı olduğunu gösterir

Bununla birlikte, birçok evcil hayvan sahibi, çiğ yumurtanın evcil hayvanlarının sağlığı için yüksek kolesterol seviyelerinden salmonella gibi bakteriyel enfeksiyonlara kadar birçok tehditler oluşturduğunu düşünmektedir.

 

Yumurta ile beslemenin tehlikeleri nelerdir?


Gerçekte, çiğ yumurta yemekten köpekler için tek olası (minimum) risk, çiğ yumurta beyazında bulunan avidin adlı bir bileşiğin büyük miktarlarda köpeklerde biyotin (B7 vitamini) eksikliğine neden olabilmesidir; büyüme, inhibe yağ asidi metabolizması ve deri ve tüy yapısında bozulmalara neden olabilmektedir.

Bu sözde 'tehlike', birçok insanın yumurtaları köpekler için kötü olarak yazmasına neden olmaktadır. Ancak gerçek şu ki, son derece nadir görülen bir durumu oluşturmak için günde en az 8 ila 10 yumurta yemesi gerekmektedir.

Yumurta sarısı aslında yüksek düzeyde biyotin içerir. Bu nedenle, çiğ yumurtaları bütün olarak beslemeniz koşuluyla, yumurta sarısı, yumurta akındaki avidinin etkisini dengelemelidir.

Çiğ yumurta ile beslemeden kaynaklanan bakteriyel enfeksiyon riski açısından, organik yumurtaları, sağlıklı serbest gezinen tavuklardan almanız ve bunları serin, kuru bir yerde saklamanız koşuluyla, insan tüketimine yönelik yumurtalarda olduğu gibi, bakteriyel enfeksiyon riski minimumdur. 

 

Peki, köpekler çiğ yumurta yiyebilir mi?


Çiğ olarak servis edilen yumurta, doğanın en mükemmel proteinlerinden biridir. Ucuz ve güvenli bir besin kaynağıdır. Proteinin yapı taşları olan A Vitamini, Riboflavin (B Vitamini), Folat, B12 Vitamini, Demir, Selenyum ve Yağ Asitleri gibi vitaminler ve mineraller gibi çok çeşitli esansiyel amino asitlerle, yüksek oranda sindirilebilir besin maddeleri ve vitaminlere sahiptir. Bu da yumurtayı, köpekler için besleyici bir gıda yapar.

Köpeğinize yumurta yedirirken kabuklarını atmayın. Temelde harika bir kalsiyum kaynağıdır. Bu da onları, çiğ kemik yemeye hevesli olmayan köpekler için iyi bir kalsiyum yapar.

 

Ne kadar yumurta yedirmeli?


Köpeğinizin diyetinde tek başına protein olarak yumurtalar önerilmese de, genel bir kural olarak her gün birkaç çiğ yumurta ve dengeli bir et diyeti, onlara harika bir beslenme sağlayacaktır.

Pişmiş yumurta ile beslemek de tamamen güvenlidir, ancak maksimum besinsel fayda sağlamak istiyorsanız çiğ yumurtalar tercih edilir. Çünkü pişirmek, vitaminleri, mineralleri ve amino asitleri yok eder.

Ayrıca, besin bütünlüğünü sağlamak için organik serbest gezinen tavukların yumurtalarını tavsiye ederiz.

Tabii ki, diyetlerine çiğ yumurta eklediğinizde evcil hayvanınızın herhangi bir sindirim sorunu yaşadığını fark ederseniz, yumurta ile beslemeyi bırakın ve veterinerinize danışın.
 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 07, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR