Köpeklerde ve Kedilerde Lipom

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Köpeklerde ve Kedilerde Lipomlar

Kedi ya da köpeğinizin derisinin altında bir yumru bulmak endişe verici bir olaydır. İlk aklıma gelen bir tümör mü sorusudur ve apar topar veteriner hekime gitmemiz gerektiğini düşünür ve bunu gerçekleştiririz. İyi olan "sadece bir lipom" veya sadece "yağ bezesi" olduğu ve endişelenecek bir şey olmadığı duymak mutlaka hepimizi sevindiren bir durum olur. 
Yağ, vücudumuz için önemli bir kaynaktır. Sürekli efor sarf edildiğinde ve açlık anında spor yapılırken yakılır ve soğuğa karşı yalıtım sağlar. Vücudumuzun yağ depolamak için neredeyse sınırsız bir kapasitesi var ve bu yağ depolama maalesef bir obezite denilen hastalığa yol açar. Yağ, daha yaygın olarak yağ hücreleri olarak adlandırılan lipositlerde depolanır. Bu hücreler, ince bir hücre zarı ve vakuol adı verilen geniş bir yağ depolama alanı etrafındaki çekirdekten oluşur. İşte kedi ve köpeklerde de durum insanlarınkinin aynısıdır. Son yıllarda obezite insanlardaki kadar köpek ve kediler dede yağın bir hastalık olmaya devam etmektedir.

Lipom (Yağ Bezesi)

Herhangi bir dokuda gelişen iyi huylu yağ kaynaklı tümörlerdir. Kedi ve köpeklerde yağ hücrelerinin lipom adı verilen iyi huylu tümörler oluşturması yaygındır. Tümörlü yağ hücresi, çevredeki yağ dokusundan farklı bir hızda büyür ve daha fazla yağ toplayarak bir yumru oluşturur. Lipom iyi huyludur, yani diğer dokuları istila etmez veya yıkıcı bir şekilde yayılmaz. Bununla birlikte, bazı köpekler, çok büyük olabilen çoklu lipomlar gelişir ve herhangi bir vücut bölgesindeki yağ birikintileri potansiyel olarak bir lipom haline gelebilir. Çoğu lipom, deri altında veya kas dokusunda bulunur.

Lipom olduğunu nasıl anlarız?
Lipom oldukça karakteristik bir dokuya sahiptir ve lastiksi ve nispeten yumuşaktır; ancak, bir yumruğun nasıl hissedildiğine dayanarak tanı koymak muhtemelen yeterince doğru değildir. Bir iğne aspirasyonu, bir şırınga ile kütleden bazı hücreleri çekerek ve bir mikroskop lamı üzerinde yağ damlacıkları arayarak kolayca gerçekleştirilebilir. Bu prosedür yaygın olarak gerçekleştirilir ve genellikle yeterli sonuçlar verir. Tabii ki, herhangi bir şüphe varsa, doku doğruluğu için biyopsi yapılabilir.

Lipom- Yağ Bezesi Alınmalı mı?
Çoğu durumda sorun kozmetik bir sorundur. Kitle çirkin ise, genellikle hastanın anestezi gerektirecek bir sağlık sorunu yoksa alınabilir. Bazı durumlarda, büyük bir lipom rahatsız olduğu veya hareketi engellediği uygun olmayan bir yerde büyüyebilir. Bu durumlarda, lipomun çıkarılması muhtemelen iyi bir fikirdir. Çoğu zaman, lipomlar hastayı rahatsız etmiyorsa kendi haline bırakılır. Lipomların çoğu basitçe bulundukları yerden soyularak çıkarılabildiğinden, cerrahi olarak çıkarılması genellikle kolaydır.

Malign Lipom
Lipomun diğer dokulara daha fazla nüfuz eden ve çıkarılması daha zor olan bir versiyonu vardır. Bu tip lipom soyulmaz, kapsüllü değildir ve belirgin kenarları yoktur. Bu tip lipomlar için %36'lık bir nüks oranı vardır, oysa sıradan lipomlar genellikle yeniden büyümezler.
Nadir olmakla birlikte, lipomun liposarkom adı verilen kötü huylu bir versiyonu vardır. Bu aynı zamanda daha infiltratif bir tümördür, ancak genellikle malignite olarak düşündüğümüz şekilde vücutta yayılmaz. Bu tip yağ tümörünü kontrol altına almak için geniş bir cerrahi eksizyon gerekir.
Evcil hayvanınızın üzerinde bir yumru fark ederseniz, muhtemelen veterinerinize göstermeniz akıllıca olacaktır. Çoğu topak, teşhis için bir çeşit doku örneklemesi gerektirir, ancak doktor tarafından görsel inceleme ile tanımlanabilecek birkaç tane vardır. Herhangi bir yumrunun ciddi bir büyüme potansiyeli olduğundan, topakları ve büyümeleri ciddiye almak ve doktora kontrol ettirmek önemlidir.

Lipomlu Evcil Hayvanlar İçin Beslenme Önerileri
Kedi ve köpeklerin lipomları, kilo kaybıyla küçülebilse de, kendi kendine kaybolmaz veya düzelmez. Kilosunu, sağlığını ve esenliğini yönetmek için çeşitli doğal ilaçların yardımıyla, lipomlarından daha az ağrı ve rahatsızlık duyabilir.

Kedi köpeklerde Lipomlarının Belirtileri
Kedinin veya köpeğin vücudunda, tipik olarak yumuşak ve yumuşacık görünen, gözle görülür bir yumru veya şişlik
Tümörün büyüdüğü bölgede tüy dökülmesi alanları
Tümör bölgesi çevresinde cilt iltihabı ve rahatsızlık
Tümörün boyutu veya konumu nedeniyle hareket etmede zorluk

1. Diyet Değişiklikleri
Çoğu lipom, erken tespit edilirse beslenme tedavisi ile yönetilebilir. Lipomlar, kademeli olarak dengeli, az yağlı bir diyete geçilerek sıklıkla azaltılabilir veya çözülebilir.
Lipom büyümesini destekleyen belirli yiyeceklerle beslerseniz, yayılmaya devam edebilir. Bazı zehirli yiyecekleri evcil hayvanınızın diyetinden çıkararak, bir lipomun büyümesi potansiyel olarak yavaşlatılabilir ve hatta önlenebilir.
GDO'lu yiyecekler, lipomlar için özellikle sorun kaynağıdır ve agresif büyümeye neden olabilir, bu nedenle mümkünse onları evcil hayvanınızın mamasının GDO suz olmasına dikkat edin. Evcil hayvanınız lipomla mücadele ediyorsa, tahılsız bir diyet önerilir.
Musluk suyunda yaygın olarak bulunan florür, klor ve diğer kimyasallar da evcil hayvanınız için potansiyel olarak zararlıdır. Bu nedenle, kedinizi ve köpeğinizi sağlıklı tutmak istiyorsanız, ona içmesi için doğal kaynak suyu vermeyi düşünün.
2. Balık Yağı Takviyeleri
Veterinerler, kedinizin genel sağlığını desteklemek için omega-3 balık yağlarını güvenli, tamamen doğal bir takviye olarak önermektedir. Bir çalışma , Omega-3 yağ asitlerinin ayrıca kedi lipomları ile ilişkili şişliği azaltmaya yardımcı olabilecek anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğunu göstermektedir.
3. Zerdeçal
Zerdeçal, antibakteriyel, antifungal ve antiviral özelliklere sahip bir baharattır. En yaygın olarak bir anti-enflamatuar veya antioksidan olarak kullanılır, bu da onu lipomları için doğal bir ilaçtır.
4. Egzersiz
Bir kedinin lipomunun evde bakımının en önemli yönlerinden biri, kedinizin ağırlığını kontrol etmektir. Kediniz fazla kiloluysa, muhtemelen etrafta dolaşmakta zorluk çekecektir.Ancak, çok hızlı kilo kaybederlerse, kedilerde karaciğer yağlanması hastalığı gelişebilir, bu nedenle karaciğerlerini korumak için çok yavaş bir kilo verme rejimi izlemeleri gerekir. Kediniz için aylık kilo verme hedefi yüzde 3 ila 4'ten fazla olmamalıdır. Bunu yapmanın basit bir yolu, kedinize günde iki kez egzersiz yaptırmaktır. Yemekten önce, çocukların yiyeceklerini hareket ettirerek ve onu kovalamalarına veya avlamalarına izin vererek kediyle etkileşime girmelerine izin verin.

 

kedi kumu

Yağ Bezeleri Nasıl Geçer?

Kedi ve köpeklerde yağ bezesi kendiliğinden kaybolması pek olası değildir. Kilo kayıplarında küçülmeler gözlense de eğer operasyon yapılmazsa tamamen kaybolması söz konusu değildir.

Yağ Bezesi Nasıl Alınır?

Yağ bezesi operasyonları genellikle basit cerrahi işlemleridir. Lipomlar kasların içerisine yayılmamış ve uygun bir yerde ise kedi ve köpeğiniz de müdahaleye izin verirse lokal anestezi ile bile yapılır.

Yağ Bezesi Nasıl Olur?

Yağ hücrelerinin belirli bir alanda bir araya gelerek toplanması ile oluşan yağ bezeleri genellikle herhangi bir dokuya baskı yapmadan deri altında şekillenir. Yağ bezeleri iyi huylu tümörlerdir ve hayati olumsuzluk şekillendirmez.

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Haziran 01, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR