Köpeklerde Soyağacı Belgelerinin Önemi

Köpek hakkında

Soyağacı Belgeleri: Köpeğinizi Seçerken Neden Önemlidir?

Ailenize bir yavru köpeği almaya mı karar verdiniz? Büyülü, heyecan verici, hayatınızı değiştirecek, bazen sıkıcı ama sonuçta ödüllendirici bir yolculuğa çıkmak üzeresiniz. Bir yetiştirici aracılığıyla safkan bir köpek yavrusu bulmayı seçtiyseniz, soyağacı belgelerine aşina olmak isteyebilirsiniz.  Sertifikalı bir yetiştirici bulmaktan soyağacı belgelerinin ne olduğunu anlamaya kadar, yeniden sahiplenme sürecini sorunsuz ve stressiz hale getirmek için bazı ipuçlarını bir araya getirdik.
 
Sertifikalı yetiştirici nedir?
Yeni safkan yavru köpeğinizi satın aldığınızda doğal olarak onun sağlıklı ve mutlu bir ortamda doğup büyüdüğünü bilmek isteyeceksiniz. 
Ne yazık ki bazı köpekler, yaşam alanlarının kirli veya güvensiz olduğu insanlık dışı koşullarda yetiştiriliyor. Veya anne, yetiştiriciye para kazandırmak için mümkün olduğu kadar sık çiftleştiriliyorlar. Bu bazen internette listelemelerde veya genellikle "arka bahçe yetiştiricileri" olarak bilinen kayıtsız yetiştiriciler olabilir.
Öte yandan, sertifikalı yetiştiriciler belirli bir cins veya yetiştirici derneğine ya da yetiştirici sicili gibi yerel bir otoriteye kayıtlıdır. Sertifikalı veya kayıtlı yetiştiriciler köpeklerinin refahına öncelik verir. Anneyi güvenli ve etik görülen aralıklarla doğurturlar, sağlıklı, iyi mizaçlı yavrular yetiştirmeye çalışırlar. 
Sertifikalı yetiştiriciler ayrıca yavrularını sosyalleştirecek ve yeni yuvalarına gitmeden önce ilgili test ve sağlık kontrollerini yaparlar. Doğru sosyalleşme, yavru köpeğinizin dış dünyaya hazır olmasını sağlarlar. Zaman zaman onlarla ilgilenmesi için arkadaş canlısı bir Köpek Bakıcısı veya yerel Köpek Gezgini ile çalışmayı planlıyorsanız bu özellikle önemlidir ! Sertifikalı yetiştiriciler yavrularını kimin alacağı konusunda da çok daha dikkatli olma eğilimindedir.

 

 

İyi bir köpek yetiştiricisi nasıl bulunur?
Bir yetiştirici ararken, sertifikalı olduğundan ve etik olarak yetiştirdiğinden emin olmak için yapabileceğiniz birkaç kontrol vardır.
Yetiştiricinin kayıt numarasını kontrol edin. Kayıtlı bir yetiştirici her zaman kayıt numarasını köpek yavrusu listeleriyle birlikte listeleyecektir . Şehrinizdeki ilgili yetiştirici veri tabanını arayarak kayıt numarasının meşru olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. KİF web sitesini kullanabilirsiniz .
Yetiştiricinin yavruları uygun şekilde yeniden sahiplendirdiğinden emin olun. Yavru köpekler en az sekiz haftalıktan itibaren sahiplenilmelidir ve bir sürü önemli belgeyle birlikte alınmalıdır. Bunlar, mikroçip bilgileri, kayıt sertifikası, aşı ve parazit kayıtları ve varsa soy kütükleri gibi belgeler yetiştiriciden alınmalıdır. Mikroçip numarası orijinal olmalıdır ve tarım bakanlığında onaylı olmasına dikkat edilmelidir
Yavruların nerede yetiştirildiğini görmek en doğal hakkınızdır.  Bir yetiştirici halka açık bir yerde buluşmanız konusunda ısrar ederse veya yavruların nerede yaşadığını görmenize izin vermezse, bu endişe kaynağı olabilir. Yavruları evde ziyaret etme imkanınız varsa , ortamın temiz olduğundan ve yavrularla annenin makul koşullarda yaşadığından emin olun. Köpekler aynı zamanda sağlıklı ve moralli görünmelidir.
Bir sürü soru sorun . İyi bir yetiştirici bu sorulara cevap vermekten mutluluk duyacaktır ve cins hakkında çok bilgili olmalıdır. Bu cinsin olumlu ve olumsuz yanlarına ve yavru köpeğiniz bir yetişkine dönüştüğünde neler bekleneceğine aşina olacaklardır. 
Yetiştiricinin sürekli destek sağlayıp sağlamadığını öğrenin . Bir yavru köpeği evinize kabul etme süreci, yetiştiriciden ayrıldığınızda da bitmez. Bunun yerine iyi bir yetiştirici sürekli tavsiye ve yardım sağlayacaktır. Ayrıca, yeni yavru köpeğinizle ilgili bir şeyler ters giderse (, birçok kayıtlı yetiştirici onları geri almaya hazırdır. Sonuçta onların önceliği yavrularının en iyi ömürlük yuvalara gitmesini sağlamaktır.

 

 

Köpeklerde Soyağacı Belgeleri

 

Soyağacı belgeleri nelerdir?
Yeni safkan yavru köpeğinizi kayıtlı bir yetiştiriciden aldığınızda, soyağacı belgelerini almalısınız. Bunlar bazen “üretici belgeleri” veya “soyağacı sertifikası” olarak bilinir.
Sertifikalı safkan köpek yetiştiricileri genellikle yavrularının soyağacını garanti altına almak için soyağacı kağıtları sağlar. Bunları yavru köpeğinizin doğum belgesi olarak düşünün. Soyağacı belgelerinin şunları içermesi gerekir:
Yavru köpeğin cinsi
Yavru köpeğin mikroçip numarası
Yavru köpeğin cinsiyeti, rengi, doğduğu ülke ve doğum tarihi gibi temel ayrıntılar
Yavru köpeğin ebeveynlerinin, büyükanne ve büyükbabasının ve büyük büyükanne ve büyükbabasının ayrıntıları
Yetiştiricinin adı ve kayıt numarası
Yavru köpeğin kaydedildiği tarih ve soyağacı belgelerinin düzenlendiği tarih
Soyağacı belgeleri özel ve devlet kuruluşları, yerel konseyler veya Köpek Irkları Federasyonu gibi bir kuruluş tarafından verilir.
 
Soyağacı belgeleri neden önemlidir?
Köpeğinizin soyağacını garanti ederler
Soyağacı belgeleri köpeğinizin safkan olduğunun kanıtıdır. Üç kuşak öncesine kadar uzanan ayrıntılara yer verdikleri için köpeğinizin saf bir köpek soyundan geldiğinden emin olabilirsiniz. Soylu bir köpek ile safkan bir köpeğin mutlaka aynı şey olmadığını unutmayın. Safkan bir köpek, bunu kanıtlayacak belgelere sahip olan safkan bir köpektir. Ayrıca, cavoodles ve pugaliers gibi karışık ırkların soyağacı belgeleri olmaz. Bunun nedeni birden fazla ırktan doğmalarıdır.
 
Köpeğinizin karakterini ve sağlığını ortaya çıkarmaya yardımcı olurlar
Köpeğinizin soyağacını bilerek, belirli bir cinsin getirdiği tuhaflıklara, kişiliğe ve sağlık koşullarına daha iyi hazırlanabilirsiniz.  Genel olarak, sertifikalı yetiştiriciler yavrularını iyi mizaçlara sahip olacak ve o cinse uygun belirli davranışlar sergileyecek şekilde yetiştirirler. Bu, yavru köpeğiniz büyüdükçe neyle karşı karşıya olduğunuzu bildiğiniz anlamına gelir. Soyağacı belgeleri sağlayan birçok yetiştirici, belirli koşullara karşı test etmek için yavrularında belirli sağlık kontrolleri gerçekleştirecektir. Bunlar arasında serebellar ataksi, kalp sorunları ve kalça ve dirsek sorunları yer alır.  Bir köpeğin soyağacını bilmek aynı zamanda o cinse özgü sağlık koşullarının farkında olmanızı da sağlar.

 

Köpeklerde Soyağacı Belgeleri

 

Yetiştirici olarak kaydolmanıza veya köpeğinizi göstermenize olanak tanırlar
Safkan köpek yavruları yetiştirmek veya köpeğinizi etkinliklerde göstermek istiyorsanız, belirli soyağacı belgelerini hazırlamanız gerekir. KİF tarafından köpeğinizi yetiştirmenize veya göstermenize izin verebilecek veya vermeyebilecek iki tür soyağacı belgesi vardır. 
 
Yetiştiricinin meşru olduğunu ve belirli etik kurallara uyduğunu kanıtlarlar
Bir yetiştirici, soyağacı belgelerini düzenleyerek, KİF gibi meşru bir yetiştirme kuruluşunun üyesi olduklarını garanti eder.  Yetiştiricilerin köpek yetiştirirken uyması gereken belirli yükümlülükleri ve etik standartları vardır.  Bu, yetiştiricinizin yavrularını katı standartlara göre yetiştirdiğinden emin olabileceğiniz anlamına gelir. Sonuç olarak, yeni yavru köpeğiniz mutlu, sağlıklı bir köpeğe dönüşme şansına sahip olacaktır.
 

Etiketler: Köpek hakkında
Ağustos 27, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR