Köpeklerde Diş Dökülmesi

Köpeklerde Diş Dökülmesi

Köpeklerde Diş Dökülmesi

  Köpeklerin ağız ve diş sağlığı genel sağlıkları üzerinde de büyük etki yaratmaktadır. Bu nedenle sadık dostlarımızın ağız ve diş sağlığına gereken önemi göstermemiz gereklidir. Herhangi bir sorunla karşılaştığımızda da vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmeliyiz.

Köpeklerde Ağız ve Diş Sağlığı

  Köpeklerin ağız bölgesi şüphesiz en önemli bölgelerinden biridir. Ağız ve diş sağlığı yerinde olmayan bir köpeğin de sağlıklı olduğunu söylemek söz konusu olamaz. Diş problemi yaşayan köpeklerin beslenme problemi de yaşayacağı göz önünde bulundurulduğunda yeteri kadar beslenme ihtiyaçlarını karşılayamayabilirler. Bu da köpeklerin genel sağlıklarının bozulmasına yol açabilir. Dolayısıyla her köpek sahibinin, evcil hayvanının ağız ve diş sağlığına gereken özeni göstermesi gereklidir.

Yavru Köpeklerin Diş Değişimi Ne Zaman Başlar?

  Tıpkı insanlar gibi köpekler de yavruyken süt dişlerini dökerler ve yerine bir ömür boyunca taşıyacakları dişleri çıkartırlar. Yavru köpeklerde diş dökülmesi veya değişimi olarak adlandırılan bu süreç yaklaşık olarak 3,5 aylık olduklarında başlamakta ve 7-8 aylık olduklarında tamamlanmaktadır. Köpeklerde diş değiştirme sürecinde yavrular köpeklerin ağzında bir takım kokular olabilir. Ayrıca bu dönemde köpeklerin her şeyi ısırma veya kemirme eğilimleri de olabilir. Eğer sizin de köpeğiniz bu döneme girdiyse ve etrafı kemirmesini istemiyorsanız ona muhakkak bir köpek diş kaşıma oyuncağı satın almalısınız.

 

köpek diş ipi

 

Yetişkin Bir Köpeğin Diş Dökmesi Normal Midir?

  Diş değiştirme dönemini bitirmiş olan bir köpeğin tekrar dişlerinin dökülmesi normal bir durum değildir. Bu yüzden vakit kaybetmeden veteriner hekime götürmenizi öneririz. Aksi halde var olan sorun daha da büyüyebilir ve diş kaybı sayısı da artar. Eğer yetişkin köpeğinizde diş dökülmesi varsa bunun nedeni çürükten kaynaklı olabileceği gibi diş eti hastalıklarından da kaynaklı olabilir. Ayrıca ağız içinde oluşan yaralar da köpeklerde diş dökülmesine neden olabilmektedir.

Köpeklerde Diş Bakımı

  Yavruluktan itibaren köpeğinizin dişlerine iyi baktığınızda diş çürümesi gibi sorunlarla karşılaşmazsınız. Tabi buna ek olarak köpeklerde doğru beslenme diş sağlıkları için de oldukça önem taşımaktadır. Köpeğinizi beslerken kuru köpek maması vermeniz diş sağlıkları açısından en iyi seçimdir. Tam tersine sürekli yaş mama veya sürekli yumuşak gıdalarla beslenen köpeklerde diş problemleri görülme olasılığı son derece yüksektir. Çünkü yumuşak gıdalar köpeklerin diş aralarında birikmektedir. Bu biriken tabakalar da zamanla ağızlarda ve dişlerde bakteri, diş taşı, tartar, plak oluşumuna ve dişlerin çürümesine neden olur. Yine de çok abartmamak koşulu ile köpeğinize zaman zaman köpek yaş maması verebilirsiniz. Köpeğinizin ağız ve diş sağlığı bakımını ihmal etmemeli, düzenli olarak da veteriner hekime götürüp diş kontrollerini de yaptırmayı unutmayınız.

 

  İlginizi çekebilir: Köpeklerde Tasma Seçimi


 
Etiketler: köpek diş sağlığı, köpek ağız sağlığı, köpek diş dökülmesi
Nisan 08, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR