Köpekler Tavuk Kemiklerini Yiyebilir mi?

Köpek hakkında

Köpekler Tavuk Kemiklerini Yiyebilir mi?

Çocukken bile köpekler hakkında öğrendiğimiz ilk şeylerden biri onların kemikleri sevdikleridir. Filmler ve çizgi filmler onları mutlu bir şekilde kemikleri kemirirken gösterir ve köpek oyuncakları ve kemik şeklinde köpek ödülleri yapılır. Eğer kendi köpeğinize çiğnemesi için bir kemik verdiyseniz, söylentilerin doğru olduğunu bilirsiniz; köpekler gerçekten kemikleri sever. Ancak bu her zaman onlar için iyi oldukları anlamına gelmez.

 

Kemikler genellikle en iyi köpek ödül mamalarından biri olarak pazarlansa da ineklerinki gibi daha büyük kemikler bile evcil hayvanınız için risk oluşturabilir. Daha sağlam hayvan kemiklerinin keskin kıymıklara ayrılması daha zor olsa da, küçük keskin parçalar yutulduğunda köpeklerde hasara neden olabilir.

Kaburga kemiklerinin şekli köpeğinizin ağzının üst kısmına sıkışabilir ve eklemler gibi içi boş kemikler çene çevresine sıkışabilir. Kemik iliği de yüksek düzeyde yağ içerir; bu nedenle, bunun köpeğiniz için iyi bir doğal protein olduğunu düşünseniz de, aslında onun kilo almasına ve hatta pankreatit gelişmesine neden olabilir. 

Dolayısıyla, köpeğinizi sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu tüm ham hayvan bazlı besinleri alması için, kemiklerin aslında en iyi seçenek olmadığı bilinmektedir.

 

 

Köpeğinizin tavuk kemiği yemesine nasıl tepki vereceğiniz onun anlık tepkisine bağlıdır. Onları veterinere götürmek ilk başvurulacak yer gibi görünebilir - ve eğer boğuluyorlarsa veya nefes almakta zorlandıklarını gösteren işaretler gösteriyorlarsa. Ancak paniğe kapılmak yerine sakin kalmaya çalışın ve durumu gözden geçirin. Çoğu durumda köpeğiniz hiçbir sorun yaşamadan kemiği çiğneyip sindirecektir.

Kemiği köpeğinizden, ısırılmadan veya aşırı strese neden olmadan ağzından ve boğazından çıkarabiliyorsanız, bunu yapmaya çalışın. Eğer normal bir şekilde devam ediyorlarsa sakin olun ve onlara göz kulak olun. Stresli görünüyorlarsa veya aşağıdaki belirtilerden herhangi birini göstermeye başlarlarsa, onları veterinere götürün:

Öğürme veya öğürme
Salya akması
Öksürme
Nefes almada zorluk
Kusma
İshal
İştah kaybı
Letarji

Köpeğinizin tavuk kemiği yediğini gördüyseniz, ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmek çok önemlidir;  Köpeğinizin tavuk kemiği yemesi durumunda acil veterinere gitmeniz gereken 3 durum aşağıdadır:

 

Köpeğiniz Boğuluyorsa 

Köpeğiniz tavuk kemiği yediyse, köpeğiniz tavuk kemiğini yedikten sonra aktif olarak boğuluyorsa acil veterinere gidin. Bu, öğürmeye ve öğürmeye neden olabilir veya farenkse doğru ilerlemeyi başarırsa, hava yolunu tıkama potansiyeline sahiptir. Bu, köpeğinizin nefes almasının durmasına neden olabilir ve çok acı verebilir. Solunum yollarını temizlemek için acil yardıma ihtiyaçları olabilir. Önümüzdeki günlerde herhangi bir noktada boğulma veya kısmi hava yolu tıkanıklığı belirtileri göstermeye başlarlarsa, bu da acil veterinere gitmek için iyi bir nedendir.

Köpeğinizin Aşırı Kabızlığı veya Şişkinliği Varsa 

Ayrıca, köpeğinizin tavuk kemiği yedikten sonra aşırı derecede şişkinliği veya kabızlığı varsa acil veterinere gidin . Köpeğinizin kemikleri birkaç gün içinde geçmediyse, bu aynı zamanda acil bir veterinere görünmenin de iyi bir zamanıdır. Tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilecek ciddi bir tıkanıklığa sahip olabilirler.

Bazı insan gıdaları bakteriyel kontaminasyona özellikle yatkındır ve tavuk da bunlardan biridir. Yani çiğ tavuğun evcil hayvanınız için lezzetli bir ikram olduğunu düşünürken, onları Salmonella gibi hastalıklara maruz bırakıyor olabilirsiniz. Bu nedenle, parçalanma tehlikesi oluşturma olasılıkları daha düşük olmasına rağmen çiğ tavuk kemiklerinden kaçınmak en iyisidir.

Köpeğinizin Kusmuğunda, Dışkısında veya Tükürüğünde Kan Varsa

 

Gastrointestinal Sistemin yırtılması; Parçalanmış tavuk kemikleri midede yırtılmaya ve başka hasarlara neden olabilir.

Son olarak, köpeğinizin tavuk kemiklerini yedikten sonra kusmuk, dışkı veya tükürüğünde herhangi bir kanama varsa acil veterinere başvurun. Boğaz veya bağırsakta kanamaya neden olabilecek parçalanmış bir kemiği yutmuş olabilirler ve bu, uygun şekilde tedavi edilmesi için ameliyat gerektirebilecek ciddi sorunlara yol açabilir.

 

Köpekler Tavuk Kemiklerini Yiyebilir mi?
Kısa cevap hayır: Köpekler tavuk kemiği yiyemez. Bunun nedeni yumuşak olmaları ve pişirildiğinde kırılgan hale gelmeleridir. Yani köpeğiniz kemiği çiğnerken kırılabilir ve boğazında parçalanabilir, gastrointestinal sistemini delebilir veya boğulmasına neden olabilir. 

Açıkçası, bu acı vericidir ve ciddi komplikasyonlara ve hatta ölüme neden olabilir. Çiğ tavuğun pişmemiş kemikleri aynı düzeyde bozulmaya neden olmasa da, yine de parçalanmaya eğilimlidirler, bu nedenle genel kural olarak 'tavuk kemiği yok' ilkesine bağlı kalmak en iyisidir.

Köpeğim Tavuk Kemiği Yerse Ne Olur?
Her ne kadar tavuk kemikleri köpeğinizin mide asidinde çözünecek kadar yumuşak olsa da, bu noktada hasar muhtemelen çoktan oluşmuş olacaktır. Tavuk kemikleri küçüktür, dolayısıyla boğulma tehlikesi oluşturabilirler ve daha önce de belirttiğimiz gibi, köpeğiniz yutmadan önce onları yeterince çiğnememişse parçalanıp yemek borusuna zarar verebilirler.

Onları kusturmaktan kaçının çünkü bu, kemiğin yemek borusunu yırtması için başka bir fırsat sunacaktır.

Etiketler: Köpek hakkında
Ocak 13, 2024
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR