Köpekler Ne Kadar Uyur?

Köpekler Hakkında

Köpekler Ne Kadar Uyur?


Bu soruyu muhtemel olarak “çoook!” diye yanıtlarsınız. Kedi uykusu terimi daha yaygın olarak kullanılsa da, köpekler gerçekten de uyuyarak çok fazla zaman harcarlar. Bir köpeğin uyku düzeni birkaç fark olmasına rağmen, insanlarınki ile benzerlik göstermektedir.

Köpekler tıpkı İnsanlar gibi, uyuyacak bir yer arar. Uygun uyku alanını bulunca uzanır ve uykuya dalar. Uyku halinde köpeklerin kasları gevşemeye başlayacak, nefes alıp vermeleri yavaşlayacak, beyin dalgaları yavaş ve sabit hale gelecek, vücut kendini onarmaya ve iyileştirmeye başlayacaktır.

Bundan sonra, en rahat uyku aşaması gelir. Köpeğinizin kasları hareketsizdir ancak beyin dalgaları bu uyku halinde en canlı olanıdır. Aynı zamanda, yavru köpeğinizin uykularında koştuğunu veya sızlandığını fark ettiğiniz dönemler de olmuştur…

Yetişkin köpeklerin toplam uyku sürelerinin yaklaşık %10'unu derin uyku döneminde geçirdikleri bilinmektedir.  İnsanlara benzer sürece rağmen, köpeklerin farklı bir uyku düzeni vardır. İnsanların dört uyku aşaması vardır ve bir döngüyü tamamlamaları yaklaşık 90 - 110 dakika sürer. Bu, her gece beş döngüye eşittir.

Köpeklerin iki aşaması vardır: Uykuya dalış ve derin uyku. 24 köpek üzerinde yapılan araştırma, gece boyunca ortalama uyku/uyanıklık epizot sayısının 23 olduğunu göstermiştir. Bu, 8 saatlik süre boyunca 16 dakika uyku ve 5 dakika uyanıklıktan oluşur. Bu, siz uyumaya çalışırken köpeklerin neden hep uyanık olduğunun bir bulgusudur!


Köpekler gerçekte ne kadar uyurlar?


Ortalama bir köpek her gün 10.1 saatini uyuyarak geçiriyor! Hatta bazıları günün 12-14 saatini şekerleme yaparak geçirebilir. Her ne kadar kediler uyuklamakla ün yapmış olsalar da, köpekler de, ortalama 12,5 saat uyuyan kedilerin çok gerisinde değiller. İnsanların da ortalama 8 saat uyuduğunu düşünürsek köpeklere uykucudur diyebiliriz.

 

Köpeklerde uyku süresini etkileyen faktörler nelerdir?

 

Yaş: Köpeğinizin yaşı, ne kadar uyudukları konusunda büyük bir fark yaratacaktır. Genç ve yavru köpekler, yetişkin köpeklerden daha fazla uyumaktadır. Yavrular gelişme döneminde vücutlarını, kas ve beyinlerini, fiziksel büyümelerini hızlandırmak için uykuya ihtiyaç duyar. Tüm koşuşturmaların ve yeni yerler keşfetmenin onları yoracağı da çok uyumalarında bir faktördür.

Yaşlanan bir köpek daha fazla uykuya ihtiyaç duyar. Köpeğiniz yaşlandıkça, onun daha çok uyuduğunu da göreceksiniz. Yürümek, zıplamak ve oynamak gibi basit şeyler daha fazla çaba gerektirecek ve yaşlı köpekleri yoracaktır. Kaybedilen enerjiyi telafi etmek için daha fazla uyurlar ve yaşlılıktan kaynaklanan ağrılar,  uykunun o kadar dinlendirici olmadığı anlamına gelebilir.

 

Aktivite düzeyi: Köpeğin aktivite seviyeleri uyku düzenini belirler. Bazı köpekler her zaman hareket halindedir. Sanki sürekli bir enerji kaynakları vardır. Bu karakterdeki köpekler, her zaman algıları da açık oldukları için daha az uyumaya eğilimlidirler. 

 

Diyet: Köpeğinizin ne yediği, genel sağlığı üzerinde büyük bir rol oynar. Dengeli bir diyet, köpeğinize aktif ve uyanık olması için ihtiyaç duyduğu her şeyi verecektir. Ancak besinlerden yoksun bir diyet, onların uyuşuk, yavaş ve uykulu olmasına neden olabilir. Bazı köpek mamalarındaki bazı bileşenlerin sindirimi daha uzun sürebilir ve köpeğinizin halsiz hissetmesine neden olabilir. Kocaman bir tabak makarna yediğimizde hissettiğimize benzer bir duyguya sahip olurlar. İnsanların yağlı ve karbonhidrattan zengin yemek yemesinden sonra tek yapmak istediğinin tembellik etmek ve kestirmek olmasına benzer!

 

Cins ve Boyut: Cins ve büyüklük, köpeklerin ne kadar süre uyuduğunu da etkiler. Hem çok küçük hem de büyük cins köpekler, orta boy bir köpeğe göre daha fazla uyuma eğilimindedir. Great Dane, Newfoundland ve Bulldog gibi ırklar, tipik olarak diğerlerinden daha fazla tembellik yapmayı severler.

 

Sağlık: Köpeğinizin sağlığı, onun uyku davranışını etkiler. Hastalık ve rahatsızlıklar, iyileşip güçlerini geri kazandığı için bir köpeğin normalden daha fazla uyumasına neden olabilir. Köpeğinizin daha fazla uyumasına neden olabilecek durumlar şunlardır:

Depresyon
Narkolepsi
Hipotiroidizm
Sıvı kayıpları
Diyabet
Köpeğinizin normalden daha fazla uyuduğunu fark ederseniz, kontrol için onu veteriner hekimine götürmelisiniz.

 

Konfor: Bazı köpekler kestirmek için uzanmaya en konforlu, en uygun yeri arayacaktır (muhtemelen sizinle yatakta!). Onlar için aldığınız bir köpek yatağında uyumalarını sağlamak için elinizden gelenin en iyisini yapmanıza rağmen, sert zemini seçebilir! Tıpkı insanlar gibi, köpeklerin de rahat bir uyku yerinin ne olduğu konusunda farklı davranışları vardır. Doğru boyuttaki köpek yatağını seçmek, eklemleri için daha fazla desteğe ihtiyaç duyan yaşlı köpekler ve büyük cins köpekler için özellikle önemlidir.

Ayrıca uyku yerinin konumunu da aklınızda bulundurmalısınız. Çünkü aşağıdakiler köpeğinizin uyku süresini etkileyebilir; böylece onlar yüksek alarmda olacaklardır:

Bölgedeki diğer evcil hayvanlar veya vahşi hayvanlar
Evde dolaşan diğer aile üyeleri veya evcil hayvanlar
Hava durumu, araba alarmları veya müzik gibi dış sesler

Biri sizi aniden uykunuzdan uyandırdığında nasıl hissedersiniz? Huysuz, sinirli ve büyük olasılıkla saldırgan; değil mi? Köpeğinizin süper cana yakın olmasına rağmen, aniden uyandığında farklı davranabileceğini unutmamak önemlidir. Bu, hırlamayı, havlamayı veya en kötü ısırmayı içerebilir, çünkü hala yarı uykuda olabilirler. 

Artık köpeklerin ne kadar uyuduğunu bildiğinize göre, bize söyleyin - köpeğiniz çok mu uyuyor?
 

Etiketler: Köpekler Hakkında
Şubat 09, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR