Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler

köpekler için zararlı yiyecekler

Köpekler İçin Zararlı Yiyecekler

  Köpekler için zararlı yiyecekler köpek beslemede evcil hayvan sahiplerinin en çok merak ettiği konulardan biridir. Kimi yiyecekler sizin için ne kadar besleyici olsa da köpekler için oldukça zararlı yiyecekler olabilir. Değerli dostunuzun sağlığını korumak adına köpekler için zararlı yiyecekler listesini sizler için hazırladık.

 


Köpeklere Çikolata, Çay ve Kahve Verilmesi

  Çikolata, çay ve kahve günlük hayatta en sık tükettiğimiz gıdalar arasında yer alır. İnsanların hayatında yer edinmiş bu gıdalar köpekler için oldukça zararlı gıdalardır. Çikolatanın içinde bulunan teobromin, çay ve kahvenin içinde bulunan kafein köpeklerin kalp, damar ve sinir sistemlerine ciddi zararlar verir. Bu tür gıdaları az miktarda bile olsa köpeğinize vermeyin.

 


Köpeklere Şekerli Gıdalar ve İçecekler Verilmesi

  Şekerli gıdalar ve içecekler köpeklerde diş hastalığına ve diyabete sebebiyet verebilir. Ayrıca, köpeklerin fazla şekerli gıdalar tüketmesi körlüğe ve iç organlarının ciddi şekilde hasar görmesine sebep olur.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Maması

 


Köpeklere Süt ve Süt Ürünleri Verilmesi

  Sütte bulunan laktoz köpeklerde gaz, hazımsızlık ve ishal gibi hastalıklara neden olabilir. Aynı durum kediler için de geçerlidir. Bu gibi rahatsızlıkların önüne geçmek için en azından kedinizin veya köpeğinizin tüketeceği sütün laktozsuz olmasına dikkat edin.

 


Köpeklere Çiğ Yumurta Verilmesi

  Çiğ yumurtanın içeriğindeki Avidin enzimi, B7 vitaminin (biotinin) emilini engeller. B7 vitaminin eksikliği durumunda köpeğinizin deri ve tüy sağlığında bozulmalar görülür. Ayrıca çiğ yumurtada bulunan Salmonella bakterisi köpeklerin zehirlenmesine neden olabilir.

 


Köpeklere Kedi Maması Verilmesi

  Köpekler ile kedilerin mamalarının içerdiği besin değerleri birbirinden farklıdır. Kedi mamaları yağ ve protein açısından oldukça zengindir. Dolayısıyla köpeklerin kedi mamalarıyla beslenmesi ihtiyaçlarından fazla yağ ve protein alması demektir. Bu durum köpeklerde kalp damar sistemini, yüksek tansiyonu, karaciğer yağlanmasını ve böbrek rahatsızlıklarını tetikleyen kolesterolün artmasına neden olur. Ayrıca köpekler kedi maması yediğinde ihtiyaçları olan aminoasitleri alamayacaklardır.

 


Köpeklere Çiğ Et ve Balık Verilmesi

  Köpeklere çiğ et ve çiğ balık verilmesi, gıda zehirlenmelerine yol açabilen bakteriler içerebilir. Dostlarınızın çiğ balıkla beslenmesi durumunda B1 Vitamini (Tiamin) yetersizliği görülür. B1 vitamini eksikliği köpeklerde epilepsiye ve iştahsızlığa, aşırıya kaçıldığında ise ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Konserve Mamaları

 


Köpeklere Salam ve Sucuk Verilmesi

  Salam, sosis gibi işlenmiş gıdalar fazlasıyla sodyum, baharat, protein ve bir takım yağlar içerir. İnsanlar bu tür maddeleri sindirmek konusunda ne kadar başarılı olsa da aynı konu bizden daha hassas köpeklerimiz için geçerli değildir. Bu tür işlenmiş gıdalar aşırı tüketildiğinde özellikle yavru köpeklerde kusma ve ishale neden olabilir. Ayrıca sucuk, sosis ve salamların içinde bulunan katkı maddeleri, kimyasal maddeler ve hayvansal yağlar köpeklerde kanser riskini arttırır.

 


Köpeklere Hayvansal Yağlar Verilmesi

  Akşamları arta kalan yemekleri, tavuk derilerini ve etlerden kalan yağları köpeklere verdiğimizde iştahla yerler fakat bu yemeklerden kalan yağlar ciddi zehirlenmelere yol açabilir. Dolayısıyla sofranızdan artan yağları köpeğinizin önüne koymayın, evcil hayvanınızın doğru ve güzel beslenmesini sağlayın.

 


Köpeklere Ciğer Verilmesi

  Köpekler fazla miktarda ciğer tükettiğinde vücutlarında yoğun miktarda A vitaminine maruz kalır. Köpekler A vitaminin emilimini hızlı bir şekilde gerçekleştiremez ve A vitamini zehirlenmesi ortaya çıkar. Bununla birlikte, köpeklerin iskelet sisteminde ciddi problemlere yol açabilir.

 


Köpeklere Kemik ve Kılçık Verilmesi

  Köpeğinizin tarafından parçalanan kemikler ve kılçıklar sadık dostunuzun hassas sindirim sisteminde adeta bir cam parçası gibi dolaşır. Bunun sonucunda, köpeklerin yemek borularında ve midelerinde yırtılmalar görülebilir.

  İlginizi çekebilir: Yaşam Evrelerine Göre Köpek Mamaları

 

Etiketler: köpekler için zararlı yiyecekler, köpekler ne yememeli, köpeklere ne verilmez,
Nisan 26, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR