Köpek ve Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında

Köpek ve Kedi Yaşı Nasıl Hesaplanır? 

Evcil Hayvanınızın Gerçek Yaşı Kaç? Bu soru hemen hemen her evcil hayvan sahibini meşgul eden bir konudur. Bazen tartışmalara da neden olan yaş konusunda bir kaç birbirine yakın kural vardır. Sizlerle paylaşacağımız yaş tablosu kabaca bu kuralların bir derlemesidir. Bizim bir yaşımız acaba kedi ve köpeklerin kaç yaşına denk geliyor? işte bir yılımızda olan gelişim ve yaşam süresine insanlarda yaş denirken, kedi ve köpeklerde pet yılı olarak tariflenmektedir. 

Pet Yılı nedir?
Köpekler ve kediler insanlardan daha hızlı yaşlanır. Bir zamanlar hepimiz "köpek yaşı" ifadesini duymuşuzdur, ancak çoğumuz evcil hayvanlarımızın yaşının veteriner hekimler ve evcil hayvan sağlığı alanındaki diğer kişiler tarafından nasıl hesaplandığını bilmiyoruz.
Kediler için bir insan yılı kabaca 6-7 kedi yılına eşittir. Boyut ve ağırlığın da etkisi olduğu için köpekler için biraz daha karmaşıktır. Genel olarak, köpek ne kadar ağır ve iriyse o kadar çabuk yaşlanır.

Evcil hayvanlarımızın kaç yaşında olduğu neden önemli? 
Evcil hayvanlarımız yaşlandıkça sağlıklı ve mutlu kalmalarına yardımcı olmak için beslenmelerinde, egzersiz alışkanlıklarında ve hatta uyku düzenlerinde değişiklikler yapmamız gereklidir. Kedi ve köpekler yaşlandıkça hastalığa daha yatkın hale gelirler ve bununla birlikte türleri ve cinsleri ile ilişkili yaygın rahatsızlık olasılıkları da artar. Sorumlu bir evcil hayvan sahibi olarak, köpeğinizin veya kedinizin cinsi ve yaşı hakkında bilgi sahibi olduğunuzda, hastalık belirtilerini ciddi hale gelmeden önce önlemek ve izlemek o kadar kolay olur.

Evcil hayvanınızın yaşından emin değil misiniz?
Evcil hayvanınızı sahiplendiyseniz veya kurtardıysanız ve gerçek yaşlarından tam olarak emin değilseniz, veteriner hekimlerin bunu tahmin etmek için kullanabilecekleri çeşitli yöntemler vardır. Her zaman olduğu gibi, evcil hayvanınızın yaşını, bazı hastalıklara yatkınlığını hesaplamak, sağlıklı yaşlanma bakımı ve evcil hayvanınız için ipuçları için veteriner hekiminize danışmalısınız.

Yaşın evcil hayvanların sigortaları için önemi
Evcil hayvan sigortası primleri tür, yaş, cins olmak üzere 4 faktör kullanılarak hesaplanır. İnsanlarda olduğu gibi, evcil hayvanlarımız yaşlandıkça belirli hastalık riski daha fazladır. Evcil hayvan sigortası kapsamı  yaşlanan ve yaşlı evcil hayvanlar için daha farklı primlerle karşınıza çıkmaktadır. 

Kedi yaşları nasıl hesaplanır?
Kedinizin yaşını hesaplamak için uzman olmanıza gerek yok, sadece "15-9-4" kuralını kullanın: ilk takvim yılında 15 kedi yılı ve ikinci yılda dokuz, sonra her yıl için dört kedi yılına eşitleyin. 

Bir kedinin veya köpeğin yaşını nasıl anlarsınız?
Dişlere bakarak başlayın. bir kedi veya köpek. Yavru kedi ve köpek yavrularının yaşlarını belirlemek için büyüme derecelerine, yetişkin kedi ve köpeklerin yaşlarını belirlemek için ise yıpranma derecelerine bakın. Yaşlanma ile diş kayıpları ve diş sağlığında bozulmalar dikkatinizi çekecektir. Sadecec dişlerine bakmak tabiiki yeterli değildir dişlerle birlikte gözdeki bulgular, tüydeki değişimler, iskelet yapısının durumu gibi diğer faktörlerin tümü kedi yada köpek yaşının tahmininde bir bütündür.

Bir köpeğin yaşı nasıl hesaplanır?
Burada da kediler için uygulanan 15:9:4 kuralına benzer bir hesaplama tariflenmektedir. 15 yıl, orta boy bir köpeğin hayatının ilk yılına eşittir. İkinci yıl, bir insan için yaklaşık dokuz yıla eşittir, ve bundan sonra, her yıl için yaklaşık beş köpek yılı hesaplayabilirsiniz.

Neden 1 yıl 7 köpek yılı diyorlar?
Neredeyse tüm köpek sahipleri bunu bilmesine rağmen, köpek yılları kuralının nereden geldiğini kimse bilmiyor. Bu popüler efsaneye göre, bir köpeğin gezegende geçirdiği her yıl, bir insanın yedi yılına eşdeğerdir. Yani bir köpek 15 yaşına kadar yaşıyorsa insan yaşına göre aslında 105 yaşındadır. Buda metabolizma ve gelişim hızları göz önünde bulundurularak tanımlanmıştır.

Kedi ve Köpek Yaş Hesaplama Tablosu


 

Etiketler: Köpekler Hakkında, Kediler Hakkında
Mayıs 24, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR