Köpek mamalarında bulunan zararlı maddeler nelerdir?

Köpek hakkında

Köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddeler

Yapay katkı maddeleri ve koruyucular, düşük kaliteli et yan ürünleri, aşırı miktarda dolgu maddesi ve tahıllı köpek maması, tüylü dostlarımız için zararlı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Bununla birlikte, bazı köpek mamalarında yaygın olarak bulunabilen potansiyel zararlı maddelerin farkında olmak önemlidir. Bu konudaki ana suçlulardan biri, yapay katkı maddeleri ve koruyucuların varlığıdır.
Tatlarını, görünümlerini ve raf ömürlerini iyileştirmek için köpek mamalarına genellikle yapay katkı maddeleri ve koruyucular eklenir. Bu maddeler yapay tatlar, renkler ve BHA, BHT ve etoksikuin gibi kimyasal koruyuculardır. Mamanın köpek sahipleri için çekiciliğini artırabilecek olsalar da, köpeğin sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Yapay katkı maddeleri ve koruyucular, köpeklerde çeşitli sağlık sorunlarıyla ilişkilendirilmiştir. Örneğin, bazı araştırmalar, bazı yapay renkler ile beyindeki hiperaktivite arasında bir ilişki olduğunu göstermiştir. Ek olarak,  ayrıca bazı durumlarda alerjiler, cilt tahrişleri, sindirim sorunları ve hatta kanserle ilişkilendirilmiştir. 

Köpek mamalarında yaygın olarak kullanılan yapay koruyuculardan biri BHA'dır (bütillenmiş hidroksianisol). BHA, katı ve sıvı yağların ekşimesini önlemek için kullanılır, böylece köpek mamasının raf ömrünü uzatır. BHT'nin küçük miktarlarda kullanımı ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) tarafından onaylanmış olsa da, endişeler doğurmaktadır. Etoksikin, köpek mamalarında, özellikle balık veya balık bazlı bileşenler içerenlerde yaygın olarak kullanılan bir koruyucudur. Ethoxyquin başlangıçta bir pestisit olarak üretilmiştir. Düzenleyici kurumlar tarafından evcil hayvan mamalarında kullanılması onaylanmış olsa da, potansiyel sağlık etkileri konusunda endişeler dile getirilmiştir. Çalışmalar, etoksikin'e uzun süreli maruz kalmanın karaciğer ve böbrek hasarıyla da ilişkili olabileceğini öne sürmektedir. 

Köpek sahiplerinin köpek maması etiketlerindeki içerik listesini dikkatlice okuması ve bu zararlı katkı maddelerini içeren ürünlerden uzak durması önemlidir. Köpek mamalarında yaygın olarak bulunan bir diğer ilgili bileşen,  Köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddeler arasında genellikle kalitesiz et yan ürünleridir. Ne yazık ki, tüm evcil hayvan maması üreticileri, sevgili köpek dostlarımız için çeşitli sorunlara yol açabilecek taze, yüksek kaliteli malzemeler kullanmaya öncelik vermemektedir. Bozulmuş hammaddeler, köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddelerden biridir. Bu, uygunsuz depolama, yanlış kullanım veya olumsuz koşullara uzun süre maruz kalma gibi sorunlar nedeniyle bozulan ve tüketime uygun olmayan bileşenler anlamına gelir. Bu bozulmuş ham maddeler köpek maması üretiminde kullanıldığında çok sevdiğimiz evcil hayvanlarımız için ciddi sağlık riskleri oluşturabilirler. Bozulma, yiyecekler zararlı bakteriler, mantarlar ile kontamine olduğunda meydana gelir. 

 

 

Sevgili tüylü dostlarımızın güvenliği ve iyiliği söz konusu olduğunda kanserojen maddeler ciddi bir endişe kaynağıdır. Ne yazık ki, piyasada kolayca bulunabilen bazı köpek mamaları, köpeklerde kanser gelişimi ile bağlantılı olan zararlı maddeler içermektedir. Bazı köpek mamalarında bulunan en kötü şöhretli kanserojen gıda maddelerinden biri, BHA (bütillenmiş hidroksianisol) gibi yapay koruyuculardır. Kanserojen gıda maddeleri, köpekler de dahil olmak üzere hayvanlarda kansere neden olma potansiyeline sahip maddelerdir. Köpek sahiplerinin bu potansiyel tehlikelerin farkında olmaları ve evcil hayvanlarını neyle besleyecekleri konusunda bilinçli kararlar almaları çok önemlidir. Özel bir endişe, köpeklerin hormonal dengesi ve genel refahı üzerinde olumsuz etkileri olabilecek hormonu bozan gıdaların varlığıdır. Endokrin bozucular olarak da bilinen hormon bozucu maddeler, endokrin sistemin normal çalışmasına müdahale edebilen kimyasallardır. Bu karmaşık sistem Köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddeler, evcil hayvan sahipleri ve veteriner hekimler arasında artan bir endişe haline gelmiştir. Bu tür bir zararlı madde grubu, bir köpeğin genel sağlığı ve esenliği üzerinde olumsuz etkileri olabilen, hormonu bozan yiyeceklerdir. Hormonu bozan yiyecekler, köpeklerde endokrin sistemin normal işleyişine müdahale edebilen belirli katkı maddeleri veya bileşenler içeren yiyecekleri ifade eder. 

Son olarak Buğday, pirinç, arpa, sorgum ve mısır gibi tahıllar köpek mamalarında yaygın olarak kullanılsa da, tüylü dostlarımız için de potansiyel risk oluşturabileceklerini unutmamak önemlidir. Köpekler omnivordur ve diyetlerinde belirli miktarda tahıl tolere edebilirken, aşırı tüketim veya bu tahıllara karşı alerjik reaksiyon, çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Köpek mamalarındaki tahıllarla ilgili temel endişelerden biri Köpek maması söz konusu olduğunda tahıllar uzun zamandır tartışmalı bir konu olmuştur. Bazıları tahılların köpekler için gerekli bir karbonhidrat kaynağı olduğunu savunurken, diğerleri zararlı olabileceğine ve çeşitli sağlık sorunlarına katkıda bulunabileceğine inanıyor. 
Köpek mamalarındaki tahıllarla ilgili temel endişelerden biri mikotoksinlerin varlığıdır. Mikotoksinler, belirli küfler tarafından üretilen toksik bileşiklerdir. Köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddelerden biridir.

 

Köpek mamalarında bulunan zararlı maddeler nelerdir?

 

Gluten, buğday, arpa ve çavdar gibi tahıllardan elde edilen bir protein bileşimidir. Gluten, köpekler için doğası gereği toksik olmasa da, ona duyarlı veya toleranssız olanlar için olumsuz etkilere neden olabilir. Birçok köpek sahibi, glütenin ticari köpek mamalarında yaygın olarak kullanılan bir bileşen olduğunun farkında olmayabilir. Bunun nedeni, glutenin genellikle köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddelerden biridir. Gluten tüm köpekler için zararlı olmasa da, bazı köpekler glütene karşı olumsuz reaksiyon göstererek gastrointestinal sorunlara ve alerjilere yol açabilir. Köpekler glüten tükettiğinde, vücutlarında bir otoimmün yanıtı tetikleyerek bağırsaklarda iltihaba neden olabilir. 
Köpek mamalarında yaygın olarak bulunan zararlı maddelerden biri bitkisel protein izolatıdır. Bu bileşen genellikle et bazlı proteinlere ucuz bir alternatif olarak kullanılır ve genellikle soya, buğday veya mısırdan elde edilir. Bu bitki bazlı proteinler, tüylü dostlarımız için sağlıklı bir seçenek gibi görünse de aslında sağlıkları için oldukça zararlı olabilir. Bitkisel protein izolatı ile ilgili ana sorunlardan biri, temel gerekliliklerden yoksun olmasıdır. Pek çok köpek mamasında yaygın olarak bulunan bir içerik olan Bitkisel Protein İzolatı, tüylü dostlarımıza potansiyel zararlar vermektedir. 

Glisemik indeks, bir yiyeceğin kan şekerini ne kadar hızlı yükselttiğini ölçer ve glisemik indeksi yüksek yiyecekler kan şekerinde ani yükselmelere neden olabilir. İnsanlardan farklı bir metabolizmaya sahip oldukları için bu özellikle köpekler için geçerlidir. Köpekler glisemik indeksi yüksek yiyecekler tükettiğinde, vücutları kan şekerini etkili bir şekilde düzenlemek için mücadele. Bu gıdalar tipik olarak hızla parçalanan ve kan şekeri seviyelerinde hızlı bir artışa neden olan karbonhidratlar açısından zengindir. Bu, bir köpeğin pankreasına baskı uygulayarak insülin direncine ve potansiyel olarak diyabete yol açabilir. Köpek mamalarında bulunan yaygın zararlı maddelerden biri mısır şurubu. Genellikle yiyeceklerin tadını arttırmak için tatlandırıcı olarak kullanılır.

Kısaca köpek maması seçerken bu başlıklara dikkat etmek şarttır;

Yapay katkı maddeleri ve koruyucular
Düşük kaliteli et yan ürünleri
Aşırı miktarda dolgu maddesi ve tahıl
 

Etiketler: Köpek hakkında
Temmuz 29, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR