Köpeğinizin Arkadaş Edinmesinin 6 Yolu

köpeklerin sosyalleşmesi

Köpeğinizin Arkadaş Edinmesinin 6 Yolu

  Herkesin bir arkadaşa ihtiyacı vardır, köpeğinizin bile! Belki de en iyi arkadaşınız olarak gördüğünüz köpeklerin de etrafında dolaşıp onunla vakit geçirmesi için başka köpek arkadaşlara ihtiyacı vardır.

  Bazı köpekler yapıları gereği doğuştan dışa dönüklerdir. Diğer köpeklerle ve insanlarla vakit geçirmeyi severler ve yeni bir arkadaş edinmeye başladıkları her gün onlar için harika bir gündür. Bazıları ise kurdukları ilişkiler bakımında çok da başarılı sayılmazlar ve arkadaş edinme sorunları vardır.

  Bir köpek sahibi olarak köpeğinizi uygun şekilde sosyalleştirmek önemlidir. Bu onun diğer köpeklerle iyi geçinmesini sağlamak anlamına gelir. Peki köpeğinizin diğer köpeklerle arkadaş olmasına nasıl yardım edersiniz?

 köpek sosyalleşmesi

  

Köpekler Nasıl Arkadaş Olurlar?

  Kendi yakın arkadaşlarınızı düşünür ve onlarla ilişkinizin nasıl başladığını hatırlayacak olursanız, muhtemelen ortak ilgi alanlarınızla ilgisi vardır. İnsanlar genellikle ortak ilgi alanları olan insanlarla arkadaş olurlar, ancak köpekler için işler biraz farklıdır. Sonuçta, köpeklerin ilgilendikleri çoğu şey ortaktır; yiyecekler, oyuncaklar ve yürüyüşe çıkmalar gibi. Peki, köpekler nasıl arkadaş edinir ve hangi köpeklerin onunla arkadaş olacağına nasıl karar verir?

 

  Aklınızdan çıkarmamanız gereken şey, köpeklerin iletişiminin çoğunun sözsüz olmasıdır. İki köpek ilk kez buluştuğunda, koku alma ipuçlarını kullanır ve birbirlerini hissetmek için vücut dilini analiz eder. Her iki köpek de arkadaş canlısıysa ve birbirlerine olumlu hisler gönderiyorsa, arkadaş olma olasılığı daha yüksektir. Yine de bu durum her seferinde o kadar da basit olmayabilir. Köpekler ayrıca geçmiş deneyimlere dayanarak arkadaşlar edinirler. Örneğin, köpeğinizin geçmişte bir Alman Çoban köpeğiyle bir ilişkisi olmuşsa, gelecekte doğurmak konusunda temkinli ve başka bir Alman Çoban'la arkadaş edinme olasılığı daha düşük olacaktır.

   

İşte Köpeğinizin Arkadaş Bulmasına Yardımcı Olacak 6 İpucu

1. Köpeğinizi mümkün olduğunca erken sosyalleştirmeye başlamanızı öneririz. Yavru köpekler ilk 6 ay boyunca sosyal bir yaşamdan uzak kalmaktan etkilenmeseler de, daha sonraki yaşamlarında yeni köpeklerle pozitif ilişkiler kurma konusunda üzerinize düşenleri yapmanız gerekmektedir. Yerin getireceğiniz sorumluluklar köpeğinizin ileride kuracağı ilişkilerin daha da sağlıklı olması açıdan önemlidir. Köpeğiniz daha küçükken sonraki süreçleri iyi planlamanız gerekmektedir.

2. Köpeğiniz yavruyken onu sosyalleştirmeye çalışmak hatta bir parka götürmek iyi bir fikir değildir fakat çevrenizdeki köpeğini olan dostlarınızdan size ziyarete gelmesini istemek iyi bir fikir olabilir. Yavru köpeğinizi bir parka götürdüğünüzde zaten bilmediği bir alanda gezinirken ne tür tehlikelerle karşılaşabileceği konusunda endişeleri olabilir. Evinize gerçekleştirilen bir ziyarette ise, köpeğinizin kendi yaşam alanı olduğundan dolayı özgüveni ve arkadaş edinme potansiyeli daha fazla olacaktır.


3. Köpeğinizin kısırlaştırılması sadece bazı sağlık sorunlarının riskini azaltmakla kalmaz, davranışlarını da etkileyebilir. Diğer köpeklere karşı agresif olma eğilimini azaltır. Dolayısıyla kısırlaştırma da köpeğinizin arkadaş edinme sürecine katkıda bulunur. Yine de köpeğinizi kısırlaştırmadan önce bu durumun hem sizin için hem de köpeğiniz için uygun olup olmadığına, veteriner hekiminize danıştıktan sonra karar vermenizi öneririz.


4. Köpeğiniz bir yaşındayken, aşıları tamamen yapılmış ve itaat eğitimlerini tamamen almışsa onu artık diğer köpeklerle etkileşime girmesi için bir parka götürmenin zamanı gelmiş demektir. Bu konuda ona destek olmak için ilk süreçlerinde parktayken mümkün olduğunca yanınızdan ayırmamanıza hatta gezdirme tasmaları kullanarak bir gezintiye çıkmanızı öneririz.


5. Diğer köpek sahipleriyle arkadaş olun. Köpeğinizin arkadaşlarıyla birlikte olmasını istiyorsanız, diğer köpek sahipleriyle sizin de arkadaş olmanız gerekir. Fakat sadece sizin köpek sahibiyle anlaşmanız yeterli değil, köpeğinizin de arkadaşınızın köpeğiyle iyi geçinmesi gerektiğini unutmamak gerek. Her şey yolundaysa, bol bol birlikte zaman geçirerek köpeğinizin sosyalleşmesine katkıda bulunabilirsiniz.

 

6. Köpeğinizi ödüllendirin! Köpekler doğası gereği dost canlısı olsalar bile, diğer köpeklerin etrafında gergin olmaları büyük sorunlara neden olabilir. Köpeğinizi arkadaş edinmeye teşvik etmek için diğer köpeklerle olan deneyimlerini izledikten sonra onların olumlu davranışlarını, sevgi sözleriyle ve ödül mamalarıyla ödüllendirin!

 

  Köpeğiniz sizin en iyi arkadaşınız olsa da, kendisinin de arkadaşları olması onun için sağlıklıdır. Köpekler doğası gereği sosyal hayvanlardır ve başka bir köpek arkadaşı olması, köpeğinize kendinizin sağlayamayacağı bir düzeyde mutluluk sağlamasına olanak tanıyabilir. Bu yüzden, yukarıdaki ipuçlarını içten bir şekilde uygulayın ve köpeğinizin arkadaş edinmesine yardımcı olun!

  

  İlginizi çekebilir: Köpeğiniz Yemek Yemiyor Mu?

 

Etiketler: köpekler nasıl arkadaş edinir, köpekler ve arkadaşlık, köpeklerde sosyallik, köpek dostluğu, sadık köpekler,
Şubat 28, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR