Köpeğinizi Kısırlaştırmanın Avantajları ve Dezavantajları

köpek kısırlaştırma

Köpeğinizi Kısırlaştırmanın Avantajları ve Dezavantajları


Köpeğinizi kısırlaştırma kararı zor bir karar olabilir, çünkü kısırlaştırmanın,  sağlık ve davranışları açısından avantajları olsa da, bazı dezavantajları da vardır. Köpeğinizin  başka bir hayvandan yavrulamasına engel olmak için kısırlaştırılması konusunda düşünmüş olabilirsiniz. Öyleyse, “Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım” sorusunun cevabı nedir? Size, bu yazımızda köpeğinizi kısırlaştırmanın avantajları ve dezavantajları nedir, bunlardan bahsedeceğiz.

Kısırlaştırmanın Avantajları

Öncelikle olumlu yönlerine değinerek başlayalım. İşte, köpeğinizi kısırlaştırmanın faydaları.

Enfeksiyon ve hastalıkları önler.

İdrar yolu enfeksiyonları , memedeki veya testislerdeki tümörler ve üreme sistemi ile ilgili diğer hastalıklar – köpeğin erkek mi dişi mi olduğuna bakılmaksızın – köpeğinizin kısırlaştırılmasıyla önlenebilir.
Bu büyük bir avantajdır, çünkü köpeklerde idrar yolu hastalıkları çok yaygındır. Ayrıca,  hayvanlar yaşlandıkça, prostat , yumurtalık, rahim veya testis problemleri ile karşılaşma olasılığı artar. Bu yüzden köpeğinizin kısırlaştırılıp kısırlaştırılmamasına ilişkin sorunuza, bunun önemli olduğunu düşünüyorsanız evet diyebiliriz.

İdrar tutma problemini önler

İnsanlar gibi hayvanlar da yaşlandıkça mesanelerini kontrol etmekte zorlanırlar. Kısırlaştırılmış bir köpek çoğu durumda böyle probleme sahip olmayacaktır. Bu nedenle, köpeğinizin kısırlaştırılması bu açıdan daha uygun olabilir.
Çiftleşme dürtülerini yavaşlatır
Bu, pek çok kişi için en büyük “artı” dır.  Birçok köpek, döneminde olan dişileri aramak için kaçma eğilimindedir ve aynı zamanda tam tersi de geçerlidir. Kısırlaştırılmış bir köpek artık böyle bir arayışa girmeyecektir, ya da en azından eskisi kadar sık veya  yoğunlukta yapmayacaktır, çünkü cinsel dürtüleri önemli ölçüde azalacaktır.

Saldırganlığı azaltır

Her zaman olmasa da, bazen köpekler tatmin edilmeyen cinsel dürtüleri nedeniyle agresifleşirler. Belki ihtiyaç duyduklarından daha fazla enerjiye sahip oldukları için agresif davranışlar göstererek fazla enerjilerini boşaltırlar.

Kısırlaştırmanın göz önünde bulundurulması gereken dezavantajları da vardır. İşte bunlardan bazıları:

Tiroid yetmezliği riski

Birkaç vaka, köpeğin kısırlaştırıldıktan sonra tiroid yetmezliğinden yakındığını göstermiştir. Bu, obeziteye ve uzun vadede sağlığı üzerinde ciddi sonuçlara yol açabilecek diğer sorunlara da yol açabilir. Bu yüzden mutlaka kısırlaştırılmış köpek mamaları tüketmeleri gereklidir.

Kanser riski

Köpeğin kısırlaştırıldığı yaşa dikkat edilmelidir. Beş aydan önce yapılırsa, bağ dokularında tümör  gelişme olasılığı  çok yüksektir.

Son söz olarak, “Köpeğimi kısırlaştırmalı mıyım?” kararını sizin vermeniz gerekiyor. Avantaj ve dezavantajları düşünün. Evcil hayvanınız için neyin en iyi olduğuna karar verin, çünkü sizin göreviniz onların iyiliğini sağlamaktır.

Etiketler: Köpek kısırlaştırma
Mayıs 02, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR