Köpeğinizi Anlamak

köpekler

Köpeğiniz size ne anlatıyor?

Köpeğinizin dilinden anlamak, sadece onu tanımakla olmamaktadır. Genelde köpek sahipleri köpeklerini iyi tanıdıkları ve onların itaat ettiği sürece anlaşabildiklerini düşünürler. Bu durum aslında köpeğinizin sizi anladığı ama sizin onu anladığı anlamına gelmemektedir. Çok yetenekli ve zeki köpekler adeta her isteklerini sahiplerine anlatsa da onların karmaşık duygularını anlamak için bazı gözlemlere ihtiyaç duyulmaktadır.

Köpeğim ne diyor? sorusu hemen hemen herkesin kendi kendine cevap aradığı bir soru olsa gerek. Bunun cevabı aslında onun vücudunda saklıdır. Gözler, kulaklar, kuyruk ve ağız bir çok ifadeyi size yansıtmaktadır.

Bununla birlikte vücut hareketleri ve çıkardıkları sesler, hemen hemen her köpekte benzer duyguları ifade edeceğinden köpeğinizin vücut dili de onu anlamak için yeterlidir. Köpeğin yaşadığı ruh halini sıralarsak; heyecan, mutluluk, korku, endişe, agresiflik diyebiliriz. Bu duygusal davranışları ifade etmek için onun vücut dilini iyi öğrenmek gerekmektedir.

Sırası ile köpeği anlama için ilk önce bakışları gözlemlemeliyiz. Korku ve stres halinde göz bebekleri büyür. Dik ve simsiyah bakan bir köpeğin stres altında ve endişeli olduğunu anlayabilirsiniz.

Ağız ve dişler sakin ve huzurlu dönemde genelde açık ve dil sarkıktır. Stres anında dudaklar yanağa doğru gerilir ve dişler hafif belirginleşir. Eğer ortamda yemek olmamasına ve ağızda herhangi bir patolojik bozukluk yoksa salya artışı da stresin bir bulgusudur. Bazen çok mutlu olduğu zaman dişleri öne doğru uzatıp adeta gülüyormuş ifadesi onun sizinle o an mutlu olduğu anlamına gelmektedir. Eğer havlama, öne doğru bir eğimle ve kuyruk dikse bu bir tehdit anlamına gelir ve genelde köpekler kendisi ve sevdikleri için kötü sezileri olduğunda bu hırlamalı ifadeyi takınırlar.

Kulak pozisyonu onun anlamanın diğer bir belirleyicisidir. Dik kulaklı köpeklerde kulağın geriye yatması onların korku, utanma, ve saldırı öncesi düşünme ifadesidir.

En iyi anlaşılan kuyruk dilidir. Kuyruğun vücuda bağlandığı tabanının ve ucunun ayrı hareketleri farklı anlatımları ifade etmektedir. Kuyruk; heyecanda kuyruk kökünden itibaren vücudu aşar, her iki yana gevşek salınma mutluluk ifadesidir, aşırı hızlı kısa sallama heyecanı ifade eder, kuyruğun iki bacağın arasına alıp belini indirmesi korkuyu anlatmaktadır. Kuyruk sallama mutlu köpekler için bir anlatım olsa da köpek kuyruğunu her zaman mutluluktan sallamaz bazen sert ve bir yandan diğer yana hızlı sallamalar özgüvenin ifadesidir.

Tüylerde kabarma heyecan, üzüntü ve stresin ifadesidir. Saldırı öncesinde tüyler omuzdan kuyruğa kadar diken diken olur. uzun süre stres altında tüy dökümü yaşanmaktadır.

 

Köpeklerin çıkardığı sesler ne anlatıyor?

 

Köpek seslerinden ne istediği ve duygusal halini anlamak mümkündür sırası ile hangi ses neyi anlatıyor tanımlayalım.

Havlama: Köpeğinizin havlaması, neşe veya korku, öfke veya farkındalık, hayal kırıklığı veya ihtiyaç olduğunu gösterebilir. Bunu örneklerle açıklayacak olursak; sevdiği birini gördüğünde, mutluluk. Tanımadığı birini gördüğünde endişe, etrafındaki biri ya da bir şeyden dolayı tehlike hissettiğinde kızgın, sert bir havlama onun stresli olduğu anlamına gelmektedir.

Uluma: Köpeklerin atası olan kurtlardan aldıkları bir eylemdir. Üzüntü hallerinde , hayal kırıklığı, ve diğer köpeklerle iletişim kurmak için ulurlar. Bazı köpek ırkları tanımadıkları bir ses ya da uyarıya uluyarak tepki verirler ki depremde yer küre titreşimlerine verdikleri tepki ulumaktır.

Hırlama: Bazen oyun sırasında mutlu iken hırlasalar da daha çok endişeli stresli ve tehditkar dönemde köpekler hırlamaktadır. Eğer köpeğiniz birine hırlıyorsa onu tehdit olarak gördüğündendir.

Sızlanma: İstek, ve hayal kırıklığını ifade eder. İnce tiz bir sesle uzun uzun sızlanan bir köpeğiniz varsa son derece mutsuz olduğunu düşünebilirsiniz. Köpek evde tek başına kaldığında genelde sızlanarak sahibinin gelmesini bekler. işte bu durum mutsuzluğu ifade etmektedir.

İç çekmek: Hayal kırıklığının tam tarifidir. Özellikle istediği bir şey yapılmadığında sizinle duygusal bağ kuramadığında köpekler iç çeker. İstediği köpek ödülünü erken bitirirseniz işte tam da bu tepkiyi alırsınız.

İnilti: Ağrı ve sıkkınlığın bir ifadesidir. Özellikle yan yatarak inleyen bir köpeğinizin muhtemel çok ağrısı var demektir. Pati veren ve inleyen bir yavru köpeğin size anlattığı ise daha fazla ilgiden başka bir şey değildir.

Köpeğinizle daha mutlu bir bağ için köpek ödülleri içerisinden seçim yapabilirsiniz.

Köpek Ödüleri

Etiketler: köpekler
Eylül 25, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR