Kısırlaştırılmış Hayvanlarda Nelere Dikkat Edilmelidir?

köpek kısırlaştırma

Kısırlaştırılmış  Hayvanlarda Nelere Dikkat Edilmelidir?


Hayvan sahipleri için petlerini kısırlaştırma kararı oldukça sancılı bir süreçtir. Birçoğu anesteziden korkar, bazıları ise petlerinin kişiliğinin ve psikolojisinin değişmesinden endişelenir. Şimdi size hayvan sahiplerine bu zor kararda yardımcı olmanıza yarayacak, kısırlaştırmanın yararlarından ve operasyon sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı sağlık ve sıhhat sırlarından bahsedeceğiz. İlk olarak hayvan sahiplerini ameliyat sırasında uygulanan anestezinin riskli olduğunu söylemeyin. Çünkü artık kullanılan güvenilir ve etkili birçok anestezik ajan vardır. Bu anesteziklerden bahsederek hayvan sahibinin anestezi korkusunu minimuma indirebilirsiniz. Ayrıca hayvanlarının davranışlarının değişeceğinden korkan hayvan sahiplerine, davranış değişikliğinin iyi yönde olacağını, olası olumsuz davranışlarını petlerin bırakacağını mutlaka anlatmalısınız. Hayvanların kısırlaştırılması, yavru almayı düşünmeyen hayvan sahipleri için kesinlikle yapılması gereken bir sosyal sorumluluktur. Kısırlaştırmayla istemsiz çiftleşmeler sonucunda meydana gelen yavru köpekler ve kedilerin sahipsiz hayvanlar popülasyonuna eklenerek barınaklara atılmasını engelleyecektir. Kısırlaştırılma birçok pet hayvanı için doğru karardır. Kısırlaştırılmış bütün hayvanlar daha uzun ve sağlıklı yaşam sürmektedir. Hayvan sahipleriyle mutlaka petlerinin ideal kısırlaştırılma yaşı hakkında bilgilendirilmelidir.

Kısırlaştırmanın Dişi Hayvanlara Yararı

Kısırlaştırılmış bir dişi hayvan artık kızgınlığa girmez. Böylece hayvan sahiplerinin takip etmesi gereken bir siklus kalmaz, hayvanda davranış bozuklukları dikkatsizlikler oluşmaz. Özellikle dişi köpeklerde meydana rahatsız edici kızgınlık kanamaları son bulur. Diğer taraftan kedilerde siklus kanamaları gözlenmese de, rahatsız edici vokalizasyon sıklıkla görülmektedir. Ayrıca dişi hayvanların kızgınlıkta salgıladıkları feromonlar oldukça uzakta bulunan erkek hayvanları bile üzerine çekebileceği unutulmamalıdır. Genç yaşlarda özellikle de ilk kızgınlıktan önce kısırlaştırılan kedi ve köpeklerde birçok kötü formu olan meme-göğüs kanserinin görülme olasılığı düşüyor. Kısırlaştırma sırasında genital sistemin total olarak alınmasından dolayı, operasyon uygulanan hayvanlarda ölümcül riskleri olan pyometranın gelişimi tamamen engellenmektedir. Bu da bir diğer önemli yararıdır.

Kısırlaştırmanın Erkek Hayvanlara Yararları

 

Tolare edilmesi zor olan kötü davranışlar kısırlaştırılmamış erkek hayvanlarda sıklıkla gözlenmektedir. Bu tip hayvanlar genel etrafta devamlı dolaşarak, çevredeki hayvanlarla kavga eder ve ciddi yaralanmalar olur. Fakat ikisi arasındaki en önemli fark kısırlaştırılmamış erkek kedilerin idrarları oldukça güçlü ve keskin kokmaktadır. Kısırlaştırılmış erkek hayvanlar çok daha kolay eğitilir, bu sebeple petlerinin yaramazlığından ve asiliğinden şikayet edilen hayvan sahipleri için kısırlaştırılma mükemmel bir çözümdür. Kısırlaştırmanın erkek hayvanlarda davranışsal yararlarının yanında sağlık açısından da yararları vardır. Örneğin, kısırlaştırılmamış köpeklerde sık meydana gelen prostat problemlerine kısırlaştırılan köpeklerde daha az rastlanmaktadır. Kısırlaştırılma sonrası hayvan sahiplerini sorumlulukları hakkında bilgilendirmeyi unutmayın! Kısırlaştırma hayvanların metabolizmasını etkiler. Sonuç olarak hayvanlar kilo alımına daha yatkındır. Eğer hayvan sahibi petlerinin aşırı beslenmelerine engel olmazsa, aşırı kilo alımına yol açabilir. Doğru diyeti, yeterli miktarda beslenmeyle petlerin kısırlaştırma öncesinde olduğu gibi fit vücut yapısı korunabilir. Kısırlaştırılmış hayvanlar için özel olarak üretilen diyetler petlerdeki kilo problemlerinin çözülmesinde uygun bir yoldur. Birçok çalışmada diyetlerin yararlılığını doğrulamıştır. Kısırlaştırma sonrası egzersiz de beslenme kadar önemlidir. Hayvan sahiplerine egzersizlerin aynı onlar için olduğu gibi petleri için kas ve eklem sağlığını korumaya ve kalori yakımını destekler.

Etiketler: köpek kısırlaştırma
Mayıs 22, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR