Kış Mevsiminde Evcil Hayvan Bakımı

kış aylarında evcil hayvan bakımı

Kış Mevsiminde Evcil Hayvan Bakımı

 

  Evcil hayvanlar soğuk havalardan insanlara göre daha fazla etkilenir. Onlara kış ayları için sıcak bir ortam yaratmak da bu etkileri azaltmaya yardımcı olur. Sıcak tutacak kedi veya köpek malzemeleri edinmek, mamalarını eksik etmemek, tüy bakımlarını her zamankinden daha özenli yapmanız gerekmektedir.


  Kış ayları geldiğinde evcil hayvanların özel bir bakıma ihtiyacı vardır. Bu konuda sadece soğuk havada dışarı çıkarılmaları değil, evdeki ısıda değişiklik olmasına da değinmek gerekir. Çünkü hayvanlar ısı değişimlerinden çok kolay etkilenebilmektedir. Kediler ve köpekler soğuk havadan dolayı üşütebilir, boğaz enfeksiyonlarına yakalanabilir, halsiz düşebilirler, tıpkı insanlarda olduğu gibi nezle ve grip gibi kış hastalıklarına yakalanabilirler. Özellikle sıcak bir evden, günlük ihtiyaçlarını karşılamak için dışarı çıkartılan köpeklerin ve bazı kedilerin uzun süre dışarıda kalmamasına da dikkat edilmelidir. Kuş kafeslerinin de korunaklı bir ortamda olması sağlanmalıdır.

  

  İlginizi çekebilir: Köpek Kazakları

  


Kedi, Köpek veya Kuşun Evdeki Yerini Değiştirin

 

  Bazı evcil hayvan sahipleri kedilerinin veya köpeklerinin dinlenme alanı için kapalı bir balkon ya da evin boş bir odasını tercih edebilmektedir. Fakat ısıtmanın olmadığı, zemin döşemesinin yetersiz kaldığı balkon gibi bir alan kapalı dahi olsa özellikle kış mevsiminde evcil hayvanlar için uygun bir ortam değildir. Buna ek olarak ısıtmanın yetersiz olduğu boş bir oda da buna dahildir. Evcil hayvanınızın yatağı en az 22 derece bir oda sıcaklığında ve yalıtımlı bir zemin üzerinde olmalıdır. Mama ve su kapları da yine böyle bir ortamda bulundurulmalıdır. Çünkü soğumuş olan su kedi ya da köpeklerde boğaz enfeksiyonlarına sebebiyet verebilmektedir.

 

  Kuş kafeslerin de evin korunaklı bir köşesinde yer almalıdır. Çünkü kuşlar da diğer evcil hayvanlar gibi ısı değişimlerinden kolayca etkilenebilmektedir. Özellikle soğuk havalarda kafesin bir bölümünü örtmek kuşun sağlığını korumanız açısından faydalı olur.

  

 

  İlginizi çekebilir: Köpek Yağmurlukları

 

 

Kışın Evcil Hayvanların Beslenmesi

 

  Kış aylarında evcil hayvanların vitamin ve mineral kaynağı olan kuru ve yaş mamalarının da mama kaplarından eksik edilmemesi önemlidir. Özellikle dış mekanda bir kulübede yaşayan köpeklerinizin daha az üşümeleri ve enerjilerini korumaları için kalorili mamalarla beslemek gerekir. Kuru ve yaş mamalar ambalaj üzerinde belirtilen miktar da mama kaplarına konmalı, mama kabının yanında mutlaka temiz su ile dolu bir kap bulundurulmalıdır. Eğer oda ısısındaki suyun soğuk olduğunu düşünüyorsanız suyu ılıştırabilirsiniz. Kuşların de, kuş yemliğinde mutlaka vitamin destekli taze yem bulundurulmalıdır. Ayrıca kafeste ballı ve meyveli krakerlerle yaşam kalitesini arttıran tüm besinlere sahip takviyelere de yer verilmelidir.

 

 

Kış Aylarında Evcil Hayvanların Kışlık Tüy Bakımı

 

  Kedi, köpek ve kuş gibi evcil hayvanlar ısı değişimlerinin etkisiyle tüylerini değiştirirler. Kış aylarında, derilerinin soğuk havadan etkilenmemesi için daha sık ve daha kalı tüylere sahip olurlar. Bu süreçte kedi ve köpeklerin tüy tarama ve fırçalama gibi bakım işlemlerinin de ihmal edilmemesi gereklidir. Tarama ve fırçalamanın sayesinde tüylerdeki keçeleşme de önlenir. Dökülmek üzere olan tüyler de daha kolay dökülür, evcil hayvanın derisi hava alır. Kış aylarında tüylerin traş edilmemesi de bir diğer önemli konular arasındadır.

 

  Köpeğinizi veya kedinizi günlük ihtiyaçları için dışarı çıkarıyorsanız, kış aylarında dikkat etmeniz gereken hususlar vardır.

 

- Evcil hayvanınızın uzun süre dışarıda kalmasına müsaade etmeyin. Soğuk havada dışarıda yapılan bir gezintinin ardından da mutlaka evcil hayvanınızın patilerini ılık su ile yıkayınız.

 

Kedi ve köpeğinizin üşümemesi için de kıyafet giydirebilirsiniz. Kıyafet giydirmek, evcil hayvanlarınızın tüylerinin sağlıklı kalması için de önemli bir unsurdur.

 

- Kar ve buzların erimesi için kullanılan tuz gibi kimyasallar hayvanların zehirlenmesine ve patilerinin de yanmasına neden olabilir. Evcil hayvanınızı bu havalarda dışarı çıkarmak yerine evde tuvalet eğitimi vererek, birkaç günü evde geçirmesini sağlayabilirsiniz.

 

- Soğuk havalarda ve evcil hayvanınızın hasta olduğu zamanlarda da dışarı çıkarmamanızda yarar var.

   

  İlginizi çekebilir: Köpek Ayakkabısı

  

 

Evcil Hayvanınızın Üşüyüp Üşümediğini Nasıl Anlarsınız?

 

  Evcil hayvanınızla dışarı çıkıp eve geldiğinizde, köpeğiniz veya kediniz yatağına kıvrılmış uyumaya çalışıyorsa üşümüş olma ihtimali yüksektir. Patileri, burnu ve kulaklarını soğuksa da bu durum üşüdükleri anlamına gelir. Kedi veya köpek yataklarına bir battaniye bırakabilir ya da evcil hayvanınızın üzerine bu battaniyeyi örtebilirsiniz.

 

  Kafesteki bir kuş ise üşüdüğünde tüylerini kabartır ve sürekli olarak uyku halinde dir. Bu durumda, kafesi elektrikli ısıtıcıya, kalorifere veya sobaya çok yakın olmamakla birlikte evin sıcak bir köşesine koyabilirsiniz. Dilerseniz kafesin yarısını bir örtü ile örtebilirsiniz.

 

  Kedi ya da köpeklerinizin de ısıtıcıya fazla yaklaşmaması gerekir. Zira ısıtıcının üzerine düşmesi veya değmesi onların canını yakabilir. Bu sebeple ısıtıcının sabit olduğundan devrilmeyeceğinden de emin olmalısınız.

 

  Kış mevsiminde ihtiyacınız olan her şeyi kapıda ödeme ve peşin fiyatına taksit seçenekleriyle petburada.com’da bulabilirsiniz.

 

  Sokaktaki hayvanların daha da dezavantajlı olduğunu, onlar için de kapının önüne mama, ılıştırılmış su ve battaniye koymayı unutmayın. Dilerseniz battaniye yerine eski, kullanmadığınız kıyafetlerinizi de sokaktaki kedi veya köpekleri ısıtmak için kullanabilirsiniz. 

  

 İlginizi çekebilir: Sigaranın Evcil Hayvanlar Üzerindeki Etkileri

 

 

 

 


Etiketler: kışın köpek bakımı, kışın kedi bakımı, kışın kuş bakımı,
Eylül 20, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR