Kedinizi Dış Parazitlere Karşı Korumak için Yapmanız Gerekenler

pire damlası

Kedi Piresi: Kedinizi Dış Parazitlere Karşı Korumak için Yapmanız Gerekenler

Kedi piresi gibi dış parazitler birçok hastalık yayar, ancak endişelenmeyin! Kedinizi pirelerden korumak kolaydır.

Pireler birçok hayvanın ve kuşun vücudunun üstünde yaşayan parazitlerdir. Isırıkları üstünde oldukları hayvana tehlikeli bakteriler bulaştırabilir, bartonelloz gibi hastalıklara neden olabilir. Aynı zamanda kedilerin ve köpeklerin pire ısırıklarına alerjik olması oldukça yaygın bir durumdur. Bu yüzden, evcil hayvanınızın kedi piresi tarafından ısırılmasını durdurmak için onu dış parazitlerden korumanız gerekir.

Bu yazımızda, evcil hayvanınızı kedi piresine karşı korumanın değişik yollarından bahsedeceğiz.

Bartonelloz: pire ile bulaşan bir hastalık

Bartonelloz, bartonella bakterisinin sebep olduğu bir hastalıktır. Çoğunlukla pirenin sindirim yolunda yaşar ve atıkları ile birlikte çıkar. Bir kedi veya diğer hayvan bu bakteriyi taşıyan bir pire tarafından ısırılırsa, büyük bir enfeksiyon riski vardır.

Kediler aynı zamanda diğer kedilerle kavga ederken enfeksiyon kapabilirler, açık olan yaralar enfeksiyonlu kan ile temas edebilir. Benzer şekilde, insanlar enfeksiyonlu bir kedi tarafından tırmalanırsa bartonelloz ile temasa geçebilir.

Eğer bartonellozu önlemek istiyorsanız, kedinizi antiparaziterler ile korumanız önemlidir. Eğer mümkünse, kedinizin dışarı çıkmasını ve diğer kedilerle kavga etmesini önleyecek adımlar atın. Kısırlaştırmak bunu yapmak için iyi bir yoldur.

Kedin pire tasması

Pire tasmaları, eğer uzun vadede kedinizi korumak istiyorsanız iyi bir seçenektir. Piyasada birkaç ay korumayı garanti eden pire tasması seçenekleri mevcuttur. Bu tasmalar uzun zaman dilimleri içerisinde küçük dozlar halinde antiparaziter salgılar. Kedinizi ne kadar uzun süre koruyacağı üründen ürüne değişir.

Eğer iyi kalitede bir tasma alırsanız, ki bunu yapmanızı yüksek derecede öneriyoruz, kedinize kene ve sinek gibi diğer parazitlere karşı uzun vadede koruma sağlayacaktır.

Kedi piresi: kediniz için antiparaziter pipetler

Eğer kedinizin çiğnemesinden korktuğunuz için veya kediniz tasma giymeyi istemediğinden pire tasması kullanmak istemiyorsanız, onları korumak için başka yollar da vardır. Bir seçenek, ürünü direkt evcil hayvanınızın derisine uygulayabilmenizi sağlayan antiparaziter pipetlerden almaktır.

Antiparaziteri boyun ve omuz bölgesindeki deriye uygulayın. Deri sıvıyı birkaç saat içinde emecektir, ancak o zamana kadar ne kedinizin ne de başka bir kedinin uygulama yapılan bölgeyi yalamadığına emin olmanız gerekir.

Antiparaziter pipetlerin bir avantajı ise pire tasmalarına göre uygulamasının kolay olmasıdır. Deri bir kere ürünü emdikten sonra, sizin başka yapmanız gereken bir şey kalmaz. Antiparaziter genellikle diğer parazitlere karşı da koruma sağlar, ancak bu markaya ve ürünün kalitesine göre değişmektedir.

Bir dezavantaj ise evcil hayvanınızı pire tasması kadar uzun süre korumayacak olmasıdır. Antiparaziter kedinizi birkaç hafta koruyacak ve sonrasında tedavi için yeni bir doz uygulamanız gerekecektir.

Hem pipet hem de pire tasması tedavisi doz boyutuna göre sınıflandırılmıştır. Kedinizin ihtiyacı olan doz onun ağırlığına göre değişecektir. Hesaba katmanız gereken bir diğer faktör ise evcil hayvanınızın yaşı olacaktır. Normalde, pire tedavisi uygulamaya başlayabileceğiniz yaş paketin üzerinde yazar.

Kedi piresi: kediniz için antiparaziter sprey

Anti paraziterler sprey şeklinde de olabilir ve kedinizi pire ve diğer parazitlerden korumak için mükemmeldir. Kullanması gerçekten çok kolaydır. Tek yapmanız gereken şey ürünü kedinizin üzerine sıkmak olacaktır.

Bu spreyler genellikle pireleri, keneleri ve bitleri 24 ila 48 saat içerisinde öldürecektir. O anki pire enfeksiyonundan kurtulmak istiyor ya da pire tasması ve pipetli pire tedavisiyle yaptığınız korumayı güçlendirmek istiyorsanız gerçekten çok kullanışlıdır.

Bununla birlikte, spreyler kısa vadeli çözümdür. Kedinizde sprey kullandığınız birkaç gün içerisinde tedavi etkisini yitirecek ve kediniz bir kez daha korumasız kalacaktır. Sonuç olarak, spreyler diğer antiparaziterlerin yanında kullanılmalıdır.

Bunlar piyasada bulabileceğiniz temel antiparaziter tedavi yöntemleridir. Her zaman bir uzman mağazadan veya veteriner kliniğinden bu ürünleri almanızı tavsiye ederiz. Eğer herhangi bir şüpheniz varsa veterinerinize danışın.

Köpekler için tasarlanmış antiparaziterleri kedinizde asla kullanmayın

Bu son derece önemlidir. Köpekler için olan antiparaziterlerin çoğu, kediler için aşırı derecede zehirleyici olan bir kimyasalı içermektedir. Kediler için olan antiparaziterlerde ise bu maddeler yoktur.

Eğer hem kedi hem köpek sahibiyseniz, köpeğiniz için pire tedavisinde çok dikkatli olmanız gerekir. Eğer bir pipet kullandıysanız kedinizin uygulama yapılan bölgeyi yalamadığına emin olun.

Benzer şekilde, eğer bir tasma kullanıyorsanız onları ısırmadığına veya çiğnemediğine emin olmalısınız. Eğer köpeğinizin kullandığı antiparaziterin bir şekilde kedinizin midesine gittiği hakkında endişe ediyorsanız, acilen onu veterinere götürün.

Etiketler: kedilerde pire
Mayıs 08, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR