Kedilerin Pati ve Tırnak Hastalıkları

Kediler Hakkında

Kedilerde Ayak Problemleri

Kediler, yüksekten düşmelerde dört ayaklarının üzerine düşerek büyük bir zarafet ve çeviklik sergilerler. Ayaklarını bu kadar güzel kullanan kedilerin ayak problemleri de oldukça can sıkıcıdır. Bu sorunlar, küçük sorunlardan ciddi travmalara kadar değişebilir. Kedinizin ayaklarını etkileyebilecek sorunlar hakkında ne kadar çok şey bilirseniz, bu sorunların semptomlarını o kadar kolay fark edebilirsiniz.

Ayaklar tüm canlılar için hayati öneme sahip uzuvlarımızdır. Problemlerinde hayati sorunlar olmasa da can sıkıcı ızdıraplı bir yaşama sebep olabilmektedir. Ayaklarda görülen problemleri başlıklar altında toplamak kedi ayak problemlerini daha kolay tariflememize yardımcı olacaktır.

Kedi Akut Kas-iskelet Hasarı

İnsanlar gibi, kediler de ağırlık taşıyan ekstremitelerinde kırıklar, gerilmeler (hasarlı kaslar veya tendonlar) ve burkulmalar (hasarlı bağlar) yaşayabilir. Büyük bir yükseklikten düşüş, başka bir hayvanla kavga veya evdeki bir kaza bir kemiğin kırılmasına, dokuların yırtılmasına veya eklem bileşenlerinin yerinden çıkmasına neden olabilir.

Bu tür akut yaralanmalara sahip bir kedi, genellikle etkilenen uzuv üzerinde ayakta durmak veya yürümek için çaba sarf etmez. Bununla birlikte, çeşitli ayak problemlerinin topallığa neden olabileceğini unutmayın. Kesikler veya enfeksiyonlar gibi bariz sorunları arayın.


Feline Plazma Hücreli Pododermatit

Bazen yastık ayak olarak adlandırılan kedi plazma hücreli pododermatit, yaşamın herhangi bir aşamasındaki herhangi bir kedi türünü etkileyebilir. Bu enflamatuar durumu, etkilenen kedinin patilerinde aşırı miktarda beyaz kan hücresinin toplanmasına ve şişmesine neden olan altta yatan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır.

Dış etkenler de bir kedinin yastık ayak geliştirme riskini artırabilir. Örnekler arasında belirli kedi kumu türleri, kalicivirüs, kedi lösemi virüsü (FeLV) ve kedi immün yetmezlik virüsü (FIV) duyarlılığı yer alır. Bu duruma genellikle stomatit (ağız yaraları) veya renal amiloidoz adı verilen bir böbrek hastalığı eşlik eder.

Kediniz rahatsızlık hissetmiyor gibi görünse bile şişmiş ayak tabanları gösterebilir. Sorun ilerledikçe, ülserasyonlar ve diğer rahatsız edici sorunlar bir kediyi topallayabilir veya saplantılı bir şekilde ayaklarını yalamaya zorlayabilir. Çatlak ayak tabanları kanayabilir ve ikincil enfeksiyon riski oluşturabilir.


Patilerde Yanıklar ve Delinme Yaraları

Kedinizin ayak tabanları, yanıklar ve delinme yaraları da dahil olmak üzere birçok türde yüzeysel yaralanmaya karşı savunmasız olabilir. Hem aşırı sıcak hem de buz ayak tabanlarını yakabilir. Bu yaralanmalar yürümeyi inanılmaz derecede acı verici hale getirebilirken, su toplaması ve soyulma enfeksiyon olasılığını büyük ölçüde artırabilir.

Kabarık, soyulan bir ayak tabanını yanık yarası olarak kolayca tanımlayabilirken, delik yarasını göremeyebilirsiniz. Bunu için büyüteç yardımı ile bakmak en doğru yöntemdir.


Kedi Ayak Tırnağı Enfeksiyonları

Kediler, içgüdüsel olarak kendi ayak tırnaklarını tırmalama direkleriyle aşındırarak korurlar. Bu, tırnakların vahşi doğada maruz kalacağı doğal aşınmanın yerine geçer. Ancak yine de kedinizin ayak tırnaklarını haftalık olarak kontrol etmeniz önemlidir. Pek çok kedi tırnaklarını tamamen kendi başına törpüleyemez ve tırnaklarını kesmeye ihtiyaç duyarlar. Tırnakları kesmek için mutlaka kedi tırnak makası kullanılmalıdır. Aşırı büyümüş ayak tırnakları yüzeylere takılıp tırnak yatağından ayrılarak ağrılı enfeksiyonlar oluşturabilir. Ayrıca büyümeye ve pençeye doğru kıvrılmaya devam edebilir ve doğrudan ayak pedlerine doğru bükülerek taban yastığına batabilir.

Ayak tırnağı enfeksiyonu olan veya tırnak batması olan bir kedi acı içinde topallayarak yürüyebilir. Kediniz bu belirtileri gösteriyorsa, tırnak yataklarını yarık, büyüme veya kabuk oluşumu açısından kontrol edin. Ayak tırnaklarının etrafındaki dokular da iltihaplı veya kanlı görünebilir. Kedinizin bu ağrılı sorunları gidermek için mantar önleyici veya antibiyotik ilaçlara ihtiyacı olabilir.

Birçok kedi metanetli kalabilir ve bir yaralanma veya sorun meydana geldiğinde hemen semptomlar göstermeyebilir. Kedinizin patilerini sağlıklı tutmanın en iyi yolu, haftada en az bir kez ayaklarını kontrol etmek için zaman ayırmaktır. Patilerinin ve tırnaklarının nasıl göründüğü ve tırnaklarının kesilmesi gerekip gerekmediği konusunda sizi bilgilendirecektir.

 

Etiketler: Kediler Hakkında
Mayıs 26, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR