Kedilerin Hamilelik Süresi

kedilerde hamilelik süresi

Kedilerin Hamilelik Süresi

  Mart aylarında kedilerin çiftleşme iç güdüsü birçok kedi sahibi tarafından bilinir. Hatta bu dönemi oldukça zor geçiren kediler ve sahipleri yılın bu zamanını asla unutmaz. Peki kedinizin gebe olduğunu nasıl anlarsınız? Kedilerin hamilelik süresi ne kadardır? Kediler ne kadar sürede doğum yapar? Bütün bu sorunların cevabına gelin birlikte bakalım.

Kedilerde Döllenme

  Kedilerin hamile kalma sürelerinden önce ilk olarak hangi yaşlarda hamile kalabileceğine bakmak önemlidir. Kediler altıncı aydan sonra cinsel anlamda yetişkinliğe ulaşır. Bu yüzden kedinizin doğum yapmasını istemiyorsanız tam da bu aylarda kısırlaştırma işlemi yaptırmanız gerekmektedir.

Kedilerin Gebelik Süresi

  Kedilerin hamilelik süresi 8-9 hafta arasındadır. Fakat bu süre yaklaşık olarak söylenen bir süredir. Uzmanlara göre ise ortalama kedilerde gebelik süresi 52 gün ile 72 gün arasındadır ve bu süre cinslerine göre farklılık gösterebilir.

Kedilerde Hamileliğin İlk Aşaması

  Kediler de tıpkı insanlarda olduğu gibi hamile olduklarında mide bulantısı ve baş dönmesi yaşıyabilir. Evcil hayvanınızda hamileliğin ilk 2 haftası iştah kaybı görülebilir. Bunun sebebi mide bulantısıdır. Üçüncü haftadan sonra tekrar mama yemeğe başlarlar ve kilo alırlar.

Kedi Hamilelik

  Yavru kedilerin anne karnı içinde kaç tane olduğuna göre kedinizin karın büyüklüğü artar. Bu dönemde kediler bir top yutmuş gibi görünebilir. Evcil hayvanınızın kaç yavrusu olacağını doğurmadan önce öğrenmek istiyorsanız veterinerinizden röntgen çekmesini talep edebilirsiniz.

Kedilerde Doğum Öncesi

  Kedilerde doğumdan önce bir takım değişiklikler olur. Bunlardan ilki, doğumdan 1 hafta önce memelerinin büyümesidir. Memelerin büyümesiyle beraber kediler süt salgılamaya başlarlar. Evcil bu dönemde sakin, sıcak ve günveli bir bölge arayışında olacaktır. Ona yardım etmek için bir kedi yatağını doğum için kullanmasına izin verebilir yada plastik bir leğene kullanmadığınız havlu veya kıyafetlerden bir doğum yatağı oluşturabilirsiniz. Evcil hayvanınız doğumdan 2 gün önce mama yemeği bırakacaktır. Mama yemeği kestiğini farkettiğiniz anda doğum yakın demektir.

Kedi Doğumunda Neler Yapılmalı?

  Kedilerin doğum yapmaya başladığını fark etmeniz pek mümkün olmaz. Kediniz doğum anında sesler çıkaracak ve genital bölgesini yalayacaktır. Dolayısıyla bu davranışlara hazır olmanız gerekmektedir. Eğer evcil hayvanınızın ilk doğumuysa bu süreçte endişeli olabilir. İlk yavruyu yarım saatte doğurur. İlk yavrudan sonra ise her yavrusunu yaklaşık 15 ile 20 dakika arasında doğurur. Genelde anne kedi yavrularını yalayarak temizler ve doğum sonrasında da plasentayı yiyecektir. Bunu yapmasına izin vermeniz gerekmektedir.

  Kedinizi doğumdan hemen önce veya doğum sırasında genelde veterinere götürmenize gerek yoktur. Evcil hayvanınızın doğuma kadar olan süreçte her şeyin yolunda gittiğinden emin olmanız yeterlidir. Doğum sonrasında yavru kedilerin en az 8 hafta anneleriyle yaşamaları gerekmektedir. Bu süre 3 aya kadar çıkarılırsa yavruların sağlığı açısından daha iyi olur. Yavru kediler büyüdüğünde, anne kedinin bir daha doğum yapmasını istemiyorsanız tekrar hamile kalmadan bir an önce kısırlaştırmak gerekir.

 

kedilerin hamilelik süresi


 
Etiketler: Kedilerin Hamilelik Süresi, Kedilerin gebelik Süresi,
Mart 02, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR