Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar

Kedilerin Bıyıkları Ne İşe Yarar?

  Kediler insanların kalbini feth eden oldukça sevimli canlılardır. Onları bir o kadar sevimli bir o kadar da karizmatik gösteren şeylerden biri de bıyıklarıdır. Fakat bazılarının düşündüğü gibi kedi bıyıkları sadece görünüş için değildir. Kedi bıyığı, onların dünyayı algılamaları için en önemli ve güçlü olan parçalarıdır. Kısaca günümüz teknolojisinde kedi bıyığı adeta bir GPS, bir radar sistemidir.

  Kedilerin bıyıkları onların alıcılarıdır. Bu alıcılar sadece bıyık değil, aynı zamanda yanaklarda ve kaşlarda da bulunur. Bu tüylerin olduğu yerlerde çok sayıda sinir ucu vardır. Kediler çevreden gelen titreşimleri bu sinir uçlarıyla algılarlar.

  Kedilerin dudakları üzerinde olan bıyıkları bedeniyle oldukça uyumludur. Bu uyumluluğu sadece görsel olarak değil, aynı zamanda bir yöntem olarak da kullanırlar. Çekmece gibi bir yere girip, giremeyeceklerini bıyıklarıyla ölçerler ve ona göre davranışlar. Bacaklarındaki alıcı tüyler ise bir yere tırmanmasında yardımcı olur. Kedilerin alıcıları öyle güçlüdür ki gözleri görmeyen bir kedi bile alıcı tüyleriyle hayatını sürdürebilir. Gerek canlı gerekse cansız nesneleri hissedebilir.

Kedilerin Bıyıklarına Bakarak Ruh Hallerini Anlamak Mümkün Mü?

  Kedilerin nasıl bir ruh hali içinde olduğunu anlamanın türlü türlü yolu vardır. Bunlardan biri de kedilerin bıyıklarına bakarak ruh halini anlamadır. Kedilerin bıyıklarını kontrol eden kompleks bir kas grubu vardır ve onları öne ya da arkaya hareket ettirebilir. Eğer kediniz kendini rahat hissediyorsa bıyıklarını düz bir şekilde bırakır. Avlanırken ya da beklemediği bir durumla karşılaşırsa kedi bıyığı öne doğru açı yapar. Eğer üzgün veya endişeli ise bıyığını geriye doğru çekebilir.

Kediler Bıyığına Dokunmanızı İstemez

  Kedilerin diğer tüyleri gibi bıyıkları da zaman içinde dökülebilir. Ancak bu tüyleri sizin kesmeniz, traş etmeniz ya da kısaltmanız asla tavsiye edilmez. Doğal yolla dökülmenin haricinde kedinizin bıyıklarını kesmek ruh halini bozar. Şaşkınlık ve korku yerini alır. Görme duyusunu kaybetmiş gibi olurlar. Dilerseniz kendi gözlerinizi bağlayarak bir empati yapabilirsiniz. Kedinizin dengede durması, yönünü bulması, atlayıp atlayamayacağı mesafeyi hesaplaması, bulunduğu yerden emin olması, etrafındaki canlı veya cansız varlıkları algılaması için bıyıkları oldukça önemlidir. Bu yüzden kedinizin bıyıklarına dokunmanızı önermeyiz.

Etiketler: kedi bıyığı,
Haziran 22, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR