Kedilerde Karaciğer Hastalıklıları

Kediler Hakkında

Kedilerde Karaciğer Hastalıklıları

 

Kedilerde karaciğerin görevleri nelerdir?

Başlangıç olarak kedilerde anatomik olarak karaciğerin yerini tarifle yelim. Kedilerde karaciğerin yeri diyaframın arkasındaki karın bölgesindedir. Karaciğer güçlü bir yenilenme kapasitesine sahiptir, ancak aynı zamanda yaralanmalara karşı oldukça hassastır. 
Hayati bir işleve sahiptir ve aşağıdakiler gibi çok sayıda işlevi yerine getirir:
Protein ve hormon sentezi
Sindirime yardımcı olur
Enerji metabolizmasını düzenler
Metabolitler ve vücutta biriken toksik atıkları ortadan kaldırır
Bağışıklık sistemini düzenler

 

Kedilerde karaciğer hastalığının semptomları nelerdir?

Kedilerde karaciğer hastalığının genellikle belirsiz semptomları vardır. Bunlar anoreksiyadan uyuşukluğa ve kilo kaybına kadar değişir.
Mide ülserlerinin varlığı
İshal
Ateş
Kan pıhtılaşmasında anormallikler
Sarılık
Karın şişliği
Artan idrara çıkma ve artan susama
Karaciğer boyutu değişiklikleri
Sindirim sistemi kanaması
Karaciğer hastalığı, geriatrik kedilerde daha sık görülen bir durum olmasına rağmen yavru kedileri de etkileyebilir. Yavru kedilerde karaciğer hastalığı ile hastalığın belirtileri yine belirsizdir ve iştah kaybı, halsizlik, hızlı kilo kaybı, kusma ve ishali içerir.

 

Kedigillerde Karaciğer Hastalığına Ne Sebep Olur?

Kedilerde karaciğer hastalığa yatkın olduklarından, karaciğer problemlerinin görülmesi alışılmadık bir durum değildir. Toksinler ve ilaçlar tarafından karaciğer hasarına karşı oldukça hassastırlar. Kediler ayrıca hepatik lipidoz olarak bilinen bir karaciğer sendromu geliştirebilir. Bu sendrom, kediler üç günden fazla yemek yemediğinde ortaya çıkar. Karaciğer, vücuda besin sağlamak amacıyla depolarını parçalar ve sonunda karaciğer hastalığına yol açar.

Pankreas iltihabı
Viral bir enfeksiyonun neden olduğu Feline Enfeksiyöz Peritonit
Enflamatuar barsak hastalığı
Toksoplazmoz
Bakteriyel enfeksiyonlar

 

Veterinerler Karaciğer Hastalığını Nasıl Teşhis Edilir?

İlk adım, karaciğer hastalığını teşhis etmeye ve tespit etmeye yardımcı olmak için kan ve idrar testleri yapmaktır. Veteriner hekimler, kedilerde karaciğer hastalığına neyin neden olduğunu teşhis etmeye ve bulmaya yardımcı olacak çeşitli araçlara ve testlere başvurmaktadır. Örneğin, kedilerde yüksek karaciğer enzimleri, veteriner hekime karaciğer fonksiyonu hakkında bilgi verir.

Kan testleri ile ilgili olarak, karaciğer hastalığına işaret edebilecek değişimleri şunlardır:
Yüksek bilirubin seviyeleri
Kanda bulunan karaciğer enzimlerinin yüksek konsantrasyonları
Artan safra asidi konsantrasyonları
Kırmızı ve beyaz kan hücreleri, altta yatan enfeksiyonlar veya karaciğerdeki herhangi bir iltihaplanma hakkında bilgi sağlar.
Protein konsantrasyonları 
Ultrasonografi, karaciğerin boyutunu belirlemeye, yapısını değerlendirmeye ve safra taşı ve safra kesesi hastalıkları gibi anormallikleri tespit etmeye yardımcı olan bir tanısal görüntüleme aracıdır.
Karaciğer biyopsileri veya bakteri kültürleri, doku analizi, hücre analizi ve toksikolojik analiz için aspirasyonların alınması da karaciğer hastalığının tanımlanmasına yardımcı olur.
Nükleer sintigrafi, portosistemik şantların ve diğer kan damarı anormalliklerinin tanımlanmasını gerektiren durumlarda da yararlı bir araçtır.
X-ışınları, karaciğer hastalığının nedenleriyle ilgili gerekli bilgileri sağlayarak karaciğer boyutunun değerlendirilmesine yardımcı olur.

 

Kedigillerde Karaciğer Hastalığında Tedavi Seçenekleri

Kedilerde karaciğer hastalığının tedavisi büyük ölçüde neden olan faktörün ne olduğuna bağlıdır. Spesifik tedaviye ek olarak intravenöz sıvılar ve beslenme desteği gibi destekleyici tedaviler, karaciğer hastalığının altında yatan nedenin tedavisi için gereklidir. Kediler için karaciğer fonksiyonlarını desteklemeye yardımcı olan ve karbonhidrat oranını azaltan özel reçeteli diyetler de mevcuttur. Kedinizin karaciğer hastalığıyla savaşı boyunca yemeye devam etmesi gereken bu gıdalar veteriner hekimlerin önerisi ile satılan kedi mamalarıdır.

Karaciğer fonksiyonuna yardımcı olan ilaçlar şunlardır:

K vitamini
Silybin veya Silymarin
S- adenosilmetionin
Ursodeoksikolik asit

Karaciğer Hastalığının Prognozu

Erken evrelerinde tanımlanıp teşhis edildiğinde, hareket hayatta kalma oranını büyük ölçüde artırır. Karaciğer hastalığı tedavi edilmezse, prognoz ciddidir.  Tedavi edilmemiş karaciğer hastalığından muzdarip olan kediler, bu durumun üstesinden gelme şansı varsa, tıbbi olarak desteklenmeli ve hastaneye kaldırılmalıdır. 
Karaciğer hastalığı ne kadar korkutucu olsa da, kedinizin karaciğer hastalığından muzdarip olması her şeyin sonu ve hüzün değildir.

 

Kedi Karaciğer Hastalığını Önlemenin Bir Yolu Var mı?

Kedi karaciğer hastalığını önlemenin en iyi yolu, kedinizin yeterli ve dengeli beslenmesini sağlamaktır. Kedilerde aşırı kilolu ve obez olmak onları bu hastalığa yakalanma konusunda daha yüksek bir risk altına sokar, bu nedenle kedinizin kilosunu sağlıklı tutmanız çok önemlidir. Uygun destekleyici tedavi ve beslenme ile kediniz uzun yıllar yaşayabilir. Kedinizin dikkatle izlendiğinden ve veterineriniz tarafından sık sık sağlık kontrolleri yapıldığından emin olun. Bu düzenli kontroller, kedinizin sağlık durumunun izlenmesine yardımcı olacak ve değişiklikler erkenden fark edilecektir.

Kedinize dengeli, besleyici bir diyet sağlamayı ve sağlıklı bir kiloyu ve yaşam tarzını korumaya yardımcı olmak için egzersiz yapmasına izin vermeyi unutmayın. Korunma her zaman tedaviden iyidir.
 

kedi kumu

Kedi Hastalıkları

Kedilerde Kırılgan Deri Sendromu

Kediler de tıpkı biz insanlar gibi bir takım hastalıklara yakalanabilmektedirler. Bu hastalıklar zaman zaman benzerlik gösterse de zaman zaman farklı türde bir hastalık olarak görülebilir. Çünkü insanlarla kedilerin genleri birbirinden farklılık gösterir. Biz de bu yazımızda Ehlers-Danlos sendromu adı verilen kedilerde kırılgan deri sendromunu ele alacağız.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Nezle

Nezle hemen hemen her insanın yaşadığı hastalıklardan biridir ve oldukça sık yakalanılabilir bir hastalıktır. Muhtemelen sıkça yakalanmadan dolayı pek de ciddiye alınmaz. Kedi nezlesi ise insan nezlesinden oldukça farklıdır ve özellikle yavru kediler için ölümcül sonuçları olabilir. Kedilerde görülen nezle üşütmenin aksine virüs ile şekillenen bir hastalıktır. Öyle ki bağışıklık sistemi düşük, zayıf olan kedileri hayattan koparabilir.

Yazının Devamı >>

Alerjen azaltan kedi maması nedir?

Profesyoneller tarafından güvenilen, beslenme ve bilimsel uzmanlık ile hazırlanan Proplan® serisi, neredeyse her tür köpek veya kedinin ihtiyaçlarına uygun özel bir beslenme sunar. Pro Plan® LiveClear® işte bunlardan biri olmakla birlikte kedilere olan alerjiyi bilimsel olarak % 47 oranında azaltmaktadır.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Kulak Uyuzu

Kulak uyuzu kedi ve köpeklerde sıkça görülen teşhis ve tedavisi Veteriner Hekimlerce kolaylıkla yapılan bir kulak hastalığıdır. Bu yazıda size kulak uyuzu hastalığından, bulaşmadan, belirtiden, teşhisten, tedaviden ve korunma yollarından bahsettik.

Yazının Devamı >>

Etiketler: Kediler Hakkında
Mart 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR