Kedilerde İdrar Yolu Hastalıkları

kedilerde idrar yolu
 
   

 

 

İdrar yolu hastalıkları son yıllar da çok sık görülmeye başlamıştır.İdrar yolu hastalıklarının en sık görüleni , idrar kesesinde kum ve taş oluşmasıyla karakterizedir. Bu hastalık daha çok kısırlaştırılmış  erkek kedilerde görülmekle birlikte her yaş ve cinste görülebilmektedir. Basitçe tarif etmek gerekirse, mineral yönünden zengin idrarın, idrar kesesinde çökelti yaparak kum yada taşa dönüşmesidir.

  
   
Belirtileri: İdrar yapmakta güçlük, kum kabını sık sık ziyaret etmek, kusma, iştahta azalma,karnına dokunulmasını istememesi, kum kabında çok uzun süre geçirmesi, idrar miktarında azalma olarak özetlenebilir.

 

Reklam

 
   

 

Nedenleri : Kum kabının kirli olması ve az temizlenmesi, stres, hareketsizlik, kalitesiz mamalarla beslenme, az su içme, erkek kedilerde erken kısırlaştırılma ve kalıtımsal faktörler olarak özetlenebilir.
 
   
Hastalıktan Korunma: Özellikle kedinizin yaşına , ırkına, fiziksel durumuna uygun olan kaliteli mamalarla ve veteriner hekiminizin belirttiği miktarlarda besleme birinci derecede önem teşkil etmektedir. Kısırlaştırılmış olan kedinizin günlük egzersizlerini düzenli olarak yaptırmanız gerekmektedir. Kediler kirli kum kabına girmeyi tercih etmezler, bu nedenle sık sık kum kabının kontrol etmeniz ve temizlemeniz gerekmektedir.Bazı kediler akan suyu içmeyi tercih ederler bu nedenle su içmeyi teşvik etmek kedi için kedi su sebilleri önerilmektedir.
 
    

Reklam

  

Unutmayın! ancak düzenli kontrol ile hastalıklardan korunma sağlanabilir, kedinizin tuvalet kabını temizlerken günlük olarak değişimleri kontrol etmeniz gerekmektedir. Kırmızıya çalan bir renk yada koyu idrar, pis bir koku hastalık belirtisi olabilir. Ayrıca kedinizin nefesi de sağlık  yönünden fikir verebilir, amonyak kokusu, kötü koku bir hastalığa işaret ediyor olabilir.
 
   
 
Dikkat Edilmesi Gereken Konular: Özellikle sonbahar ve ilkbahar aylarında  hastalığın görülme ihtimali yükselir. Dikkati çeken bir istatistik ise bu hastaların yüzde 90 kadarının kalitesiz mama kullanmasıdır.Kedinizin bir mamayı çok iştahla yemesi ve çok sevmesi o mamanın kaliteli olduğu anlamına gelmez. Kediler etoburdur, bu nedenle protein ağırlıklı beslenmeleri gerekmektedir. Ancak burada protein kaynağı da önem teşkil etmektedir. Sindirebilirliği yüksek ve metabolize edilebilir proteinler tercih edilmelidir.
 
 
 
Sağlıklı Günler Dilerim
 
 
 Murat Aytaç
Petmania Veteriner Kliniği
www.petmania.com.tr

 

 

 
Etiketler: kedilerde idrar sorunu, kedi idrar problemi
Şubat 11, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR