Kedilerde Doğum Süreci ve Yavruların Beslenmesi

kedi yavrusu

Kedilerde Doğum Süreci ve Yavruların Beslenmesi

 

Doğum ya da yavrulama olarak adlandırılan bu süreç 3 aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama rahim kontraksiyonlarının başladığı ve doğum kanalını açıldığı dönemi kapsamaktadır. Huzursuzluk, miyavlama, kazma hareketleri vb belirtilerin görüldüğü bu dönemin 2-12 saat arasında sürdüğü bildirilmektedir. Bu aşamada vulvada ise az miktarda şeffaf akıntı görülebilmektedir. Kedilerde doğumun ikinci aşaması olan yavruların dışarı çıkarıldığı dönemde anne kedide huzursuzluk, sık sık yatağına veya yuvasına girip çıkma gibi davranışlar da görülebilir. Doğum sürecinde kedi yemek yiyebilir. Doğumun ikinci aşamasında güçlü kasılmaların başladığı görülmekte ve genellikle 10-60 dakika içinde yavrunun doğumu gerçekleşmektedir. Rahimdeki diğer yavruların doğumları da benzer şekilde 1 saatlik süreçler içinde gerçekleşmekte, toplam doğum süresi yavru kaybı olmaksızın 24 saate kadar uzayabilmektedir.

 

 
Doğumun ilk aşamasının 24 saatten fazla sürmesi veya 30 dakikadan uzun süren kasılmalara rağmen doğumun gerçekleşmemesi durumunda doğuma yardım seçenekleri değerlendirilmelidir. Doğum sırasında vulvadan kahverengi akıntılar gelebilir. Anne doğan yavrusunu yalayarak hem temizlemekte hem de spontan solunum için uyarmakta, bu sırada yavru üzerinde keseler varsa onları uzaklaştırmakta ve göbek kordonunu da koparmaktadır. Doğumun üçüncü aşaması, yavruları takiben plasentanın da uzaklaştırılması sürecidir. Genellikle her yavrunun çıkartılmasını takiben kısa süre içinde ona bağlı yavru zarları da atılmaktadır. Anne kediler yavrularını korumaya yönelik bir içgüdüyle genellikle bu yavru zarlarını yemektedirler. Son doğan yavruya ait plasentanın uzaklaştırılmasıyla birlikte doğumun üçüncü aşaması da tamamlanmaktadır. Plasentanın atılma süresi 2 saate kadar uzayabilmektedir. Doğumu izleyen 3 hafta boyunca vulvada kırmızı kahverengi bir akıntı görülebilir. Bu akıntının yeşilimsi kötü kokulu bir akıntı formuna dönmesi bir uterus patolojisini akla getirmelidir.  

  
  
Kedilerin doğum yapacakları yerlerin temiz, sessiz ve kontrol edilebilir olmasına dikkat edilmesi, yataklar ve altlıklar hazırlanması önerilmektedir. Doğum sırasında anne kedinin rahatsız edilmeden gözlenmesi, kasılmaların başlama zamanının, yavru zarlarının atılıp atılmadığının, kedinin yeme davranışlarının, vaginal akıntının karakterinin ve benzeri değişikliklerin rahatça takip edilebilmesi de gerekmektedir.
 
Yeni doğan kedi yavruları genellikle 90-110 gr aralığında bir doğum ağırlığına sahiptirler. Eğer anne çevresel bir risk hissederse yavruları daha güvenli bir ortama taşımak isteyebilir. Yeni doğanların, kendilerini önemli bir dönem (6 hafta kadar) boyunca hastalıklara karşı koruyacak antikorlar açısından zengin bir besin kaynağı olan kolostrumu (Anne sütü ) almaları da çok önemlidir. Yavru kediler ilk 16-24 saat boyunca kolostrum alabilseler de doğumdan sonraki ilk 2 saat içinde yavruların beslenmesi gereklidir. Yeni doğanlar her 2-3 saatlik periyotlarda 2-3 ml süt ile beslenmelidirler.       

      

  
Kedi yavruları yaklaşık 3-4. haftalık olduklarında alıştırma (weaning) mamalarına geçilebilir. Bu geçiş sırasında hem anne emzirmeye devam etmeli, hem de kuru mamalar sütle karıştırılıp yavruya verilerek, kademeli olarak kuru mamaya geçiş sağlanmalıdır. Böylelikle annede oluşabilecek meme dokusunun yangısı tablosu da kademeli olarak engellenebilir. Annede bütün bunlara rağmen ağrılı ve yangılı meme, tablosu gelişirse ılık papatya çayı ile yapılacak kompresler rahatlamasını sağlayacaktır.
 
Yavruların erken dönemde anneden ayrılmaları ve yetersiz beslenmeleri, ilerleyen dönemlerde birçok hastalık ve davranış bozukluğuna neden olabilir. Yavruların sosyalleşme dönemi 2-8 haftalık dönemdir. Bu dönemde ne kadar çok farklı ortam ses , koku ve  doku ile ilişkilenmesi sonraki dönemde uyum sürecini artıracaktır.

 

Yavru kedilerde çiş ve kaka yapımı anne kedinin uyarımı ile gerçekleşmekte, annenin bulunmaması durumunda anüs-penis-vulva bölgesine bir pamuk ile masaj yapılması gerekmektedir. Bu süreç yaklaşık olarak 3 haftadır. Normal dışkı diş macunu kıvamındadır. Tuvalet kabı alışkanlığı için yavruların rahatlıkla girip çıkabilecekleri yüksekliğe sahip malzemeler kullanılmalıdır. 

 

Bundan sonraki süreçte yavru kedilerinizin aşılama programlarını veteriner hekiminiz gözetiminde ve tavsiyeleri doğrultusunda yaptırmanız onların sağlıklı yaşamı için büyük önem taşımaktadır. 

 

 

 

Etiketler: hamile kedi, kedi doğumu, yavru kedi, yavru kedi maması, kedilerde doğum
Şubat 13, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR