Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları

Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları

Kedilerde Cilt ve Deri Hastalıkları

  Kedilerde pire ve kulak akarları en yaygın sorunlardan biridir. Bu sorunlar genellikle bağışıklık sistemini etkiler. Yalama ve o bölgeyi çiğneme tüy dökülmesine neden olur. Kedilerde cilt hastalıkları oldukça önemlidir ve ihmal edilmemesi gerekir. Aksi halde başka sorunlara da neden olur.

  Kedilerde cilt sorunları veterinere gitme nedenlerinin yaklaşık %40’ını oluşturur. Kedinizin derisinde ya da kürkünde bir şey olduğunu farkederseniz muhtemelen bunlar parazitlerdir. Özellikle pire ve kulak akarlarının çoğu tahriş edici deri sorunun kaynağıdır diyebiliriz.

  Hiç görülmeyen fakat tek bir pire bile enfeksiyon, kaşıntı, yalama, pul pul dökülmelere, kanamalara, kabuklanmalara, aşınma, ülser, yumru ya da tüy kabarıklığına neden olabilir. Ancak bu hastalıkların direkt olarak pireden kaynaklı olduğunu söylemek de yanlış olur.

Kedinizi Düzenli Olarak Veterinere Götürün

  Öncelikle veteriner hekime kedinizi düzenli olarak götürmenizi tavsiye ederiz. Bu tür genel muayeneler olası büyük sorunların önüne geçmede oldukça önemlidir. İdeal olarak her 3 ayda bir kedilerin iç dış parazit uygulamasının yapılması önerilmekle birlikte en kötü şartlarda yılda en az 2 kez veteriner hekime kedinizi muayeneye de götürmeniz gereklidir.

  Kedinizde cilt hastalığı olup olmadığını anlamak için veteriner hekim ultraviyole ışında bir inceleme yapabilir. Bu kontrolü mantar hastalığı var mı diye yapar. Bakteri, maya ya da parazitler var mı diye ufak parçalar alabilir. Gerekirse hücresel değişikliklere bakmak için biyopsi yapabilir.

  İlginizi çekebilir: Hasta Kedi Ne Yer?

Kedilerde Deri ve Kan Testleri

  Kedilerin derilerin bir sorun olup olmadığını anlamak için deri ve kan testleri, diyet ve çevre değişiklikleri, alerjik deri hastalıklarına tanı konmada kullanılan yöntemlerdir. Sevimli dostunuzda kaşınma varsa siyah, parlak parçacıkları şeklinde pire olup olmadığını kontrol etmenizde yarar vardır. Ancak alerjiler de kaşıntıların nedeni olabilir.

Kedilerde Deri Hastalıkları ve Belirtileri

  Kedilerde görülen deri hastalıkları kaşınmadan, tüy kaybından, pigment değişikliğinden, yumrulardan, kepeksi döküntülerden veya ıslak tahrişlerden anlaşılabilmektedir. Kedilerde cilt hastalıklarının çoğu çeşitli klinik belirtilere neden olur.

Kedilerde Kaşıntı

  Yiyecek alerjisi de kedilerde kaşıntılı deri alerjisine neden olabilir. Dışlama diyeti adı ile en az 6 hafta besleyerek kaşıntının azalmasından yiyecek alerjisi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Bu konu hakkında veteriner hekime danışabilirsiniz.

Kedilerde Cilt Sorunları

  Vücut yumruları veya deri altında gerçekleşen basit kese benzeri boşluklar kist olarak adlandırılır. Kedilerde apse ise bir ısırık veya derin tırmalama sonucunda oluşan enfeksiyonlara denir. Genellikle derinin altında bir doku kesesiyle çevrili olmaktadır. Hematom ise deri altında, özellikle de kulakkepçelerinde de kan birikimi görülür. Granulom ise derinin altında işleyen herhangi bir şeye karşı konektifdoku tepkisine verilen addır. Enjeksiyon bölgesi sarkomu ise genellikle bir aşının enjeksiyon yerinde oluşan şişliktir. Ezofilik granulom dudaklarda veya çenede bir deri sertleşmesidir. Kompleks çoğunlukla ülserleşmeye yol yaşar. Lipom yağ hücresi ise genelde yaşlı kedilerin bedenlerinde görülür.

  İlginizi çekebilir: Kedilerde Mantar Hastalığı

Etiketler: kedilerde cilt hastalıkları, kedi hastalıkları,
Temmuz 20, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR