Kediler Neyi Ne Kadar Yemeli?

kedi beslerken dikkat edilmesi

Kediler Neyi Ne Kadar Yemeli?

 
İştah tüm canlılarda sağlığın habercisi niteliğindedir. Herhangi bir sebepten dolayı kedinizin yemek yemediğini gözlemliyorsanız, altında bir hastalığın yattığını düşünebilirsiniz.
 
 
Kediler protein ihtiyacı yüksek canlılardır. Ana besin kaynağı protein olduğundan genelde tahıla çok ihtiyaç duymazlar. Fakat beslenmelerinde tahılların karbonhidrat kaynağı ve zengin lif içeriği ile düşük miktarlarda alınması sağlık açısından önemlidir.
 
 
 
Doğal yaşantılarında kedilerin etçil canlılar olduğunu düşünerek yola çıkan mama üreticileri son dönemde tahılsız kedi mamaları üretmektedirler. Bir grup tahılsız kedi mamalarını savunurken diğer bir grup tahılın mutlaka alınması gerektiğini savunmaktadır.
 
 
Kedilerin ne kadar yediği oldukça pratik bir söylemle ; ’’ uzaktan bakıldığında kaburgalar fark edilmemeli , karın yağları sarkmamalıdır. Elle kedinin kaburgaları hissedilmeli fakat kemik sivrilikleri ele gelmemelidir. ’’ işte eğer kediniz formunda ise kabaca bu tarife uyan bir kedi olacaktır.
 
 
 
Kuru mama ile besliyorsanız her markanın içeriği bir diğerinden farklılık göstereceğinden mama yedirme tablosundaki değerlerde farklılık gösterecektir. Genelde dünya standartlarında yaş ve kedinizin kilosuna göre tavsiyede bulunulmaktadır, Lakin kedinizin gebelik, hareketlilik, hastalık ve ırk gibi farklılıklarından dolayı bireysel yeme miktarının da farklı olacağı unutulmamalıdır.
 
 
Kuru mama ile beslenen kedilerde su oldukça önemlidir kuru mamada dayanıklılığı arttırmak amaçlı suyu buharlaştırılır. Kuru mama ile beslenen bir kedinin 40 gr mama tüketimine karşın mamanın sindirilmesi için takribi 100 ml suya ihtiyacı vardır.
 
 
Kullandığınız mama üzerindeki beslenme tablosuna baktığınızda kedinizin kilosuna karşılık gelen miktarı vermeniz ve bir hafta süre ile kedinizi takip etmeniz tavsiye edilmektedir. Kediler verilen günlük miktarı bir seferde tüketmezler. Mama kabına gider gelir ve gün içerisinde verilen miktarı bitirirler. Sizin kediniz önerilen miktarda mama verildiğinde bitiriyor ve aynı zamanda zayıflıyorsa mama miktarını kademeli olarak arttırmanız gerekmektedir.
 
 
 
Önerilen miktarın % 50 sinden fazla veriliyorsa o mamanın kediniz için uygun olmadığını söyleyebiliriz. Eğer kediniz önerilen miktarda mama yiyor kilo alıyor ve yağlanıyorsa terfiki olarak mama miktarını azaltmalısınız ve verdiğiniz mamanın % 50 sini azalttığınız halde kilo alımı devam ediyorsa, metabolik bir rahatsızlık olduğunu düşünülebilir ya da mama değişimi hakkında veteriner hekiminizden yardım isteyebilirsiniz.
 
 
 
 Kediler başta söylediğimiz gibi protein ağırlıklı beslenen canlılardır. Et, balık, tavuk gibi hayvansal proteinleri mutlaka tüketmeleri gerekir. Konserve kedi mamaları ve kuru kedi mamalarında da ana protein kaynağına göre sınıflandırma yapılmaktadır. ‘’Kediler ne yer. ?’’ sorusundan daha önemlisi ‘’kedilere ne verilmez? ‘’olmalıdır.
 
 
 
 
Kedilere zarar veren yiyecekleri sıralayacak olursak; Avakado, tuz, çikolata, soğan, alkol içeren ürünler, küflenmiş ya da bozulmuş yiyecekler, sarımsak, çiğ yumurta, şeker ve şekerli gıdalar ile mantar verilmemelidir. Evde hazırlanan mamalarla besliyorsanız bu saydıklarımızı asla vermemenizi tavsiye ederiz. Ev besinleri ile besliyorsanız pişirmenin şart olduğunu unutmayınız. İnce kemik ve kılçığın kedinize zarar verebileceğini düşünerek yemek hazırlamanızı tavsiye ederiz.
 
 
 
 
Islak mama ve ev yemeklerinin uzun süre mama kabında kalmasının bakteri üremesine sebep olacağı unutulmamalıdır. Islak mama ve ev yemeği yiyen kedilerin mama servisleri mutlaka 30 dakikada tüketecekleri kadar olmalı ve en az 4 saat aralıklarla bölünerek beslenmelidir.

 

Etiketler: kedi ne yer, kediye ne verilmez, kedi ne yememeli, kedi ne yemez, kediye zararlı yiyecekler
Mart 12, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR