Kediler Neden Tarak Sesinden Kusar?

Kedi ve tarak sesi

Kediler Neden Tarak Sesinden Kusar?

Kediler tarak sesine verdiği tepki hemen hemen hepimize inanılmaz gelmiştir. Bu öğürme tepkisi kediler için bir eziyet olmasına rağmen bazı kedi sahipleri bunu komik bulmakta ve oyun haline getirmektedir. Sebebi kedilerin iç güdüsel ve mental olarak gösterdiği kusma refleksi insanlarda kötü kokularda verdiği öğürmeye benzetilmektedir. Bazen hızlı çevrilen kitap sayfalarındada bu tepkinin gözlenmesi kedilerde ritmik tiz seslerde beyin kusma merkezinin uyarılması anlamına gelmesindendir.

Doğaları gereği her türlü sesi algılamaları onları tetikte tutmalarını sağlamaktadır ve kulaklar, duyma mekanizması kedilerde oldukça gelişmiş durumdadır. Bizlerin duymadığı sesleri dahi duydukları bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Bu durum onların çoğu zaman hayatta kalmalarını sağlasa da bazen de onlar için eziyet olabilmektedir. Düşünün ki duymak istemediğiniz bir çok sesi duyarak yaşadığınız bir dünyada yaşamak... Eminiz çekilmez olur. 

Kedilerin hoşlanmadığı sesler sadece tarak sesi değildir. Bir çok sesten korkup kaçma, öğürme ya da sinme şeklinde tepki verdikleri gibi, dönem dönem saldırıda da bulunurlar. Evdeki çalışan makinalara ya da sesli/hareketli şeylere pati vurmalarına şahit olmuşsunuzdur. Bu durum kedilerin sesten irrite olduklarının bir kanıtıdır.

Sessizlik, kediler için huzur ve mutluluk anlamı taşır. Evdeki bebek sesine bile bir çok kedi tahammül edemez. Kedilerin sevmediği birkaç sesi sıraladıktan sonra kedilerin ilginç korkularını inceleyelim.

Kedilerin tepki verdiği sesler nelerdir?

Bebek ağlaması

Çeşmeden akan su sesi

Kahve değirmeni sesi

Matkap ve elektrik süpürgesi sesi

Çekiç ve çivi sesi

Anahtar veya metallerin sürtünme sesi

Islık sesi

Bu seslerden bazılarına zaman içerisinde uyum sağlayarak duyarsız hale geldikleri gözlenmektedir.

Kedilerin Korkuları ve Nedenleri?

"Kediler salatalıktan neden korkar" sorusu aslında tam bir cevap bulamasa da, gözlemler salatalık ve muz gibi ürünleri ne olarak algıladığı ile alakalıdır. Salatalığı kendisine tehdit olan yılana benzetmelerinden olsa gerek, en gelişmiş mekanizmaları olan güçlü refleksleri ile tepkileri akıl almazdır. Salatalığa ve muza gösterdikleri refleks aslında onun bir meyve olduğunu algılamadıklarındandır. İlk tepkileri, algılamadıkları ve benzettikleri yılana olan tepkileridir. Bir zaman sonra salatalığı ve muzu tanıyarak gösterdikleri refleksten vazgeçerler.

Kediler yabancı insanları neden sevmezler? Aile onlar için önemlidir. Hayatlarına aldıkları aileleri kendilerince belirli yerlere konumlandırırlar. Örneğin evin annesi onların hizmetçisiyken, çocuklar oyun arkadaşıdır. Evin babası genelde akşam onu okşaması için yaratılmış bir varlıktır. İşte tam bu huzurlu aile tablosunun içine giren bir yabancı onun için bir tehdit olabilir. Bir süre yabancıdan kendini kollar ve zamanla onun da zararsız olduğunu anlamasıyla muhattap olurlar.

Yüksek devirli sesler onları neden ürkütür? Çamaşır makinası, matkap, blender gibi yüksek devirli motoru olan ev aletlerinin çalışması, onların normalden daha iyi duyan kulaklarını adeta tırmalar. Bu durum kediler için aslında dayanılmaz bir beyin yorgunluğu yaratır ve korkularını tetikler. İşte bu yüzden devirli alet selerinden asla hoşlanmazlar.

Çoraptan neden korkarlar? Bu konu da aslında muz ve salatalığa verdikleri tepkiyle aynıdır. Yünlü ve top haline gelmiş bir nesneyi tanımadıkları bir tehdit olarak algıladıklarından tepki gösterirler. 

 

İlk aklımıza gelen ilginç kedi tepkilerini bu yazımızda genel olarak toparlamaya çalıştık. Bazen bireysel olarak tepkiler farklılık gösterse de, genelde ortak tepkiler bu yöndedir. Sebebi tam açıklanamayan onlarca ortak davranışın altında genetik aktarımın olduğu şüphesizdir. Siz de bu gibi davranışlarla karşılaştığınızda kedinizin ne düşündüğünü daha kolay tanımlayabileceksiniz.

 

 

kedi kumu

İlginizi Çekebilir

Kedilere Evde Hazırlayabileceğiniz Yemek Tarifleri

Kediler uzun yıllardır insanoğlunun hayatında yer eden canlılardır. Öyle ki kedi sahiplerini de onları aile bireyi olarak görür. Zaman zaman da onları şımartmak isterler. Bu şımartma bazen saatlerce süren oyun oynama olabilir, bazen yeni bir kedi oyuncağı olabilir bazen de kedi ödülleri, kedi konserveleri olabilmektedir. Tüm bunların yanı sıra, yemek yapmayı seven kedi sahipleri de vardır ve zaman zaman kedileri kendi yaptıkları yemeklerle ödüllendirmek isteyebilir. Burada dikkat edilmesi gereken şey hazırlanan yemeğin gerçekten kedilerin metabolizmasına uygun olmasıdır. Aksi halde kedinizi ödüllendirmek yerine onların sağlını kötü yönde etkiyebilirsiniz. Gelelim kedilerin evde yiyecebileceği, kedilere özgü tariflere.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Kısırlaştırma Sonrası Bakım

Birçok kedi sahibi kedisini kısırlaştırmadan önce bir takım ikilemlere düşer. Bu ikilemde eminiz ki çok kafa karışıklığı yaşanmaktadır ve gerek kediniz gerekse sizin için bu süreç sancılı geçebilmektedir. Biz de kısırlaştırma sonrası kedilerin nasıl bir yaşam süreceğini, sizin kedinizini rahat ettirmek neler yapabileceğini bu yazıda ele almak istedik.

Yazının Devamı >>

Kedilerde Ağız Kokusu Neden Olur?

Kedilerin ağzı birçok nedenden kaynaklı olarak kokabilir. Kedilerin ağzının kokmasındaki en yaygın neden ise kötü kokuya sebep olan bakterilen çoğalmış olmasıdır. Peki bu kokuyu gidermek için ne yapmak gerekir? Bakterilerin haricinde kedilerin ağız kokusuna neler neden olur? Kedi ağız kokusu nasıl giderilir?

Yazının Devamı >>

Kedi Çorbası Nedir?

Kedilerin zor beğenen canlılar olduğu herkes tarafından bilinir. Küçücük bir peynir parçasını bile saatlerce koklayan ve bir kaç dil dokunuşundan sonra burun kıvıran bir çok kedi tanımışızdır. Kedi sahipleri onca kedi malzemesi içerisinde ne yaparlarsa yapsınlar bazen kedilerini mutlu edemeyeceklerini tahmin ediyor gibiyiz.

Yazının Devamı >>

Etiketler: kedi korkusu
Kasım 01, 2022
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR