Kediler İsimlerini Biliyor mu?

Kediler Hakkında

Kediler İsimlerini Biliyor mu?


Köpek sahipleri bu soruyu daha kolay cevaplarken, kedi sahipleri 'kedim adını biliyor mu?' sorusunu sık sık kendilerine sormaktadır. Kedi sahipleri kedilerinin isimlerine tepki verdiğini görmektedir. Ancak kedilerin dikkatini çeken sadece sesimizin tonu mu? Tepkileri doğrudan beden dilimize mi atfediliyor, yoksa sadece kendilerine ait bir akılları mı var?

Bazen kedilerin seçici bir işitme duyusu varmış gibi görünebilir. Onlardan hiçbir tepki almadan sonsuza kadar isimlerini çağırıyor olabilirsiniz. Kediler sosyal görünmeyebilir ve bu çoğunlukla doğrudur, çünkü yaygın olarak yalnız bir tür olarak kabul edilirler. Biz insanlar sosyal yaratıklarız, iletişimin hem sözlü hem de fiziksel ilişkileri nasıl kurduğuna dair bir geleneğimiz vardır. Köpekler de benzerdir çünkü sürü hayvanlarıdır ve bu nedenle eşit derecede sosyal ve arkadaş canlısıdırlar. Karşılaştırıldığında kediler o kadar arkadaş canlısı veya iletişime açık değildirler. Evinize bir misafir geldiğinde kedinizin kaç kez kanepenin arkasına koştuğuna şahit olmuşsunuzdur.

 

Saito ve Shinozuka, iki Japon araştırmacı, evcil kediler tarafından sahiplerinin sesli olarak tanınmasını belirlemek için bir deney yaptı. Kedilerin aslında farklı insanları tanımlamak için yalnızca ses ipuçlarını kullanabildiklerini keşfettiler. Bu deneyde, kedilerin görüş alanı dışındayken 20 farklı kediyle sözlü olarak etkileşime giren insan katılımcılar vardı. Aradıkları sonuç, kedinin sesini kaydettiğini gösteren fiziksel bir tepkiydi. Bu reaksiyonlar kulağın seğirmesi, miyavlama ve kuyruk hareketlerini içeriyordu. Sonuçlar, 20 evcil kediden 15'inin sahiplerinin seslerine bu tepkilerden birini gösterdiğini gösterdi.

Tüm kediler, isimlerinin çağrılmasına bariz bir fiziksel tepki göstermedi. Saito ve Shinozuka bunun evcilleştirilmelerinden kaynaklanabileceğini söylediler. Köpeklerin bariz bir şekilde daha evcilleştirildiği durumlarda, insanlara itaat etmeye şartlandırılırlar. Kediler aynı zihniyeti paylaşmazlar ve bu algı, kıyaslandığında köpeklerin çok daha arkadaş canlısı olduklarına dair uzun süredir devam eden bir inancın nedeni olmuştur.


Denklemdeki eksik halka eğitimdir. Köpekler yavruyken, onları hemen hemen her konuda eğitiriz. Onlara oturmalarını, kalkmalarını, yemek yemelerini ve dışarı çıkmalarını emrediyor ve doğru olanı yaptıkları zaman ödüllendiriyoruz. Kedilerde bu her zaman böyle değildir. Kedilerinize ev eğitimi almalarına yardımcı olabilirsiniz, ancak kedilerin çoğuna ev içi davranışlar öğretilmez. Bu, onların kötü alışkanlıkları olduğu veya itaatsiz oldukları anlamına gelmez - kediler, insan müdahalesi olmadan kendilerini oldukça kolay bir şekilde evcilleştirirler. Bunun anlamı, insan etkileşimi söz konusu olduğunda, köpeklerin yaptığı gibi bir insan efendisi kavramını tam olarak kavrayamadıklarıdır. Bu nedenle, yavru kediler, iyi sosyal davranışları bir ödülle ilişkilendirebilmeleri için sahipleriyle ve diğer insanlarla olumlu ve yapıcı etkileşimler kurmaları zorunludur.

Köpeklere kıyasla, kediler yalnız bir yaşamı tercih ederler ve geçinmek için gruplar halinde yaşamaya veya hareket etmeye ihtiyaç duymazlar. Kediler kendi alanlarını tercih ederler ve genel olarak çok bağımsızdırlar. Biz insanların evcil hayvanlara insan gibi davranma alışkanlığımız olsa da, kedilerin ihtiyaçları bizimkinden tamamen farklıdır. Kediler insanlara bağımsız veya mesafeli görünür. Kediniz zaman zaman ne kadar arkadaş canlısı olursa olsun, sonuçta hala bir kedidir ve bu nedenle içgüdüsel olarak yalnız yaratıklardır.

Kediler bölgeseldir. Kedi ve köpekleri ev hayvanı olarak beslediğimiz için, köpekler sürü zihniyetleri nedeniyle sahiplerinin yanına daha iyi adapte oldular. Bir köpek sahibi olarak, onların efendisi ve sürü liderisiniz, böylece size saygı duymayı ve itaat etmeyi öğrenirler. Kediler ise bu yapıya daha az toleranslıdır. Kendi kendilerinin lideri oldukları için doğal olarak emir veya talimat almayı sevmezler. Bazı durumlarda kediler yiyecek ve barınak için size güvenirler, ancak bu ihtiyaçlar dışında çoğu aktif olarak insan arkadaşlığı aramaz çünkü bu kavram onlara vahşi doğada yabancıdır.

 

Bir kediye ismine cevap vermeyi öğretin

Kedinizi sosyalleştirmek, çağrınıza yanıt vermesini öğretmek önemli bir adımdır. Kedinize sosyal olmayı öğretmenin en iyi zamanı 'yavru kedilik' dönemidir, yani birkaç haftalık ile birkaç aylık dönem en iyi öğrenme dönemidir. Yavru kedinizi farklı insanlarla ve diğer kedi ve köpeklerle oynamaya teşvik etmeniz önemlidir. Bir kedi için bu süreç daha uzun sürebilir. Ne kadar çok hayvan ve insanla tanışırlarsa, kediniz diğerlerine yanıt verme konusunda o kadar rahat olacaktır. Pek çok kedi taranmaktan nefret eder, bu nedenle küçük kedinizi rutin olarak taramayı bir alışkanlık haline getirirseniz, yaşlandıkça bu etkileşimi daha fazla kabul edeceklerdir.

Kedinize iyi sosyal davranışları öğretmenin en iyi ipuçları:

Kedinizin küçük yaşlardan itibaren sevilme ve kucaklanma konusunda rahat olduğundan emin olun.

Kedinizi iyi sosyal davranışları için ödüllendirin

Kedinizi eğitirken sabırlı olun ve gözle görülür şekilde rahatsız veya korkmuşlarsa asla bu konuda ısrarcı olmayın.

Bazı durumlarda, kedinizin bir sosyal travma geçmişi varsa, diğer hayvanlarla veya insanlarla kötü bir şeyler yaşadıysa, maalesef ürkek tavırlarının kalıcı olması muhtemeldir. Bu kediler, başkalarını hayatlarına kabul etme konusunda nadiren toleranslıdır ve isimlerine yanıt verme olasılıkları düşüktür. Durumlarını daha da kötüleştirebileceğinden, onları yabancılarla veya diğer hayvanlarla karşılaşmaya zorlamayın. Bunun yerine insanlara ve hayvanlara kendi şartlarıyla yaklaşsınlar ve başkalarına karşı merak gösterdiklerinde onları ödüllendirsinler.

 

Kedilere İsmi Nasıl Öğretilir

Kedinizi ismine cevap vermesi için eğitin.

1. Adım: Kedinizin dikkatini çekin (bu görev için mama gerekebilir!)

2. Adım: Adını söylemeden, kedinize bir ödül verin ve onu sevin.

3. Adım: Şimdi, kedinize mama verdiğinizde adını söyleyin. Bunun kısa aralıklarla birkaç kez yapılması gerekebilir.

4. Adım: Kedinizden uzaklaşın ve odanın başka bir bölümünden veya evinizdeki alandan onun adını söyleyin. Adlarını bir ödül almakla ilişkilendirip ilişkilendirmediklerini görmek için kuyruk hareketleri veya kulak seğirmeleri gibi tepkilere dikkat edin. Çağırıldıklarında gelirlerse onlara bir ziyafet verin.

5. Adım: Evin etrafındaki veya dışındaki farklı yerlerde 4. adımı tekrarlayın. Kedinizin sadece ödül almak için sizi takip etmemesi önemlidir.

6 Adım: Kedinizi her seferinde yemekle ödüllendirmeden aramayı deneyin. Çağrıldıklarında itaat etmeye devam ederlerse onları övmeyi unutmayın. İkramlarla ödüllendirme artık daha seyrek hale gelmeli çünkü isimlerine nasıl karşılık vereceklerini öğrenmiş olacaklar.


Alıştırmalar kedinizi mükemmelleştirir ve eğitmek için ne kadar çok zaman harcarsanız, o kadar hızlı tepki verir. Eğitim aynı zamanda küçük kedi dostunuzla bağ kurmanın harika bir yoludur. Artı, söz konusu yemek olduğunda, onlara katılmak için ekstra bir teşvik sağlar. Yiyecek ikramları kedinizin dikkatini çekmede işe yaramıyorsa, sevdiğini bildiğiniz bir şey kullanın. Bazı durumlarda kedi ödül mamaları veya kedi oyuncakları, kedinizi eğitirken mama kadar işe yarar. Farklı ödüller deneyin ve pes etmeyin! Tüm evcil hayvanları eğitmek zaman alır ve tekrarlama çok önemlidir.

 

Eğitim sırasında kedinizi ödüllendirmek için ikramlar kullanmak harika olsa da, aşırı beslemeyi önlemek için hem oyuncaklar hem de numaralar kullanmayı deneyin. Kediniz katılım veya yeni beceriler öğrenme havasında değilse, görevi daha uyumlu oldukları veya çevrelerinden daha az rahatsız oldukları bir zaman deneyin.

Etiketler: Kediler Hakkında
Şubat 10, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR