Kediler İçin Ek Gıdanın Önemi

Kediler İçin Ek Gıda

Kediler İçin Ek Gıdanın Önemi

 

Vitaminler ve ek gıdalar sağlık marketlerinde ve eczanelerde çokça bulunmakta, multivitaminden vücudun belli bir fonksiyonu için düzenlenmiş özel ek gıdalara kadar. Bu durumda evcil hayvanınızın sağlıklı kalması için günlük yiyecek payına bir de ek gıdalardan eklemeli misiniz? Bazı kediler için hiç gerek olmamasının yanında ek gıdalar bazı kediler için zararlı bile olabilmekte.

Ticari kedi mamaları bir kedinin gelişmesi için gerekli olan tüm besinleri bir formülle belirleyip mamalarını buna göre yapmaktadır. Bizim bir günden diğerine değişen beslenme düzenimizin aksine çoğu kedi her gün aynı şeyi yiyebilir. Kedi maması üreticileri de mamaları bu varsayımı baz alıp üretmekte ve başka multivitamin ihtiyacına yer bırakmamaktadır. Bu tüm kedi mamaları aynı şekilde üretilir demek değildir çünkü her markanın maması diğerinden çokça değişmekte. Bu sebeple kedinizin neyi ne zaman yiyeceğini ihtiyacına göre belirlemek çok önemli.

En iyi mama şirketleri mamalarını beslenme denemeleri yaparak formüle etmektedir. Yani şirketler belli bir formüle göre ürettikleri mamaları kedilere verip onların çeşitli durumlar altında tepkilerini incelemektedir. Bu yöntem mamanın yapılışında yer alan her malzemenin sonuçtaki beslenme düzenini ve son ürünü nasıl etkilediğini görmeyi sağlar. Aslında mamalarını bu yöntemle hazırlayan çok az şirket vardır ama bu yöntem eksiksiz ve dengeli bir beslenme yaratmak için kritiktir. Deneme beslemeleri yapmayan mama şirketleri mamalarını bir formüle göre üretip gerçek bir kediyi bile beslemeden ürünü paketleyip satmaktadır.

 

Kedime Ek Gıdalar Vermeli Miyim?

Ek olarak, daha iyi mama üreticileri kedinin yaşam döngüsündeki ve yaşam stilindeki beslenme düzenine uygun olarak mama üretip satacaktır. Henüz büyümekte olan yavru bir kedinin ihtiyaçlarının yetişkin bir kedininkinden farklı olacağı herkes tarafından malumdur. Çoğu mama üreticileri hayatın tüm dönemlerinde gereken besinlerle mamaları üretmekte, bu da demektir ki o mama yavru hayvanın ihtiyaçlarına göre üretilmekte ve yaşlı ya da yetişkin bir kedinin ihtiyaçlarına cevap vermemektedir.

Kedinizin yaşam döngüsüne ve stiline uygun ve yeme denemeleriyle hazırlanmış bir mama seçtikten sonra kedinizin belli sağlık ihtiyaçları için beslenmesine ekleyebileceğiniz bazı gıdalar vardır. Fakat kedinize vermeyi düşündüğünüz şeyi öncelikle veterinerinizle tartışmalısınız. Böyle yapmanız karışıklıkları önler ve var olan sağlık durumların etkilemez. Kedinizin tam ve eksiksiz beslenmesine multivitamin veya belli bir besin eklemek bu besini mamada olan başka besinlerle etkileşime geçirip zehir üretebilir.

Glukozamin ve kondroitin yaygın olarak eklemleri korumak, artritin yavaş ilerlemesi ve önlenmesi için birlikte verilir. Bu çalışma eklem içinde yağlamanın yanı sıra kıkırdak tamirini artırmak için yapılır. Glukozamin ve Kontroitin artriti ortadan kaldırmak ya da herhangi bir yapısal anormalliği düzeltmek için verilir, ama onlar ortak fonksiyonu desteklemez fakat kısmen yardımcı olabilir. Sayısız eklem takviyeleri vardır bu yüzden hangisinin kediniz için en iyi olduğunu belirlemek için veterinerinizle görüşünüz.

Bir başka çokça kullanılan, birçok fonksiyonu olan ve ciddi bir ek olan ek gıda da balıklarda bulunan omega-3 yağ asididir.  Omega-3 yağ asitleri deri ve eklemler için güçlü bir iltihap sökücüdür ve birçok organın işleyişine yardımcı olur. Veterinerinizle konuşup kedinizin omega-3e ihtiyacı olup olmadığını, varsa ne kadar vermeniz gerektiğini kararlaştırmalısınız. 

Eğer zihinsel olarak o kadar da aktif olmayan yaşlı bir kediniz varsa bunaklık diye de bilinen bilişsel disfonksiyona destek olmak için ek gıda kullanabilirsiniz. Birçok çalışma göstermiştir ki E ve C vitaminleri gibi antioksidanlar beyin hücrelerini korur ve onarır. Ayrıca kedilerde beyin fonksiyonlarının devamını hedefleyen bileşenler içeren ekler de vardır. Eğer yaşlanan kedinizin fonksiyonlarında yavaşlama gözlemliyorsanız tedavi için özellikle formüle edilmiş ve kedinin yaşlanan beyninin korumak için yoğun antioksidanlar içeren veteriner gıdaları da tercih edebilirsiniz. Yıllık yaşlılık kontrollerinizde tüm endişelerinizi veterinerinizle konuşun ve kedinizin zihinsel olarak keskin kalabilmesi için ek gıdalar olup olmadığını sorun.

 

 

Kedinizin hayat evresine ve hayat stiline uygun, eksiksiz ve dengeli bir mama kedinizin optimum sağlığını devam ettirmesi için ihtiyacı olan besinleri sağlayacaktır. Bazı sağlık problemleri karşısında kedinizin sağlığını korumak için ek gıdalar mevcuttur. Ancak her zaman için öncelikle veterinerinize danışmak, endişelerinizi anlatmak, fikrini almak ve yararlı olacak şeyleri öyle kullanmak önemlidir.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Düzenli Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Etiketler: Kediler İçin Ek Gıda
Şubat 03, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR