Kedi ve Köpeklerde Arı Sokması

Kediler ve köpekler hakkında

Kedi ve Köpeklerde Arı Sokması 

Evcil hayvan sahipleri genellikle kedi ve köpekleri tehlikeden uzak tutmak için ellerinden gelenin en iyisini yaparlar. Arılar ve yaban arıları gibi uçan böcekler, bazen kedilerimiz ve köpeklerimiz için tehdit oluşturabilir. Peki, köpeğinizi veya kedinizi arı sokarsa ne yaparsınız? Böcek sokmalarında ne yapılması gerektiğini ve veterinerinizi ne zaman gitmeniz gerektiğini öğrenmek için bu yazımızda küçük bilgilere yer verdik.

Arı Sokmaları Neden Önemlidir?
Böcek türü, Hymenoptera takımının birçok üyesi (arılar gibi) zehirlidir, ancak çoğu saldırgan değildir. Bazı Hymenoptera bir kez sokar ve ölürken, diğerleri birkaç kez sokabilir.
Bu, evcil hayvan sahiplerin için temel bilgi olabilir. Köpeğinizi veterinere götürmeniz gerekiyorsa, kedinizi veya köpeğinizi ne tür bir böcek soktuğunu sorabilirler, bu nedenle nasıl davrandıklarını bilmek faydalı olacaktır. Örneğin, yaban arısı (zehirsiz) ve marangoz arı (zehirli) hemen hemen aynı görünürler ancak çok farklı davranırlar. Evcil hayvanlarınızı güvende tutabilmek için bölgenizde yaygın olarak hangi hymenopteranların bulunduğunu öğrenmek için çevrenizdeki sık görülen arıları tanımanızı tavsiye ederiz.

Evcil Hayvanınızın Soktuğunu Nasıl Anlarsınız?
Evcil hayvanlarımız dünyayı ağızlarını, burunlarını ve patilerini kullanarak keşfederler. Vücutlarının bu bölgeleri, kedilerin ve köpeklerin arılar tarafından sokulduğu en yaygın yerlerdir. Bazı köpekler arıları yemeye çalışırken, kediler onları kovalamaktan keyif alabilir, her ikisi de bu süreçte potansiyel olarak arı tarafından sokulabilir.
Şans eseri, çoğu evcil hayvan arı ve yaban arısı sokmalarından kaynaklanan hafif semptomlar yaşar, ancak bazıları yaşamı tehdit eden reaksiyonlar yaşayabilir. Her durumda, köpeğinizin veya kedinizin belirli böcek sokmalarına karşı alerjik reaksiyon gösterip göstermediğini görmek için veterinerinizden evcil hayvanınıza bir muayene yapmasını istemek iyi bir fikirdir. Hafif semptomlar ile şiddetli reaksiyonlar arasındaki farkı nasıl anlayacağınız aşağıda açıklanmıştır.

Kedi ve köpeklerde arı sokması belirtileri nelerdir?
Arı zehri, diğer sorunların yanı sıra evcil hayvanınızın kan basıncını etkileyebilecek bir dizi kötü bileşik içerir. Bir köpek arı tarafından sokulduğunda, acı nedeniyle sızlanmaya ve sağa sola koşuşturmaya başlayabilir. Bağışıklık sistemleri zehre tepki verdiği için bölgeyi kaşımaya ve dişlemeye çalışabilirler.
Diğer hafif reaksiyonlarda, sokma yerinde şişme, salya akması ve kızarıklık gözlemlenir. Bu semptomların çoğu, kedinizin veya köpeğinizin nereden sokulduğuna bağlıdır. Çoğu evcil hayvanda arı sokmalarına verdiği tepkiler basit kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, daha ciddi reaksiyonların meydana gelmediğinden emin olmak için şişmeyi yönetirken köpeğinizi veya kedinizi bir veya iki gün izlemelisiniz.

 

Arı sokmalarına şiddetli tepkiler 
Anafilaksi, fındık, arı sokması ve diğer yaygın alerjenler gibi şeylere karşı şiddetli alerjik reaksiyonlar için kullanılan tıbbi terimdir. Anafilaksi yaşayan insanlar ve hayvanlar hızlı tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar, aksi takdirde ölümcül olabilir.
Soktuktan sonra, evcil hayvanınızda birkaç dakika içinde ortaya çıkabilecek anafilaksi belirtileri şekillenmektedir. Bu semptomlar;
Ani topallık
Kusma
Kurdeşen
Nefes alma veya yutma zorluğu
Soluk diş etleri
Bayılma
Nöbetler
Karışıklık veya kaygı
Evcil hayvanınız sokulduktan birkaç dakika sonra bu belirtilerin bazılarını veya tümünü gösterebilir, bu nedenle hızlı hareket etmeniz gerekebilir. Zamanı ve evcil hayvanınızı ne tür bir böceğin soktuğunu bilmek önemlidir. Ardından veterinerinizi arayın. En iyi seçeneklerinizin neler olduğu konusunda size tavsiyelerde bulunabilirler.

Köpeğinizi veya Kedinizi Arı Sokarsa Ne Yapmalısınız?
Evcil hayvanınız ısırıldıktan sonra sakin kalmanız, durumu daha hızlı çözmenize yardımcı olabilir. Kahverengi veya siyah arı iğnesini bulmaya çalışın. Arıların dikenli iğnelerini tek bir sokmadan sonra kaybedeceklerini, eşek arılarının ise iğnelerini bulmayı zorlaştıracak şekilde tekrar tekrar sokabileceklerini unutmamak önemlidir.

Evde arı sokmalarına nasıl müdahale edilir?
İğneyi bulduktan sonra, tırnağınız, kredi kartı veya başka bir sert kenarlı nesne ile cilt yüzeyine paralel olarak kazıyarak veya fırçalayarak iğneyi çıkarmaya çalışın. Cımbız kullanarak da arı iğnesini çıkarmak mümkün olsa da, bu iğneyi cildin daha derinlerine itebilir veya istemeden bölgeye daha fazla zehir sıkabilir. 
Evcil hayvanınızı mümkün olduğunca rahat tutmaya çalışın. Evcil hayvanınız soğuğa tahammül edebiliyorsa şişliği ve ağrıyı azaltmak için 10 – 15 dakikalık aralıklarla buz torbası uygulayabilirsiniz. Diğer bir seçenek de su ve kabartma tozunu karıştırarak bir macun oluşturmak ve ardından bölgeye uygulayarak rahatlatmaktır. 

Evcil Hayvanınızı Ne Zaman Veterinere Götürmelisiniz?
Kedinizi veya köpeğinizi ciddi reaksiyon belirtileri açısından yakından izleyin ve evcil hayvanınızın ağrısını ve şişmesini nasıl yöneteceğinizi sormak için veterinerinizle iletişime geçin. Onlara Benadryl (difenhidramin) gibi reçetesiz antihistaminikler vermenizi ve size uygun dozu vermenizi söyleyebilirler. Evcil hayvanınıza ne kadar vermeniz gerektiğinden emin değilseniz bu ilacı kullanmaktan kaçının.

Evcil hayvanınızın anafilaktik reaksiyon belirtileri varsa, sonraki adımları atmak için veterinerinizi veya en yakın acil kliniğine kedinizi veya köpeğinizi vakit kaybetmeden götürmelisiniz. Veteriner hekimler semptomlarını yönetmek için evcil hayvanınıza yüksek dozda antihistaminikler, steroidler ve intravenöz sıvılar verebilirler. Reaksiyon yeterince şiddetliyse, evcil hayvanınız hastaneye kaldırılabilir, böylece bakım ekibi hayati değerlerini izleyebilir. 
 

Etiketler: Kediler ve köpekler hakkında
Temmuz 15, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR