Kedi Ve Köpekler İçin Omega-3 Balık Yağı Faydaları

Balık Yağı

Kedi Ve Köpekler İçin Omega-3 Balık Yağı Faydaları


Hemen hemen her gün duyduğumuz, reklamlarını izleğimiz Omega-3 nedir. Gerçekten balık yağı büyük bir aldatmaca mı? Yoksa hayatlarında olmazsa olmaz mı? Hemen hemen her mama markasında kocaman harflerle kazınmış Omega-3 Balık yağı katkıları, evcil hayvanlarımıza gerçekten ne faydası var? Neden kedi ve köpeklerimizi Omega-3 balık yağları açısından zengin diyetlere sokmalıyız?

 

Balık Yağı Faydaları Omega-3 nedir?

Her şeyden önce, evcil hayvanınızın almasını istediğiniz iki ana omega-3 balık yağı yağ asidi formu vardır, bunlar uzun zincirli omega-3 yağ asitleri olan DHA ve EPA'dır. Sinir hücrelerinin yaşaması ve yağlanması için gereklidirler ve sonuç olarak beyin, kalp ve eklemler için faydalıdırlar.

Adından da anlaşılacağı gibi, balıklarda (öncelikle soğuk su balıklarında) bol miktarda bulunurlar, ancak doğada ceviz dahil olmak üzere çeşitli tohum ve kabuklu yemişler arasında da bulunmaktadır. Doğada balık dışında bulunmasına rağmen, balık dışı kaynaklar düşük miktarlarda uzun zincirli omega-3'e sahiptir ve vücut tarafından sentezlenmesi inanılmaz derecede zordur.

 

Balık Yağı Evcil Hayvanlara Nasıl yardımcı olur?


Omega-3 sinirler boyunca çalışır ve inflamasyonun azaltılmasına yardımcı olmak için bir sinyal görevi görür ve bu nedenle yaralı veya zayıflamış bölgelerdeki ağrıyı, şişmeyi ve kızarıklığı azaltır. Ağrı reseptörlerini (Aspirine benzer şekilde) inhibe ederler ve böylece nöronların gelişimini geliştirirler. Ağrı ve iltihabı işaret eden bu nöral yollar boyunca rol oynayarak, hücre zarları içinde çalışırlar ve sinir hücrelerinin büyümesi ve gelişmesiyle birlikte hücrenin geçirgenliğini (hücreye giren ve çıkan malzemelerin kontrolü) etkilerler. Bu nedenle, büyümekte olan yavru ve kedi yavrularını omega-3 balık yağlarıyla besleyerek, onlara birincil gelişim için en uygun miktarda DHA sağlar.

Yapılan bilimsel çalışmalarda Omega-3 balık yağının kedi ve köpekler üzerindeki etkilerine ilişkin bir dizi bilimsel çalışma yapılmış ve güvenilir dergilerde yayınlanmıştır. Osteoartritten muzdarip köpeklerde kısa süreli bir rahatlama olduğunu gösteren çok umut verici sonuçlarla sonuçlandılar. Ek olarak, nöral gelişimin destekleyicisi olarak omega-3, aşağıdaki durumlardan mustarip evcil hayvanlar üzerinde olumlu sonuçlar göstermiştir:

Artrit
Alerjiler
İltihaplı Bağırsak Hastalığı
Bilişsel sorunlar
Kuru ve/veya pul pul dökülmüş cilt
Denge bozukluğu
İhtiyarlık
Kireçlenmiş ve ağrılı eklemler
Kuru deri ve sağlıksız tüyler.
Tırnak sağlığının kötü olması

İki tür uzun zincirli omega-3 yağ asidi vardır, DHA ve EPA, her birinin evcil hayvanınıza yardım etmede farklı bir rolü vardır:

DHA (Dokosaheksaenoik Asit)
Kalp, böbrekler, cilt ve/veya eklemlerin iltihaplanmasına neden olan durumlar için bir anti-inflamatuar görevi görür.
Alerjiye bağlı iltihaplanmayı azaltır.
Kaşıntılı cilt ve kepeği azaltır
Daha sağlıklı ve parlak bir tüy desteğidir
Dökülmeyi azaltır (bu da kedilerde daha az tüy yumağı anlamına gelir)


EPA (Eikosapentaenoik Asit)
Yavru kedi ve köpek yavrularında beyin ve göz fonksiyonlarını geliştirir.
Hamile kedi ve köpeklerin yanı sıra yavruların gelişimi için faydalıdır.
Omega-3 alımının etkisini 2 hafta içinde görebilmeniz gerekir.


Kedi Ve Köpeklere Omega-3 Zararlı mı?
Tıpkı her şey gibi, su bile, orantılarla ilgilidir. Evcil hayvanınızı balık yağlarıyla aşırı takviye etmek, trombositlerinin işlevlerine zarar verecektir. Birbirine yapışma derecesini ve hızını azaltarak kan pıhtısı oluşturma yeteneğini bozar.

Bazı köpeklerin birkaç hafta boyunca balık yağı tabletleri aldıktan sonra neredeyse ölümcül semptomlara sahip olduklarına dair bir avuçtan daha az rapor olmasına rağmen, bunların çoğu, balık yağı vitamin gerektirdiğinden ciddi bir E vitamini eksikliğine neden olan aşırı takviye ile bağlantılıdır. 

Evcil hayvanınızın ek omega-3 takviyesine ihtiyacı olup olmadığına karar vermeden önce, doğal bir omega-3 kaynağı (örn. Balık) içeren dengeli bir diyet aldığından emin olun çünkü hayatta kalabilmek için hala uygun beslenme seviyelerine ihtiyaçları vardır. 

Veterineriniz bunu yapmanızı önermedikçe, evcil hayvanınızın dozunu yedikleri yiyeceklerden alıyorsa, omega-3 takviyeleri almak gerçekten gerekli değildir. İçlerinde omega-3 balık yağı bulunan evcil hayvan mamaları ( her zaman ambalajın üzerinde gösterilir) genellikle farklı boyut ve türlere hitap etmek için yapılır. Evcil hayvanınız için en uygun olanı satın almanız ve evcil hayvanınızın boyutlarına göre çok fazla olmamakla birlikte bol miktarda omega-3 balık yağı sağladığından emin olmanız gerekmektedir.

Unutulmaması gereken en önemli şey, omega-3'ün yararlı olduğu, ancak ölçülü olduğu ve dengeli bir diyetle birlikte alınması ve bunun bir parçası olması gerektiğidir. Bunun yanı sıra, evcil hayvanınıza yalnızca evcil hayvana özel omega-3 takviyelerini kullanmanız gerekmektedir.

UNUTMAYIN: Evcil hayvanınıza herhangi bir takviye vermeye başlamadan önce, evcil hayvanınızın boyutuna, cinsine, yaşına ve sağlık koşullarına uygun dozaj için veterinerinize danışın.

İnsanların, köpeklerin ve kedilerin Omega-3'leri arasında bir fark var mı?
EPA ve DHA'nın molekülleri aynı olacaktır, tek fark, insanlarda, köpeklerde ve kedilerde vücut tarafından farklı şekilde metabolize edilmesidir. En büyük fark, balık dışı omega-3 kaynakları yoluyla alındığında, kısa zincirli yağ asitlerinin uzun zincirli asitlere dönüştürülmesi gerektiği gerçeğidir; bu, insanların ve köpeklerin gayet iyi yapabileceği ama kedilerin yapamadığı bir şeydir. Bununla birlikte, köpekler bu dönüşümü gerçekleştirebilseler de, sonuç olarak etkisiz ve verimsiz olabilmektedir.

Kısacası; en önemli uzun zincirli omega-3 yağ asitleri DHA ve EPA'dır. Hücreleri kayganlaştırdıkları nöral yollar boyunca çalışırlar. Sonuç olarak iltihaplanma, ağrı ve şişmeye yardımcı olurlar. Öncelikle soğuk su balıklarında bulunan omega-3 balık yağı, anne karnındaki bebeklerde bile sinirlerin gelişmesine yardımcı olur ve rahimdeki gelişimlerine yardımcı olur. Hekim değerlendirmesinden geçmiş birçok bilimsel çalışma, omega-3 yağlarının kullanılmasının, diğer birçok durumun yanı sıra artritli evcil hayvanların koşullarını iyileştirdiğine dair umut verici işaretler olduğu sonucuna varmıştır. Balık yağı takviyesi kullanırken çok fazla vermemeye dikkat edin çünkü bu ölümcül olabilecek yeni sorunlara neden olabilir. Evcil hayvanınıza balık yağı takviyeleri vermeye başlamadan önce gereken dozu veterinerinize danışın.

 

Sizin İçin Seçtiğimiz Omega-3 Formüllü Ürünler:

HFP Kedi ve Köpekler İçin Somon Yağı 200ml


 

Etiketler: Balık Yağı
Şubat 06, 2023
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR