Kedi Nanesi

catnip

Kedi Nanesi

  Kediler, kedi nanesini çok severler ve bu ürün tamamen güvenilirdir. Kedi nanesi kedinize zarar verebilecek hiçbir şey içermez. Fakat gerektiğinden fazla kedi nanesi yerlerse midelerinde hafif bir rahatsızlığa sebep verebilir. Ancak kediler genelde sadece ihtiyaçları kadar yiyeceği için bu durumun meydana gelmesi çok olası değildir.

 

 

Kedi Nanesi Nedir?

 

  Kedi nanesi, nane familyasından mevsimlik bir bitkidir. Kökeni ise Kuzey Afrika ve Akdeniz olmakla birlikte, son zamanlarda Avrupa ve Kuzey Amerika’da da yaygın olarak yetişmektedir. Bu bitkiye kedi nanesi isminin verilmesi şüphesiz kedilerin çok sevmesinden kaynaklıdır. Peki kediler niçin bu kedi nanesini sever?

 

  Kedi nanesinin etkin bileşeni nepetalaktondur. Kediler de bu bileşeni kokusu sayesinde bulurlar. Genel olarak da nepetalaktonun muhtemelen çiftleşmeyle bağlantılı olarak kedi feromonun etkisine benzer bir etki gösterdiği düşünülmektedir.

 

  Kedi nanesinin kedinizin modunu yükseltici bir etkisi vardır. Kediniz, bu naneden yediğinde oldukça sıradışı etkiler gösterebilir. Kedinizin daha sokulgan veya özellikle sevecen davranmaya başlaması mümkündür. Buna ek olarak yuvarlanabilir, kedi nanesi kaynağına patileriyle vurabilir veya yüzünü sürebilir. Hatta etrafa sıçrayabilir ve görünmeyen avı kovalarmış gibi odadan odaya koştura, oyuncu bir kediye dönüşebilir.

 

  Bazı kediler kedi nanesi yediğinde gevşeyip ve gözleri dalabilir. Kedilerde bu davranış tümüyle bol miktarda miyavlama veya hırlamayla kendini gösterebilir. Yine de kedi nanesinin etkileri kısa sürelidir ve genelde 5 ile 15 dakika arasında sürmektedir.

  

  Kedi Nanesi'ne göz atmak için koyu renkli yere tıklayabilirsiniz.

 

Catnip

 

  Catnip, kedi nanesinin ingilizce adıdır. Dolayısıyla ithal olan kedi nanesi ürünleri de catnip ismi altında satılır. Peki kedinize neden kedi nanesi vermeniz gerektiği konusunda bir fikriniz var mı?

 

  Kedi nanesini sevimli evcil hayvanınıza hoşlandığı için, eğitim sırasında, kedi tırmalama ağacı kullanmaya veya kendi yatağında uyumaya teşvik etmek için vermek büyük bir ödül olarak görülmektedir. Ayrıca hareket etmeyi sevmeyen kedileri egzersiz yapmaya teşvik etmek için de iyi bir yol sağlayabilmektedir. Hatta bu enerji harcama ile de kedinizin gevşemesine de yardımcı olabilmektedir. Kedinize kedi nanesi verme nedeniniz ne olursa olsun, kedi nanesi adeta kedinizi mest eder.

 

 

Kedi Nanesini Kediye Nasıl Vermelisiniz?

 

  Kedi nanesi gelişen teknolojiyle de birçok formda üretilmektedir. Yere ya da bir kedi oyuncağının üzerine sprey olarak sıkabileceğiniz gibi aynı zamanda oyuncakların içeriğinde bulunan kedi nanesi de bulunmaktadır. Yani oyuncakların kendisi kedi nanesi kokulu olarak kedilerin ve kedi sahiplerinin beğenisine sunulmaktadır. Kedi nanesi yağı, damlası ya da kedi nanesi yağ spreyi olarak da edinmeniz mümkündür. Kediler çok küçük miktarlardaki kedi nanesine dahi tepki vereceğinden fazla kullanmanız da gerekli değildir.

  

   Kedi Naneli Kedi Oyuncağı çeşitlerine göz atmak için koyu renkli yere tıklayınız.

 

  Kedilerin çoğunluğu kedi nanesinden mest olsa da, yaklaşık olarak kedilerin %30’unun gözle görülebilen bir karşılık vermediği de görülmüştür. Bunun sebebinin ise kalıtsal olarak aktarılan bir özellik olduğu düşünülmektedir. Basitçe açıklamak gerekirse, kedi nanesinden etkilenmelerini sağlayan duyuları yoktur.

 

  Kediler oyuncu yapılarına rağmen genellikle ilk altı aylık dönemlerinde kedi nanesine tepki verememektedir. Bu durum duyularının gelişmesiyle bağdaştırılmaktadır. Ayrıca yaşlı kedilerde de bu duyu azalacağından kedi nanesine olan ilgilerinin azaldığını farkedebilirsiniz.

 

  

  İlginizi çekebilir: Kediler Neden Kusar? 

  

 

 

Etiketler: catnip, kedi otu, kedi nanesi,
Eylül 14, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR