Kedi Mi, Köpek Mi?

Kedi Mi Köpek Mi

Kedi Mi Köpek Mi?

  Arkadaşlar arasında kedi insanı ya da köpek insanı olma konusu yıllardır tartışılan konulardan biridir. Bu soruya elbette bilimsel bir yanıt vermek mümkün değildir. Yine de insanların bu gruplama, kendini bir tarafta görme istediğinden kaynaklı olarak cevap vermek durumunda kalabilirsiniz.

  Kedi ya da köpek sahibi olmanın birçok açıdan farklı yönleri vardır. Köpek sahibi olmak başlı başına sosyal bir deneyimi beraberinde getirir. Yani köpeğiniz olduğunda her gün en az iki defa yürüşe çıkmanız gereklidir. Köpeğin parktaki veya etraftaki diğer köpeklerle yakınlaşması sizi de sahipleriyle diyalog kurmaya iter.

  Öte yandan kedi sahibi olma da köpek sahibi olmaktan birçok yönüyle farklıdır. Kediler bazı ırktaki köpeklere göre daha uzun süre yaşabilmektedir. Bu durum kediler ile sahiplerini yakın bir ilişki kurmaya iter. Fakat bir kediye asla sahip olunamayacağı, onun size sahip olabileceği söylenir.

  Eğer bir evcil hayvan sahiplenmeyi düşünüyorsanız ve bu evcil hayvanın kedi mi köpek mi olması gerektiğine karar veremiyorsanız kedi ya da köpek insanı olmaktan ziyade yaşam şartlarınızı ele almakta fayda var.

Köpeklerin Doğası

  Doğaya baktığımızda köpeklerin yiyecek bulma ve korunma konusunda sürü ile hareket ettiğini görürüz. Bu sürünün de bir lideri olur ve sürüdekiler lideri takip eder. Evcil köpekler ise sürü iç güdüsünü yaşamak için evdeki aile bireylerine uyumlu şekilde yaşarlar. Diğer bir yandan da köpeklerin sürü olarak yaşadığı düşünüldüğünde yalnız kalmaları tavsiye edilmez. Bütün köpekler ilgi ve yakınlığı sever. Köpek sahibi olmak da hiç büyümeyen bir çocuk sahibi olmak gibidir.

  İlginizi çekebilir: Köpek Malzemeleri

Kedilerin Doğası

  Aslanlar hariç kediler ve kedilerin ataları geceleri avlanan canlılardır. Köpeklerin aksine de tırmanda konusunda daha yeteneklidirler. Bu da avlanma ve tehlikeden kaçma konusunda kedilere yardım eder. Avını yakalamak söz konusu olduğunda kediler daha dikkatli ve keskin görüş yetisine sahiptir. Tüm bu nedenlerle de kedilerin sürüye ihtiyacı yoktur. Kediler köpeklere göre bağımzsız hayvanlardır. Genelde de gün içinde uyuyup geceleri evin içinde dolaşırlar. Yaşadıkları her yeri benimserler ve kokularını her yere bırakarak kendi yerleri haline getirirler. Bu yüzden evin içinde bir değişiklik yaptığınızda bazı kediler bu değişiklikten hoşlanmaz. Kediler köpeklere göre yalnız kalma konusunda daha iyidirler. Fakat bazı kedi ırkları ilgiye daha da ihtiyaç duyarlar.

Kedi ve Köpeklerin Eğitimleri

  Hayvanlar arasında köpekleri eğitmek genellikle daha kolaydır. Çünkü köpeklerdeki sürü mantığı, onları bir lideri takip etmeye hazır halde tutar. Yani doğal olarak itaatkardırlar. Elbette bu konuda verdiğiniz eğitim, köpeğinizin ırkı gibi etkenler de etkilidir.

  Her ne kadar kediler de eğitebilse de köpekleri gibi bir eğitim alma beklenemez. Kedileri eğitmek daha fazla sabır ve kararlılık gerektirmektedir. Kedileri eğitirken de sizin istediklerinizden ziyade belirli sınırlar koyarak ilerlemenizde fayda vardır.

  Söz konusu tuvalet eğitimi olduğunda ise kedilerin eğitilmesi köpeklere göre daha kolaydır. Çünkü kediler doğaları gereği tuvaletlerini kuma yapma eğilimindedirler. Sadece birkaç kez göstermeniz yeterli olacaktır. Köpeklerin ise tuvalet eğitiminde daha fazla çaba sarf etmeniz gerekir.

Evinizin Alanını Göz Önünde Bulundurun

  Köpek sahiplenen herkes büyük bir evde yaşamıyor elbette. Köpeklerin bir kısmı küçük dairelerde de yaşabilir. Fakat onun her gün dışarı çıkarılması, gezdirip enerjisini atmalarını gerektiğini unutmayın. Evinizin bahçesi varsa ve köpeğiniz rahatça koşturup oynayabiliyorsa ne mutlu ona. Eğer küçük bir dairede yaşıyorsanız ve her gün dışarı çıkma imkanınız yoksa kedi sahiplenmek sizin için daha iyi olabilir. Evinizde avcı iç güdülerini gidermek için oyun alanı veya kedi oyuncaklarının olması yeterli olacaktır.

  İlginizi çekebilir: Kedi Malzemeleri

Etiketler: kedi ve köpekler hakkında,
Kasım 10, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR