Kedi Kumu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

kedi kumu

Kedi Kumu Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Kedi kumu seçimi üzerinde fazla düşünmediğimiz bir konu. Ancak zamanla, kullandıkça üzerine kafa yormaya başlıyoruz. Koku yaymayanı, sızdırmayanı, topaklaşanı, çabuk kirlenmeyeni vb. vb... Kedinizin tuvalet alışkanlıkları ve ev düzeniniz açısından beklentileriniz değişebiliyor. Önemli olan beklentilerinizi karşılayacak doğru kuma ulaşabilmek.

 
Piyasada pek çok markanın, değişik özellikleri olan kedi kumları mevcut. Ancak yine de ürünleri özelliklerine göre bir kaç ana gruba ayrılabiliriz. Şu an için yaygın olarak kullanılan kedi kumları silikon kristal, çam pellet ya da bazı özel doğal kum çeşitlerinden üretiliyor. Bu temel ana maddeler çeşitli katkılar ve işlemler sonrası çeşitli özelliklerde farklı kumlara dönüştürülüyor. Parfümlü, pudralı, micro, sertleşen, topaklaşan vb. gibi.
 
Kedi kumunun kokuyu içine hapsetmesi, etrafa yayması önemli kriterlerden biridir. Diğer önemli bir kriter kumun temizlği ve dayanım süresidir. Bu toplamda koku yapmayan ve üstten temizliği kolay yapılabilen kumlar çoğunlukla tercih ediliyor.
 
Kum seçiminde bir diğer unsur elbetteki fiyat. Sıradan kumlarla üretilen niteliksiz kumlar, özellikli olanlarına göre daha hesaplı görünebilliyor. Ancak kullanım esnasında çıkardıkları zorluklar ve kısa kullanım ömürleri, aslında onların daha "pahalı" olduğunu kanıtlıyor. Kısacası, en ucuzu değil ama doğru seçilmiş olan kedi kumu daima en hesaplısı oluyor.
 Ayrıca kedi kumunu toptan almak fiyatı önemli ölçüde düşüren bir diğer faktör.
 

Kedi Kumu Seçerken Dikkat Edilecek Noktalar

Alışkanlıklarına oldukça bağlı olan kediler için zevkler pek tartışılır bir konu değildir. Bu nedenle seçtiğiniz kumu kabullendirmeniz bazen güç olabilir. Böyle bir durumda sorunu ancak deneme yanılma yöntemi ile beğendiği kumu bulana kadar kumunu değiştirerek çözümleyebilirsiniz.
 
Birçok kedi sahibinin ortak sorunu olan koku kullanılan kumun niteliği ile direk bağlantılı olduğundan dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.
 
Seçtiğiniz kumun absorbe etme özelliğinin yüksek olması idrarın hızla emilerek koku yapmasını önleyecektir. Ayrıca bir sonraki kullanımı sırasında oluşabilecek bulaşmalar engellendiğinden kedinizin temizliğini de sağlamış olursunuz.
 
Fazla tozlu ince taneli kumlar solunum yolu problemi riski oluşturabileceği gibi, kedinizin tuvaletini her kullanışından sonra evinizde beyaz pati izlerinin oluşması gibi bir sorunu beraberinde getirebilir.
 
Kumun topaklaşma özelliğinin olması hem idrarın bir yerde toplanmasını, hem de dışkının üzerinin kolay kapanmasını sağlayarak kumun temizliğini kolay yapabilmenize olanak vereceğinden kum seçerken dikkat edebileceğiniz detaylardan biridir.
 
Kumların nitelikleri bazı kimyasal işlemler ile belirlenmektedir. Doğal maden yapısı kimyasal maddeler ile değişime uğratılarak emme, topaklaşma gibi nitelikleri artırılan kumlar bazen kedinizin derisinde özellikle de pati altlarında tahrişe neden olabilir. Böyle bir sorunun ortaya çıktığı durumlarda kumu değiştirerek sorunu çözebilirsiniz.
 
Seçiminizi yaparken doğal yapıda olan veya kimyasal madde kullanılmadan hazırlanmış bir kum tercih etmeniz böyle bir sorun yaşama olasılığını minimuma indirgeyecektir.
 
Kedi Kumu seçerken bunlara dikkat ;
 
Pati ve deri tahrişini engellemek için doğal maddelerden imal edilmiş olmalı
 
Koku sorununun önüne geçmek için yüksek emiş gücüne sahip olmalı
 
Hijyenik bir ortam için kolay temizlenebilir olmalı
 
Daha ekonomik ve sağlıklı bir kullanım için çabuk topaklanmalı
 
Kolay temizlik imkânı sağlamalı

 

 

 

Etiketler: kedi kumu
Ekim 02, 2018
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR