Kedi Horlaması

Kedi Horlaması

Kedi Horlaması Normal Midir?

  Birçok kedi sahibi zaman zaman kedim horluyor diye endişe içine girebilir. Bunun yanında kediler horlar mı gibi sorular da kedi sahiplerinin kafalarını kurcalamaya başlar ve bu konuda tedirgin olurlar. Kedilerin uyku döngüsü de tıpkı insanlar gibidir. Kediler uykudayken REM uyku evresine girerler ve bu evrede sıçrama ya da koşma gibi hareketler gözlemlenebilir. Ayrıca yüz kaslarının da oynadığı gözlemlenebilir. Fakat bu evrenin aksine kedilerin horlaması gibi noktaların gözlemlendiği asıl uyku evresi daha farklıdır. REM olmayan uyku evresi olarak adlandırılan bu kısımda kedi horlaması gibi olaylara tanıklık edip duymak daha yüksek ihtimallidir. Kısacası kediler rüya gördüğünden, derin uykuya daldıklarından ve horlayabildiklerinden biz insanlara büyük bir oranda benzerler. Kedilerin horlamasının ne kadar normal olduğu hakkında endişe duyulabilir. Herhangi bir kedinin her uyuduğunda horlaması gibi durumlarda endişelenecek ya da korkulacak hiçbir şey yoktur. Bunun yanı sıra herhangi bir tuhaf davranış ya da hastalık belirtisi gözlemlenemiyorsa da kedi horlaması gayet normaldir. Böyle durumlarda kedi horlaması ile ilgili olarak tıbbi bir endişe duymaya gerek yoktur.

  Alışveriş önerisi: Kedi Yatağı

Kediler Neden Horlar?

  Kedi sahipleri kedilerinin horlamasını görmeleri sonrasında kediler neden horlar diye merak etmeye başlayabilirler. Kediler neden horlar sorusuna cevap olarak birden fazla sebep sıralanabilir. Bu sebeplerden ilki olarak kedi horlaması gibi durumlara en çok aşırı kilolu ya da diğer adıyla obezite gibi sağlık sorununa sahip olan kedilerde daha çok rastlanır. Bunun nedeni ise aşırı kiloya sahip kedilerin vücut ağırlığının aşırı olmasıdır. Bu da kedilerin üst solunum yollarını kaplayan bazı dokularda yağ birikimine yol açar. Yağ birikimi ile birlikte de geniz yolu ve nefes borusu gibi bölgelerde baskılanma yaşanabilir ve bu durum da kedilerde horlamayı tetikler. Bu nedene ek olarak kedi horlaması uyuyan kedinin pozisyonuna bağlı olarak da gözlemlenebilir. Tuhaf bir pozisyonda uyuyan herhangi bir kedi geçici horlama yaşayabilir. Tüm bu bilgilerin yanında bazı kedi ırkları horlamaya diğer kedilerden daha yatkındır. İran kedisi ve bazı kısa burunlu kediler, düz yüze sahip olan brakisefali ırkları gibi kediler en çok horlamanın gözlemlendiği türlerdir. Hatta bu cinslerde kedi horlaması o kadar sık gözlemlenir ki yalnızca uyurken değil uyanıkken de horlamaya benzer nefes sesleri duyulabilir.

Kedi Horlaması Konusunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  Kedi horlaması belirli bir dereceye kadar normal olan ve normal karşılanan bir durumdur. Ancak bazı durumlarda horlamanın yanında endişeye neden olabilecek bazı belirtiler de gözlemlenebilir. Böyle durumlarda ise son derece dikkatli olunmalıdır. Bu durumlardan bazıları iştah kesilmesi ve halsizliktir. Horlama ile birlikte gözlemlenebilen iştahsızlık ve halsizlik genellikle kedilerin iyi olmadığının işaretidir. Bununla birlikte hızlı hızlı nefes alma, hızlı hızlı horlama, hapşırma, öksürme gibi belirtiler gözlemlendiğinde de solunum yolunda oluşan bir problemin işaretçisi olabilir. Ayrıca hızlı hızlı nefes alma ile birlikte boynu yukarı uzatarak hareket etmekte yine bir problem olduğunu gösterir. Bunların yanında kedilerin gözlerinde ve burnunda akıntı görülebilir. Bu gibi belirtiler ise kedilerin solunum yolu kaynaklı tıkanıklık nedeni ile horladığını ve tedavi edilmesi gerektiğini kanıtlar niteliktedir. Kediler bahçe, sokak ve ev gibi ortamlarda bulunduğundan herhangi bir yabancı cisim ya da çim parçacığı gibi şeyler burunlarına kaçabilir. Bu durum da yine horlamaya neden olabilir. Böyle ve benzeri gibi gözlemlenen her durumda mutlaka veterinere başvurulmalıdır. Kedi horlaması ile birlikte bazı garip belirtiler gözlemlendiğinde tehlikeli bir durum ortaya çıkabileceğinden en kısa sürede tedavi altına alınmalıdırlar.

kedi horlaması

Etiketler: kedi horlaması
Şubat 27, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR